DERBYKANDIDATEN MAKEN HUN OPWACHTING

De Derby, het is hét jaarlijkse hoogtepunt voor driejarige dravers binnen de drafsport. Niet alleen omdat er veel geld in valt te verdienen, maar voor de meeste eigenaren en trainers gaat het toch vooral om de eeuwige roem. Zondag worden op draf- en renbaan Duindigt de selecties voor de klassieker verreden.

Derby Selecties [] Dat betekent dat er reputaties zullen sneuvelen, want ongetwijfeld zien ook enkele deelnemers hun jacht op die eeuwige roem gestuit door een noodlottige galoppade. Dergelijke koersen worden dan ook vaak gekenmerkt door een wat meer behoudender en meer tactisch koersverloop. Plaatsing voor de eindstrijd is immers veel belangrijker dan een – nog niet zo gul gehonoreerde – eerste plaats.
Jaarlijks valt er wel te beluisteren dat de Derby 'opener is dan ooit', vrijwel even vaak is er toch één dominant paard in de klassieker zelf. Dat was de voorbije jaren het geval met de broers Virgill Boko en Willem W Boko, twee dravers die uiteindelijk bij de Europese top bleken te behoren. En ook dit jaar valt weer te horen dat de winnaar op voorhand niet vaststaat.
Toch lijkt de kampioensstal van Hugo Langeweg ook nu weer de beste papieren te hebben. Zo treedt in de laatste selectieserie Yeovani Boko aan, het volle broertje van Virgill en Willem W. De hengst die door menigeen wordt gezien als de beste van zijn jaargang, wordt nu gereden door Hugo Langeweg senior. Plaatsen zal – onverwachte fouten daargelaten – geen probleem zijn. Daarachter is het een open zaak, waarbij menigeen zich afvraagt wat de kwaliteiten van een andere Boko, Yemen Boko met Langeweg jr, zullen zijn. Eigenaartrainer Henk Mulder dook in het verleden al eens vaker op met een verrassende Derbywinnaar, Happening, al zal zo'n stunt dit jaar moeilijk te herhalen zijn.
Welke paarden mogen we verder over twee weken in de eindstrijd verwachten? In de eerste serie zijn er nogal wat kandidaten voor één van de vier eerste plaatsen: Yolli Tolli T kan eigenaren en fokkers André Bakker (die ook als rijder fungeert) en Digna de Beer een ongedacht succes opleveren in de eerste schiftingskoers. De strijd met Yendi Boko, Yankee Rapida, Youngstar Mack, Yappar River, Yankee Butcher en Yke Starlake zal echter vinnig zijn. Het is misschien wel de meest onvoorspelbare kwalificatiekoers, want in de tweede versie oogt Yucca Boko na haar recente zege in de Sweepstakes als één van de uiteindelijke kandidaten voor de Derbywinst. De merrie treft met Yason Boko (fokker John Bootsman heeft in totaal liefst zeven kandidaten voor een plek in de Derby-finale), de snel debuterende Yoyo Forehand, Yco Wollem en Yoboko Bo Bo echter paarden die zich niet zomaar zullen laten wegvagen.

In de derde versie zijn de opvallende Yann the Mailman (een zoon van de voormalige kortebaankampioen Mr Postman), de als tweejarige imponerende You've got mail en Yellow Eden ogenschijnlijk de 'zekerheidjes' voor de eindstrijd. Voor Yellow Eden wordt zoals gebruikelijk de Duitser Michael Schmid ingezet. Hij was tot dusverre de enige buitenlandse rijder die er ooit in slaagde de Nederlandse Derby op zijn naam te schrijven. In 2005 won hij verrassend met Until the End in een door een nog altijd veelbesproken koersincident rond favoriet Uriah Boko memorabele koers.
Until the End was eveneens de laatste merrie die de Derby won. Normaliter kiest men met het zwakke geslacht voor de Merrie Derby als uitwijkhaven. Ook daarin valt voor de uiteindelijke winnares een mooi prijzenbedrag te winnen. Hier lopen trouwens ook meerdere paarden die in de open versie zeker niet zouden hebben misstaan, zoals Yellow Moon (Jeroen Engwerda), You're welcome (Michael Schmid), Ydel Buitenzorg (John de Leeuw) en Yamira Limburgia met Dion Tesselaar. In ieder geval zullen deze rijders een zucht van verlichting hebben geslaakt bij het horen van de keuze van Yucca Boko. Als dat paard immers was ingeschreven had de Merrie Derby net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden, zo luidt de mening van velen.
Op het programma staan zondag elf koersen. Naast de zeven selectiekoersen wordt een ritje over de Nootdorp-piste afgewerkt, gaat de Franse merrie Rosy Pierre met Hans Crébas haar ongeslagen status verdedigen in de vierde draverij, vertrekt de fraai gefokte Warwick R als zegemachine in de zevende koers en komen wat subtoppers in actie in koers tien. De inmiddels vier keer op rij winnende Visconti (Tom Kooyman) ontpopt zich steeds meer als de revelatie van het Duindigt-seizoen. Gaat de hengst van Ed Burggraaf door op de ingeslagen weg?