PROCOL HARUM VERRAST VIRGILL BOKO

Zelfs de grootste toppers gaan weleens onderuit. De nederlaag van Virgill Boko op eerste Paasdag tegen Procol Harum behoorde zonder meer tot de categorie sensationeel. De beste Europese vierjarige van vorig jaar liep in zijn koers weliswaar de snelste tijd, maar slaagde er niet in om twintig meter achterstand op zowel Procol Harum als de als een komeet vertrokken Sir Groenhof goed te maken.

Sensatie op Duindigt [] Naar de oorzaak blijft het vooralsnog gissen, maar niet voor niets bestelde trainer Hugo Langeweg voor een dag later de dierenarts voor een controle. Het zou echter geen recht doen aan de fantastische prestatie van Procol Harum om te zeggen dat zijn zege alleen te danken was aan het falen van de favoriet. Zoiets komt nu eenmaal voor in een sport die niet door machines wordt beoefend.
Procol Harum is een alleskunner, die tegenwoordig onder de hoede van Wim Duivenvoorden ondanks zijn voor een draver hoge leeftijd (tien) nog altijd zijn toontje meeblaast. Hij is zoon van een razendsnelle kortebaner (de merrie Evita Jorishof), won met Susan Wiedijk talloze montékoersen, blonk op het Alkmaarse ovaaltje onder meer uit in de semiklassieke Gouden Hoef en eigenaar Karel Gerrits staat met de ruin zijn mannetje in amateurkoersen. Overigens niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Dat hij in de slotfase tempomaker Sir Groenhof terugwees, zegt al iets over zijn niet geringe klasse. Het zou dus best kunnen dat de veteraan dit jaar wel vaker in dergelijke koersen gaat stunten, al zette Virgill Boko van de deelnemers wel met afstand de snelste tijd van de koers neer.
De openingskoers ging naar de in Belgische kleuren lopende hengst Volman Lauwers, die met de Turnhoutse Gaby Hendrickx de koers voor de liefhebbers won. De hengst zegevierde na ruim een half jaar weer eens en had duidelijk baat bij de assistentie van de trouwe koersbezoekster 'tante Wil', de Haagse die alle koersen in het land bezoekt. De tweede amateurkoers van de dag werd gewonnen door Maasdijker Piet Solleveld, die zijn eigen Tepee River naar de winst reed. De ruin draait al meerdere jaren op hoog niveau mee, maar is nogal afhankelijk van het koersverloop. Hij prefereert een voortdurend hoog tempo, omdat hij het op pure snelheid vaak net niet af kan maken.
Tom Kooyman heeft met Quick du Vivier een goudhaantje op stal. De Duits gefokte hengst keerde met meerdere zeges terug uit zijn geboorteland, won onlangs al sterk in Wolvega en dicteerde nu de tweede koers van de dag in een verbluffende nieuwe recordtijd van 1.15,2. Tot welke daden de draver in staat is, blijft nog even gissen, maar dat hij destijds voor 900 euro werd geveild zegt genoeg over het geringe vertrouwen dat men aanvankelijk in hem had. Zijn eerste trainer Peter Strooper kwam daar echter ook al snel van terug en mikte zelfs nog even op een start in de Duitse Derby.
Ruud Pools won met de Fransman Oh Boy, die in eigen land zonder veel succes over langere afstanden aantrad. De vorige keer liet de zoon van de populaire dekhengst Coktail Jet echter achter de Italiaanse Lacoste BI al zien toch wel enige genen te hebben meegekregen van zijn vader. Hij won bij zijn tweede start in ons land zijn eerste koers. Een andere Fransman die won was Prazer Bocain, die zijn serie Nederlandse zeges onlangs zag afgebroken in Frankrijk. Ook toen had er volgens trainer Bas Crébas echter meer ingezeten.
Ook het renseizoen ging weer van start op Duindigt, hetgeen maar goed was, want anders was de Paasmeeting een wel heel karige geweest. De eerste volbloed die won op de 'heilige grond' was dit jaar Point Pleasant. De ruin uit de successtal van Jan Pubben had in Duitsland al zijn visitekaartje afgegeven en werd nu door de Belg Stephen Hellyn naar een overtuigende zege gereden. De tweede ren was voorbehouden aan de amateurjockeys, waarbij Paula Wolters-Flierman met Salvatore de snelste was. Gaat de oud-kampioene op jacht naar een nieuw gouden petje…?