APARTE MINIDRAVERIJ STALPERSONEEL OP ALKMAARSE DRAFBAAN

ALKMAAR – Met concurrentie van de kortebaan van Voorschoten in de voormiddag, moet Alkmaar het maandag stellen met ‘slechts’ acht draverijen. Daaraan is een leuk intermezzo toegevoegd. Terwijl normaliter de jeugdige pikeurtjes te vinden zijn achter hun pony’s, komen maandag – met verlaat aanvangstijdstip – zestien stalmedewerkers eens in actie achter de kleine viervoeters…

Waar voor een heuse gelegenheidsraverij nogal wat in werking moet worden gesteld, is het nieuwe initiatief van Alie Luitjes uiteraard volkomen ongevaarlijk. De oertrouwe pony’s moeten 500 meter afleggen en zullen dat ongetwijfeld doen zonder brokken te maken. Onder de deelnemers zien we allerlei bekende namen en zelfs oud-rijdster Saskia Laan maakt weer eens haar opwachting. De Dordtse was voorheen degene die de paarden van Aad van Leeuwen naar menig succes voerde en het is goed te zien dat ze de sport nog niet definitief achter zich heeft gelaten. Ook Sierdje Schokker is natuurlijk een bekend gezicht. Niet alleen was ze voorheen als amatrice actief, maar bovendien is ze op de achtergrond nauw betrokken bij allerlei activiteiten op de baan én bij Starlake Stable, een stal die wekelijks veel succes boekt op de Alkmaarse baan en elders.
Ook de jarige Karin Koopman neemt tijdens de minidraverij plaats achter de sulky. Samen met Alie Luitjes is de Langedijkse nauw betrokken bij het wel en wee van de minidraverijen, die ook dit jaar weer een toenemende belangstelling kennen. Een leuk initiatief dus, dat na de vijfde koers wordt afgewerkt.
Vanwege de kortebaan van Voorschoten begint de meeting pas iets na de klok van zeven uur ’s avonds, zodat ook nu de beroepsrijders met dubbele verplichtingen weer aanwezig kunnen zijn. In de beginfase mogen ze overigens toekijken hoe de amateurs het programma openen met drie koersen voor de liefhebbers. In de openingskoers komt Martin Blankendaal weer in actie met Wicky Stardust van Hans Zutt uit Nieuwe Niedorp. De bouwondernemer traint de merrie zelf langs de weg en dat vertaalde zich onlangs in een mooie zege. “Ik kocht Wicky tijdens een veiling voor duizend euro. Dat is een bedrag waar je nog een gokje voor kan wagen, bovendien is ze de dochter van een heel goede merrie. Zelf is ze niet makkelijk in de omvang, maar talent heeft ze zeker.”
In de tweede draverij van de dag kan Annemiek Beekman zichzelf een presentje geven, want de Zandvoortse wordt die dag 39 jaar oud. Ze rijdt met Syrene Promise, een merrie met wie ze al menig succes behaalde voor trainer Harrie van Riel uit Biddinghuizen, voor wie ze in het montégenre ook met Kym Promise uiterst succesvol was. De rijdster heeft al een lange historie binnen de sport. Ze begon bij Ronald Hauber, die destijds actief was op het binnencircuit van de Zandvoortse autobaan, toen ze zo’n vijftien jaar oud was. Vervolgens trok ze naar Jan de Leeuw en was toen ’s middags ook werkzaam bij de volbloeds van Frits van der Ham op Duindigt. Via Frank Westerveld belandde ze uiteindelijk bij Siem Hartman, voor wie ze nog altijd dravers in de koers rijdt. Ze neemt het nu op tegen opvallende paarden als de schimmel Romeo Beemd (Hiltje Tjalsma) en Roy Burgerheide met Willem Brouwer. De ‘amateurcyclus’ wordt afgesloten met een koers waarin Fred de Zoete met Uiver D ‘van kop af’ mag beginnen. Voor het Alkmaarse bestuurslid lijkt dat een mooie gelegenheid zijn serie in Alkmaar (een zege en een tweede plaats) een passend vervolg te geven.
In de vierde koers komen de montérijders in actie. Angelique de Heer rijdt met Viking Furniture voor de stal van Jan van Dooyeweerd de favoriet. De ruin kan zich revancheren voor een door een galoppade mislukt laatste optreden in Alkmaar. Opnieuw treft de Haagse Teunie Boszorg, met Susan Wiedijk uit Heiloo in het zadel. De nukkige merrie kan veel beter dan haar prestaties doen vermoeden. Als ze eindelijk eens foutloos rondgaat, kan ze deze opdracht onder het zadel zelfs fluitend winnen…
Vanaf de vijfde draverij zijn ook de beroepspikeurs weer in tel. Steamboatsprings komt weer in actie met Wim van der Mespel, die de merrie die eigenlijk al naar de fokkerij was ‘verbannen’ van zege naar zege leidt. Sinds mei won Steamboatsprings al vijf keer op het ovaaltje, nadat ze vier jaar (!) niet meer in de baan was geweest. Voor de meeste zeges was Van der Mespel verantwoordelijk.
De zesde en zevende koers zijn voorbehouden aan paarden die nog aan het begin van hun loopbaan staan. Voor veertien dravers de kans om de eerste winst in hun carrière te behalen. De slotkoers staat weer vol met paarden die wel al regelmatig hun kwaliteiten lieten zien. Tara Pavas (laatst sterk winnend), Whitelips Mari (de seriewinnares van Lindsey Pegram kreeg onlangs een hopeloos parcours voor de kiezen en eindigde achteraan), Vladimir Spirit (hij zorgde er mede voor dat Otto Boerma vorig jaar de meest succesvolle eigenaar in Alkmaar werd) en Seth (die met Luit de Vries wel liever de kop zou hebben) zijn deelnemers die aan elkaar gewaagd zijn.
Ook maandag is de toegang voor de koersen in Alkmaar voor de jeugd (onder begeleiding) gratis.