WEER BOMVOLLE KOERSAVOND IN ALKMAAR

ALKMAAR – Op de Alkmaarse koersbaan is het maandagavond weer genieten geblazen, want er is een vol programma van liefst elf draverijen. Het totaal aantal paarden dat van start gaat, is zelfs hoger dan twee weken geleden tijden Tweede Paasdag! Onder de deelnemers ook de winnaar van die toen verreden Paasprijs, Typical Meadow.

Typical Meadow is zo'n typisch Alkmaar-paard, dat vooral op het ovaaltje tot zijn grootste daden komt. De inmiddels zeven jaar oude hengst leek enige tijd op jacht naar het aloude zegerecord van Forever Kaminska, door bij de opening van zijn loopbaan liefst negen koersen op rij te winnen. Daarna stokte de serie voor de hengst van stal De Moneymakers, die maar zelden zijn daden buiten Alkmaar vertoonde. Toch wist hij ook al eens op de piste van Duindigt te winnen, maar zijn regionale eigenaren zien hem toch het liefste in eigen omgeving koersen. Hij treft nu onder meer Tony Trot, ook al zo'n voormalige seriewinnaar (acht koersen op rij) en good old Piccolino S, die met zijn fraaie steekloop ook al eens vijf keer op rij zegevierde. Het zal voor hem echter moeilijk worden zijn achterstand bij de start weg te werken.
De meeting wordt geopend met een koers voor de beginnersklasse, waarin debutant Yorin met Ruud Pools enige indruk maakte tijdens zijn kwalificatie. Pools heeft in de tweede draverij eveneens een kanshebber met de heroptredende Whiskey Top Star, die hier al twee keer won. Good Luck Heldia (Hugo Langeweg Jr) is echter op deze baan in twee starts nog ongeslagen en zal dus als favoriet vertrekken.
De voormalige eigenaren van Typical Meadow, Stal Schermereiland, zien in de derde koers een ander bekend gezicht starten. De door deze stal gefokte Wiba Inova komt dan in actie met Niels Jongejans. De jeugdige Zaankanter won al twee keer met de merrie.
Hiltje Tjalsma zal in de jacht op een nieuwe amatricetitel weer punten sprokkelen in de vierde koers. Varenna Meadow won met de Zwaanshoekse haar laatste twee koersen in Alkmaar. De merrie is één van de koerspaarden die oud-beroepstrainster Marian Vos nog onder haar hoede heeft. Ze is verder vooral actief met haar pensionstalling voor dravers op rust. Zo is Virgill Boko een regelmatige gast.
Twee klasserijke paarden treffen elkaar in de vijfde draverij: Whitelips Mari met Lindsey Pegram en King Arthur met Hugo Langeweg Jr. Laatstgenoemde is in grote vorm gekomen, nadat eigenaar Henk Mulder uit de Beemster het halfbroertje van Derbywinnaar Floris Bos naar Langeweg zond. “Onder het oog van de vakman is hij ineens gaan presteren.” Langeweg Jr heeft een klein uurtje later opnieuw een kansrijk paard met Vaudeville K. De naar zijn grootmoeder vernoemde hengst was in Alkmaar tot dusverre altijd bij de eerste twee aankomende paarden.
Piet Zandt is de laatste tijd met veel succes bezig in Alkmaar. Met Promise Winner won hij zijn laatste twee opdrachten in Alkmaar, reden genoeg de merrie in de negende koers kansrijk te noemen. In de montékoers moet Swiebertje Kes (Susan Wiedijk) dit keer een flink gat goedmaken op een andere specialist: Tibor Sammer. Rijdster Linda Hamming tipt in de competitie Alkmaar's Meestertipper haar ruin als winnaar, maar ze zal dan van start af flink gas moeten geven. In de slotkoers zullen Vouriante (Hugo Langeweg Jr) en Luscious Lisa (Lissette de Munnik) tot de meest gespeelde paarden behoren.
De eerste koers in Alkmaar is om 18.20 uur en de jeugd heeft – onder begeleiding – gratis toegang.