ZOMERSTAKES MET WILLEM W BOKO IN WOLVEGA

Terwijl de driejarige dravers zich zondag in Groningen melden voor hun klassieke Sweepstakes, gaan een dag eerder vier- en vijfjarigen op prijzenjacht in de Zomerstakes. Bij de merries wordt 7,5 mille verdeeld, voor de hengsten en ruins is dat zelfs duizend euro meer. Geen wonder dat enkele uitstekende dravers zich hebben gemeld.

Zomerstakes [] Grootverdiener bij de merries is natuurlijk Freya Kievitshof, de merrie van Wilco van der Jagt's Granton Stables die al meer dan tachtig mille verdiende. Een fors deel daarvan is afkomstig van haar deelname aan de Duitse Derby, waarin ze derde werd achter Lotis Photo en Why Not As. In Italië werd ze vorig jaar in een recordtijd van 1.12,7 met Robin Bakker al eens tweede in een grote koers, dus in normale doen is ze hier één van de voornaamste kandidaten voor de hoofdprijs van 3400 euro.
Maar zonder slag of stoot zal het niet gaan. Wies Buitenzorg (John de Leeuw) weerde zich kranig tegen winnende jaarganggenoten als Wennemars en Willem W Boko en de een jaar oudere Versace bewijst dat haar zesde plaats destijds in de Derby geen éénmalige uitschieter was. Ze is met Dion Tesselaar de laatste tijd voortdurend aan het front te vinden. Wervelwind is een stalgenote van Freya Kievitshof (net als de hier ook startende Victoria Prinses) en liep in haar loopbaan al bijna dertig mille bijeen, mede door een goed optreden tijdens de Derbydag. Ze won sinds juli vorig jaar weliswaar niet meer, maar met een hoge klassering zou ze, voor de eerste maal gereden door Hugo Langeweg jr, zeker niet verbazen. De Franse merrie Perle d'Acanthe heeft ook al meer dan een halve ton op de winsomteller staan. Ze won laatst in haar geboorteland met leerling Jeremy Koubiche, nadat ze op de heilige grond van Vincennes ook haar record al veelbelovend aanscherpte. Maar wat is dat waard voor een paard dat in ons land alleen in Alkmaar wist te winnen?
Bij de hengsten wacht een boeiende confrontatie tussen twee Derbywinnaars: Lotis Photo (Peter Strooper) en Willem W Boko, die in het Criterium der Vierjarigen eigenlijk geen partij had aan de dappere Wicky de Viking, Warrior Boko en Wout Wielinga. Dat trio is er nu ook bij, maar het is onwaarschijnlijk dat de verhoudingen ineens anders liggen. 'Willem W', vernoemd naar Willem Wals die de hengst destijds kocht terwijl moeder Ineke P Boko amper drachtig was, werd in eigen land slechts één keer geklopt: de Duitser Wonderful Idzarda was vorig jaar in een Zomerstakes voor driejarigen de sterkste. In die koers werd Lotis Photo derde. De Duitse Derbywinnaar maakte een vergeefs uitstapje naar Denemarken, maar liet daarvoor met een ruime winst op Wicky de Viking zien dat er aan zijn vorm niet getwijfeld hoeft te worden. Interessant is de deelname van Wildkaiser Montana. Trainer Tom Kooyman verkiest hem boven stalgenoot Wim Robel, hetgeen een vingerwijzing heet te zijn…

Wolvega gaat na de meeting van zaterdag even op zomerreces, vandaar dat wordt geopend met de Prettige Vakantie-prijs. De fraai gefokte Rosy Pierre lijkt hier met Hans Crébas een kansrijke deelnemer op basis van haar rappe kwalificatie. De Bantemer heeft een koers later Wessel Landerije voor de kar, deze neemt het op tegen Wall Street met de als leerling goed aan zijn loopbaan begonnen Mario van Dooyeweerd. De moeder van Wall Street was de Zweedse merrie Ditka Pride, ooit seriewinnares op de voormalige drafbaan van Hilversum.
Peter Strooper komt in de derde koers in actie met Sir Louis, een zoon van Prix d'Amérique-winnaar Abano As die gezien zijn tijden hier kansrijk oogt. De door de Belg Jos Hayen gefokte hengst treft onder meer Wietske Beemd, onlangs in een rappe tijd vierde op deze baan.
De vierde koers is kwalitatief beter bezet dan kwantitatief. Vrijwel alle deelnemers hebben recentelijk een keer gewonnen (Usigny Metjo, Viduka Boko, Vito Corleone en Twister Twiko) of waren daar dicht bij (Vliegensvlug en Valentino Rossi). Met name Vito Corleone met Sjoukje Wagenaar en Vliegensvlug (John de Leeuw) kunnen razendsnel vertrekken.
Cineast Steven de Jong is vrijwel dagelijks in Wolvega bezig met de verfilming van zijn televisierolprent Bid(t). De naar die serie vernoemde koers – de vijfde van de dag – heeft met de uit de kluiten gewassen Wammes een favoriet. Rijder Willem Steur uit 's-Graveland was destijds ook al succesvol met de moeder van de ruin, Livingstone. Hij won er nog mee op de reeds lang gesloten baan van Nootdorp. Een koers later lijkt de Canadese hengst Armbro Embellish een niet te evenaren grootheid. De troef van Arnold Mollema won hier al drie keer op rij, voordat More Diamonds te sterk bleek. De beide Van Dooyeweerd-deelnemers Osman Somolli en Wim Wielinga waren trouwens al eens sneller.
De slotkoers brengt meerdere subtoppers aan de start. Zij gaan de poort van Wolvega sluiten tot 2 augustus. De afstand lijkt Siem Schermer (Arnold Mollema) op het lijf geschreven. Voor de vroege vogels zijn er voorafgaande aan de meeting vier kwalificaties met onder meer tweejarigen, maar ook met oudgediende Salvador S aan de start.