STRIJD OM KLASSEMENTEN SPANNEND OP OVAALTJE

koersen 7 juli 2008

ALKMAAR – De drafmeeting van Alkmaar staat maandag in het teken van de Nederlandse amateurrijdersvereniging, een club die hard aan de weg timmert en op weg is naar een jubileumjaar met meerdere activiteiten. Er zijn drie draverijen voor de liefhebbers: in het dagelijks leven vaak eerbiedwaardige ondernemers, in de sulky soms nog fanatiek als in hun jonge jaren.

Halverwege het jaar is het ook een mooi moment even te kijken hoe de deelnemers het er in de voorbije zes maanden op het ovaaltje af hebben gebracht. Bij de pikeurs is de situatie een mooie afspiegeling van die in het landelijke klassement, met Hugo Langeweg jr als koploper in de PSHA Rijderscompetitie. Ruud Pools, Tom Kooyman en John de Leeuw zijn ook op deze lokale ranglijst de eerste achtervolgers, maar omdat de koersfrequentie in het tweede halfjaar omhoog gaat, is er nog niets beslist. Langeweg jr komt de laatste tijd ook wat minder in actie, zodat de kansen voor prolongatie van een titel van Ruud Pools, ook in 2005 en 2004 al de meest succesvolle rijder in de kaasstad, zeker nog niet verkeken zijn.
Maandag zal er niet veel verandering in de situatie komen. De koploper uit Schagerbrug rijdt outsiders als Wynona Starlake en Vivienne Flevo en in de slotkoers nog kanshebber Utah Starlake van Cees de Groot, inmiddels volop aan de gang met de organisatie rond de 4,5 kilometer van eind augustus. Achter de oudgedienden, al is Langeweg jr ondanks al zijn ervaring natuurlijk nog maar een twintiger, volgen nieuwkomers als Lissette de Munnik, Niels Jongejans (ook de beste leerlingpikeur in het draaf-klassement, met ruime voorsprong op Rick Ebbinge) en Lindsey Pegram, momenteel herstellende van een ribblessure.
Ook bij de trainers prijkt de naam van Langeweg (in dit geval senior) bovenaan. Dat is minder gewoon dan het lijkt, want hoewel hij in het verleden wel vaker tot winnaar werd gekroond in de Harrie van den Bosch Trainerscompetitie, ging de eerste plaats de laatste seizoenen naar collega's Tom Kooyman (2007 en 2006) en Cees Hetteling. De kampioensstal leidt met ruime voorsprong op Jan van Dooyeweerd, Tom Kooyman en de met dank aan leerling Niels Jongejans en dochter Linda Hamming dit jaar veel punten scorende Henk Hamming.
Roy Burgerheide, Orion Dijkhoeve en Demi Dancer werden de voorbije jaren gekroond tot Paradepaard van het Jaar, een titel die altijd voor veel strijd zorgt. Met name tegen het jaareinde. Dit keer lijkt de onlangs zeventig jaar oud geworden Wim van Schaik uit Den Ilp dé belangrijkste troef in huis te hebben, met dank aan zijn aankoop Whitelips Mari. Van Schaik is al jarenlang verknocht aan de drafsport. “Dertig jaar. Mijn eerste successen had ik met Victrix R, nog een kleindochter van Derbywinnares Diana R. Ik heb al heel wat goede paarden gehad, zowel op de kortebaan als de langebaan, zoals Nightstar Yankee die in Duitsland zelfs klassiekers als de Breeders Crown won. Vorig jaar was ik met Usnach Frisia lang kansrijk in het klassement, de ruin werd echter net geklopt door Roy Burgerheide.” Dit jaar liggen de kaarten goed, denkt de voormalige kippenhandelaar: “Whitelips Mari voelt zich op Alkmaar prima thuis en als ze op termijn niet meer mee zou kunnen komen, dan kan ze met haar afstamming als fokmerrie natuurlijk nog van grote waarde zijn. Op zo'n paard zit altijd statiegeld”, aldus de man die met dank aan de merrie ook de meest winnende eigenaar op Alkmaar is. In het door Henk Geels geadopteerde klassement heeft hij twee zeges meer dan Koos Minck, Piet Groot en Chris Kesbeke, net als Van Schaik mensen die de sport vooral uit pure hartstocht bedrijven. Whitelips Mari komt maandag niet in actie, zodat naaste belager Vainqueur Grande het gat kan dichten.
Dat zou niet verwonderlijk zijn, want de hengst van Piet Groot, die ook de moeder van het paard (Hedy Boekelte) al fokte, wordt in een amateurdraverij gereden door Fred Handelaar. De Heerenvener is in Alkmaar in een fel duel gewikkeld in de Weddenoppaarden-amateurcompetitie. De Zwaanshoekse Hiltje Tjalsma leidt hier nog, maar omdat de amateurkoersen dit keer zijn voorbehouden aan uitsluitend de leden van de NAC, wordt ze vrijwel zeker gepasseerd door Handelaar en Dicky Hof, die net als Handelaar in alle drie de amateurkoersen in actie komt.