KOERSPROGRAMMA GRONINGEN VEELBELOVEND

KOERSPROGRAMMA GRONINGEN VEELBELOVEND

Het gaat goed met Groningen. De omzetten op de totalisator laten zich veel beter aanzien dan in het verleden, de belangstelling om er te starten is optimaal en dat vertaalt zich ook in prima publieke opkomst. Vrijdag wordt er opnieuw een mooi programma van tien koersen geboden. Een mooie opwarmer voor het weekeinde!

Tien boeiende koersen [] Voor de vaderlandse topklasse staat een heus sprintnummer op de rol, waarin enkele grote namen starten. Thor (derde in de Derby T), de gezien zijn recente zege in de Gouden Swipe nog lang niet versleten Ryan G Boko, Urbie J (ex-vierjarigenkampioen), Pacific Valley (ooit de beste vijfjarige in ons land) en Topass Medo, het is een gezelschap dat zonder twijfel voor een boeiende strijd gaat zorgen.
Naast de topklassers komen er nog meerdere veelbelovende paarden in actie, zoals in de openingskoers You cant be me. De hengst is destijds nog gefokt door de momenteel in Frankrijk actieve Tjitse Smeding. Met Henk Hamming kwalificeerde de zoon van Ma At Frisia al opvallend, om vervolgens te debuteren met een tweede plaats in een veelbelovende tijd. Misschien kan Stal the Wolves, uit Wolvega, in deze koers ook een nieuw talent begroeten in Yewel Medo met Willemsoorder Cees Kamminga.
Sommige paarden kunnen in Groningen beter uit de voeten dan elders en Van Basten lijkt zo'n paard. De naar de huidige bondscoach vernoemde ruin won weliswaar nog nooit in de Martinistad, gelukkig wél in Duitsland, maar was er wel altijd bij de prijswinnaars te vinden. In de tweede koers van de dag moet dus rekening met hem worden gehouden. De inmiddels door zijn nieuwe eigenaar Henk Lammers getrainde Van Basten stuit op Veto Hollande, die zijn enige start in Groningen in winst omzette. Rijder Cees Kamminga is dit seizoen na Rob de Vlieger de meest succesvolle trainer in Groningen.
Voor de amateurs is er vrijdag één koers. Oud-kampioene Hilda Hofstra vertrekt in de derde draverij met haar eigen Tabatha Jago. De merrie is een toonbeeld van trouw en lijkt in dit veld kansen te hebben, hoewel ook Trancy Pride voor zijn rustperiode regelmatig uithaalde op deze baan. Mocht Hofstra winnen, dan kan haar partner Kurt Roeges in de vierde koers de feestvreugde meteen verdubbelen door een winst met Yara Beuckenswyk. De merrie boekte bij haar eerste optreden op deze baan meteen haar eerste zege. Trainer Appie Bosscha, ooit furore makende met Action Skoatter, denkt dat de merrie tegen andere driejarige merries geen slecht figuur zal slaan in de klassiekers.

Tom Kooyman is tot dusverre de best presterende rijder op de baan van Groningen. De geboren Alkmaarder heeft in de vijfde koers weer kansen met Perle de Deesse, een Franse merrie die voor Rotterdammer Ed Burggraaf nog maar weinig verkeerd deed op deze baan. Burggraaf haalde de laatste tijd wel vaker Franse paarden naar ons land en deze Biesolo-merrie lijkt een van zijn beste aankopen te worden. Voor eigenaar Piet Groot rijdt Kooyman een koers later de snelle Vites Buitenzorg, die zal het echter moeilijk krijgen om Wervelwind achter zich te houden. De merrie liep vaak tegen veel sterkere opponenten en bewees al op deze baan goed uit de voeten te kunnen. Ze won er ooit direct bij haar debuut al met haar vaste stuurman Robin Bakker. Uiteraard zal de vaste aanhang van Stal De Groningers ook nu weer present zijn. De familie Roggen steunt de sport al meerdere jaren en verleende ook haar naam aan de negende koers, waarin de Groningen-specialist Un Gamin Impuls aantreedt. De hengst van de familie Hilgersom boekte dertien van zijn vijftien zeges op deze baan. Rob de Vlieger laat het rijden over aan de vakbekwame Ruud Pools, die de zesjarige baancrack enkele tijd geleden ook in een kwalificatieproef al voor de kar had.
In totaal worden er tien koersen verreden. De eerste staat gepland om 16.00 uur.