GOUDEN STAKES EN JOCHEMS MEMORIAAL OP DUINDIGT

Op de Wassenaarse draf- en renbaan worden zondag negen koersen verreden. Een van de hoogtepunten is de Jochems Memoriaal voor de volbloeds. Bij de dravers trekt de Gouden Stakes volop de aandacht. De eerste start is zondag om 13.30 uur, maar daarvoor komen al talentvolle dravers als Sunzi November en de Amerikaanse Midnight Lace in actie in een snelheidsproefje.

Nieuw Stakesduel [] Laatstgenoemde is volgens insider John Bootsman één van de beste aankopen van de laatste jaren gedaan door een Nederlandse investeerder. “Goed genoeg om in 2008 in Solvalla aan de start te staan”, meldde de in het Zweedse Ekero woonachtige Zaankanter eind vorig jaar in het kleurrijke drafsportmagazine draaf, waarvan binnenkort de nieuwe uitgave van de persen rolt. Daarin onder meer aandacht voor de toekomst van de schimmel in de drafsport. In de openingskoers start met Urban Hero zo'n exponent. De roodschimmelruin won nog nooit op het Wassenaarse heiligdom, maar is met de steun van amateurkampioen Fred Handelaar niet kansloos in een veld zonder echte hoogvliegers.
Het zijn echter de inleidende beschietingen in de aanloop naar het hoofdnummer: de Gouden Stakes met een eerste prijs van 1500 euro. De laatste twee keer duelleerden de hier ook aanwezige Unknown Crafts (Maria Poort) en Urbano Crown (Cees Kamminga) op het scherp van de snede. In Wolvega won Urbano Crown met klein verschil, in Groningen waren de rollen omgedraaid. De iets langere afstand oogt in het voordeel van Urbano Crown, die in Groningen pas laat op toeren kwam. Overigens zouden ook Timeless Renka, Udo Siebar en Victoriusmagic S zich in de debatten kunnen mengen. Mooie koers.
'Helaas' was de belangstelling voor deze Stakes dermate groot dat deze in twee afdelingen is gesplitst. Anders had genoemd duo ook nog strijd moeten leveren met Uruguay River (Ruud Pools), Vilas Boko (Robin Bakker) en de weer naar zijn oude vorm toegroeiende Tennessie Forest. Uruguay River klopte vorig jaar Unknown Crafts al enkele keren, maar van een revanche is dus geen sprake. Neemt niet weg dat dit een mooie en kwalitatief sterke uitsmijter is van de meeting.
In de tweede koers mag een driestrijd verwacht worden tussen Whopper Rich (Hugo Langeweg jr), de op Duindigt tot dusverre ongelukkig koersende Walker Vrijthout (Tom Kooyman) en de vorige week verrassend winnende Umberto met Niels Jongejans. Een uurtje later vertrekt Yappar River in de eerste koers van zijn loopbaan. De door Aad van Schie gefokte hengst is een halfbroertje van uitstekende koerspaarden als Riverside en Upcoming River en wordt gereden door de in topvorm verkerende Jan van Dooyeweerd.

Gespannen zal men ook zijn voor de negende koers, wanneer Yeovani Boko zijn rentree maakt. De drie jaar oude hengst is natuurlijk de beoogde opvolger van zijn broers Virgill Boko en Willem W Boko, maar treft nu wel oudere succespaarden als Oh Boy en vooral Evelyn Honey, die zich bij Patrick de Haan als een komeet aan het ontwikkelen is. Aan Langeweg jr de taak Yeovani Boko op het ongeslagen pad te houden tegen dit twaalfkoppige geweld.
De koers met de imponerendste naam is de zesde, een ren over 1900 meter om de W.J. Jochems Memoriaal. Deze wordt verreden ter nagedachtenis aan Walter Jochems, die met het beschikbaar stellen van een fors deel van zijn landgoed Duindigt destijds zorgde dat de sport kon blijven voortbestaan nadat de naburige renbaan Clingendael de poorten diende te sluiten. Jochems zette zich vervolgens in om zijn buitenplaats om te vormen tot een op Engelse leest geschoeide renbaan. De mecenas was een opvallende figuur, die zelf ook een fervente beoefenaar was van de rensport. Zijn volbloeds droegen veelal kleurrijke namen als Hiephiephoera en Ik Eerst.
De laatste winnaars van de ren even op een rijtje: in 2004 won de Ierse merrie Turbo Blue met Anthony Deau en een jaar later Starmie met Kevin Davies. Twee jaar geleden ging de winst naar Cool Concept met Terry Cain. Dat was toen voor de vierjarige opvallend, want hoewel hij reeds was uitgeroepen tot Volbloed van het Jaar, was het destijds de eerste maal dat hij de oudere garde trof. Vorig jaar won Miranda's Sprite met de Belg Stephen Hellyn in het zadel. Bij de volbloeds is geen van de oud-winnaars aanwezig, maar Hellyn heeft met Watermill Zidaan wel een kans zijn titel te prolongeren. Watermill Zidaan is net als de vorige winnaar een zoon van de Britse hengst Loveatfirstsight. Die werd ooit aangekocht door Biesdeel Stud van Henri Ballering.
De Memoriaal is niet de enige ren. De Ik Eerst-prijs, vernoemd naar een paard van Jochems, kent in Dancer's Queen een klasserijke Belgische merrie, die met Raymond Chang echter onder topgewicht start. De amateurjockeys komen in actie in de Irish Pet-prijs.