De historie van de Sweepstakes
De klassieker werd in 1943 voor de eerste maal ‘officieel’ verreden in het Groninger Stadspark. De eerste twee jaren was steeds Groningen plaats van handeling, vervolgens werden locaties als Hilversum en Alkmaar aangedaan. Van 1948 tot en met 1955 werd steeds weer in Groningen gekoerst, met uitzondering van 1952, toen Hilversum nog een keer als gastheer optrad. Vervolgens verhuisden de Sweepstakes voor een periode van negen jaar naar Mereveld, omdat veel rijders een afkeer toonden van de (toen nog) Groningse grasbaan. Nadat in 1964 een sintelbaan gereed kwam, keerde de klassieker definitief terug naar Groningen.
De eerste editie werd bij de hengsten in 1943 een prooi voor de voshengst Harrie Scott met Andries van der Veen. In die oorlogsjaren werd gereden om een eerste prijs van vierduizend gulden en de winnende combinatie zette een kilometertijd neer van 1.33,9. Een nu ogenschijnlijk lachwekkende tijd, net als het deelnemersveld dat toen niet groter was dan zes paarden. De koers is een perfecte indicatie voor de later dit jaar te verrijden Derby. In het recente verleden schreven winnaars als Willem W Boko, Virgill Boko, Paul W Boko, Milo Windspiel, Leen van Camstra, John F Boko, It's Buitenzorg, Kelsea Boko (een van de weinige merries die deze dubbel behaalde), Floris Bos, Clan Vrijenesse en Time Out niet alleen de Sweepstakes, maar vervolgens ook de Derby op hun naam. In een grijzer verleden presteerden ook paarden als Tabor, Bento Kitty, Diana R en Quintus Harvester een dergelijk tweeluik.
Bij de hengsten treffen we op de erelijst verder illustere namen als Henri Buitenzorg, Jonker Volann, Manza Buitenzorg, Nubar van Echten en Uno Hazelaar aan. De eerste vrouwelijke winnares was Maria Poort. De Hilversumse zegevierde in 1977 met Prizefighter.
Bij de merries werd de eerste aflevering destijds een felle strijd tussen Hollandia (Jan de Vlieger) en Hollyrood Nimble (Jan Kruithof), maar na een fout van laatstgenoemde was het pleit beslecht. Hollyrood Nimble zou later dat jaar revanche nemen in de Derby. Ook bij de merries treffen we enkele grote namen aan, al werden zij later vaak overvleugeld door hun mannelijke tegenstrevers en verdwenen ze alras naar de fokkerij