SNELLE TWEEJARIGEN IN ACTIE OP WOLVEGA

De drafbaan van Wolvega kent de komende weken het ene na het andere hoogtepunt. Op 30 augustus staat de Nakoersen Sprintbokaal op de kalender, terwijl twee weken later de Frisian Ascot Day als een echt pareltje binnen de sport wordt gepresenteerd. Ook de traditionele 25 Stable Day is weer terug op de kalender, dit keer weer op een vrijdag: 19 september. Maar ook komende zaterdag valt er met tien koersen genoeg te beleven in Friesland, met onder meer drie Stakeskoersen voor tweejarigen.
Tweejarigenstakes [] Voor de versie van de Tweejarigen Zomer Stakes was dermate veel belangstelling dat deze kon worden gesplitst in drie versies. In de eerste afdeling lijkt Main Wise As na een kwalificatie in 1.17,3 niet te beschieten voor de concurrentie, hoe goed die op papier ook moge zijn. De Italiaanse hengst was in zijn proef ruim sneller dan wat zijn tegenstrevers lieten zien. Er staat verder trouwens nog goed gefokt materiaal in. Zo is Zentra Field een dochter van de merrie Channa Hanover, die voor transportondernemer Henk Schavemaker uit Assendelft al meerdere toppaarden bracht. Het merendeel werd echter Duits geregistreerd. Zo Super Koel is eigendom van de vriendengroep De Koelboxbocht. De merrie is een dochter van Overjoyed Wish, die met de populaire Productendraverij-winnaar Wicky de Viking al een uitstekende tweejarige afleverde.
In de tweede afdeling lijken de acht tweejarigen aan elkaar gewaagd. Zowel Zeus Oldeson (uit de goede fokmerrie Go To Oldeson) en Zambia Boko lieten al een tijd van onder de 1.20 zien in de kwalificatie. Laatstgenoemde ruin staat in training bij Hugo Langeweg, die normaliter heel zuinig is met tweejarige dravers. Hij zal dus aan het werk toe zijn. De ruin is een zoon van Yankee Mustang, wiens kinderen de komende tijd nadrukkelijk zullen worden gevolgd. Hij is immers net als Muscles Yankee weer een zoon van de merrie Maiden Yankee. En wat Muscles Yankee de laatste weken op de banen afleverde liegt er niet om, met Hambletonian-winnaar Deweycheatumnhowe en ‘onze’ Derbywinnares Yucca Boko.
En dan de derde serie. Om de vingers echt bij af te likken! Hierin vertrekt Mara di Quattro met Hugo Langeweg jr en dat paard moet echt een bijzonderheid zijn. De dochter van Love You en Face It (ook al de moeder van Evita Idzarda, als tweejarige ook al goed voor 1.14) raffelde in haar kwalificatie de mijl af in een verbazingwekkende 1.15,0! Heeft de Helmondse familie Gerrits daarmee een kandidate voor de Italiaanse Derby volgend jaar? In ieder geval lijkt de fokfilosofie van Siebren de Jong en Roel Eikema zich steeds vaker uit te betalen.

Ook met Manon di Quattro – eveneens Italiaanse geregistreerd en in deze koers vertrekkende – hebben ze bij Jeroen Engwerda een talent op stal staan. Dit is weer een halfzusje van Peter Strooper’s gouddelver Golddigger.
In de openingskoers treden al enkele paarden aan die onlangs vergeefs probeerden de Derby te halen. Voor Yoyo Forehand (John de Leeuw) en Yorick Stardust (Cees Kamminga) draaide die missie op een mislukking uit, maar ze mogen nu revanche nemen. Yorick Stardust is nog afkomstig uit dezelfde moederlijn als de voormalige Derbywinnaar Nigel Stardust. Vervolgens komen dertien paarden de baan in zonder vooralsnog aansprekende prestaties. Hier is Yessie Wielinga (Jeroen Engwerda) op papier één van de snelste. De merrie heeft ook al een mooie afstamming. Moeder Nancy Wielinga was een halfzusje van grootverdiener Kim Wielinga, al was ze zelf in de baan toch aanzienlijk minder succesvol. In de vijfde koers lijkt de Duitser Enchanter een kanshebber. De ruin van Gerard Brouwer levert voortdurend snelle tijden af in handen van Rob de Vlieger, die zijn paarden momenteel in grootse vorm heeft. Dat geldt ook voor Siem Hartman. De in Lelystad werkzame trainer wint de laatste weken ondanks een niet al te grote stal aan de lopende band. Reden genoeg zijn Scarlet Hanover in de zevende koers (vernoemd naar de in het huwelijk tredende fokker Peter Liewes) maar eens extra in de gaten te houden. Hartman nadert na zijn recente successen zelfs de top tien als het gaat om meest winnende rijders dit jaar in Nederland. Daarnaast was hij, onder meer met Scarlet Hanover, al winnaar in Duitsland. Ook in de tiende en afsluitende koers heeft Hartman winstkansen. Hij komt dan aan de start met Vlam van de Leye. Die ruin won vijf van zijn laatste acht starts en drie van die zeges boekte hij in Wolvega.
Bij de amateurs en amatrices is de derde koers van de dag voorzien van wel opvallend goede paarden. Siem Schermer, Uruguay River en Thor staan samen met Roesjha Dear aan de start, maar meest opvallende verschijning is misschien wel de Fin Popular Kemp met cineast Steven de Jong in de sulky. De Finse merrie was in eigen land destijds een topper van haar jaargang en maakt nu – aanvankelijk vooral voorbestemd om te verschijnen in een televisieserie – toch weer haar opwachting in een koers. De Jong werkt momenteel aan Bi(d)t, een productie die wekelijks ook haar naam leent aan een koers uit de bandenstarts. De laatste keer duelleerden Wishmelucktoday (Ruud Pools), Wyatt Buitenzorg (Kurt Roeges) en Wolment Schermer (Hans Crébas) fel met elkaar en kwamen ze in die volgorde over de meet. Misschien dat de andere startmethode dit keer ook voor een andere volgorde van aankomst zorgt?