VRIJ ENTREE OP WOENSDAGMEETING DUINDIGT

Op de Wassenaarse draf- en renbaan Duindigt wordt woensdag een midweeks programma afgewerkt, waarbij diverse elementen van de drafsport aan bod komen. Zo zijn er koersen over de graspiste, wordt gereden op de kleinere Nootdorp-baan en komen ook de montéspecialisten weer in actie.

Vrij entree meeting [] Vooral de koersen over de grasbaan blijken bij de deelnemers populair, getuige de ruime belangstelling. Blijkbaar zijn dergelijke opdrachten mooie opwarmers voor het grasseizoen, dat 4 juni in Aduard van start gaat. Cees Imming is één van de specialisten in dat genre, hij vertrekt in de openingskoers met Wil Hartog. De naar de 'witte reus' vernoemde ruin proefde vorig jaar in Emmeloord al aan deze ondergrond en lijkt er aanleg voor te hebben. Ongetwijfeld zal ook Kalimans Yvonne GD (Tom Kooyman) snel vertrekken. Dan is de merrie over deze afstand, 1900 meter, vermoedelijk nog maar moeilijk te achterhalen.
In de tweede koers komen negen dravers in actie die nog geen zege achter hun naam hebben staan. Voor Trotaholic Jet (Hugo Langeweg jr) lijkt dat echter slechts een kwestie van tijd. De kleinzoon van de formidabele hengst Mack Lobell werd in zijn eerste optreden derde in een knappe tijd. De tegenstand die hij nu treft lijkt van minder allooi, al zal ook Jag de Bellouet-dochter Yvet de Bellouet (Patrick de Haan) hier wel vooraan te vinden zijn.
De Haan heeft als trainer ook in de derde draverij een ijzer in het vuur met Victoria Transs R, die wordt gereden door zijn buurman Martin Blankendaal. De merrie zal het niet eenvoudig krijgen op de kleine Nootdorp-piste, want paarden als Verari (Robert Paardekooper), Tonny the Great (Wouter de Reus) en ook de in Duitsland succesvolle Stick Bamboo (Adri van Wijngaarden) zijn snel genoeg om hier een rol van betekenis te spelen. Stick Bamboo staat in training bij Aad Pools, een specialist als het gaat om het aanleren van een snelle start. Of startnummer en afstand hierbij niet teveel problemen opleveren, moet nog blijken. De amateurs komen ook in de zesde draverij weer in actie, met onder meer de recent met Alwin de Reuver al winnende Viracocha en de zowel in Groningen als in Alkmaar succesvolle Wala Alki. De fraaie verschijning, moeder Lana Alki was ooit nog prijswinnares op een Jaarlingenshow, treft de in Duitsland succesvolle VIP Fortuna tegenover zich in dit veld van tien combinaties. De ruin van Toine Schoonderwoerd krijgt voor de eerste maal in zijn loopbaan de Zandvoortse Annemiek Beekman achter zich.

De montékoers gaat normaliter naar Swiebertje Kes, die onlangs in een tweestrijd met de andere crack onder het zadel Unbounded River naar een verbluffende 1.15,7 liep. Susan Wiedijk is nu verlost van die tegenstander, zodat normaalgesproken hier Swiebertje Kes de winnaar is. De draver van Camiel Kesbeke moet echter wel een gat van zestig meter wegwerken met de koppaarden, hetgeen op de grasbaan natuurlijk geen kleinigheid is.
Ook de vijfde koers van de dag wordt op gras gelopen. Vareno Fibber (Robin Bakker) is een specialist op die ondergrond, maar paarden als Wammes (Willem Steur) en Usigny Metjo (Ruud Pools) steken in uitstekende vorm. Laatstgenoemde ruin heeft weliswaar weinig ervaring met het koersen op gras, maar hij heeft een voorliefde voor wat moeilijker omstandigheden, dus ook op deze ondergrond zal hij uit de voeten kunnen.
De twee slotkoersen klinken als een klok. Eerst gaan dertien combinaties over het gras met elkaar het duel aan. Een paard als Sybes Pride was in het verleden een pure crack op die ondergrond. Met uitzondering van een door blessureleed verknoeid jaar 2004, won hij ieder jaar wel (meerdere) koersen op gras. Met Bas Crébas zal hij er dit jaar ook wel weer staan. Winnen zal met enkele paarden in vorm niet eenvoudig zijn. Mille Sou Mery (Krista Timmer) en Tarzan Weber zetten onlangs hun laatste optreden in een soortgelijke koers in winst om. Nathan Streamline presteert met Hugo Langeweg jr altijd geweldig. De hengst verricht in Duitsland al enige jaren dekdiensten, maar gaat als koerspaard ook nog altijd met de beste mee.
Als afsluiter komt Yeovani Boko met Langeweg jr in de baan. De in de ogen van velen voornaamste kandidaat voor de Derby, het zou moeder Ineke P Boko nog onsterfelijker maken dan ze reeds is, neemt het nu op tegen paarden die al veel meer gepokt en gemazeld zijn. Het is interessant te zien hoe de hengst zich kan weren tegen vormpaarden als Verde Landerije (Siem Hartman) en Take the Lead met John de Leeuw. Ook Wouter Roodnoot is een interessante participant. Gedurende de jaarwisseling bleef hij vier koersen lang ongeslagen, maar zijn enige start na een rustperiode van enkele maanden liep uit op een galoppade.
De eerste koers is woensdagmiddag om 16.30 uur en de entree is gratis!