OOK IN WOLVEGA ZET KAMMINGA TRIOMFMARS VOORT

In het Friese Wolvega werd een compact programma van acht koersen afgewerkt. Net als een dag eerder in Groningen was ook nu Cees Kamminga de man van de dag. Wist hij vrijdag vier keer te winnen, op Paaszaterdag voegde hij er nog twee zeges aan toen met favoriet Wildfire en de meer verrassende Duitser Avanti Bongard.

Weer twee maal Kamminga [] Kamminga leverde met Wildfire meteen de eerste winnaar van de dag. De zoon van Ganymede steekt al langere tijd in uitstekende vorm: in zijn laatste zes starts boekte hij vier zeges en twee keer was hij runner up. Ook de dagsluiting werd verricht door Kamminga. De Willemsoorder reed de Duitse hengst Avanti Bongard naar de winst. In een adembenemende finish troefde hij met een machtige slotaanval aan de buitenzijde de fel weerwerk biedende Udo Siebar en Rocket Space af. Het comité moest zelfs de film laten ontwikkelen om de winnaar aan te wijzen. Dat bleek Kamminga te zijn, die daarmee zijn zesde winst in twee dagen boekte.
Er was een aantal erkende seriewinnaars actief in Wolvega. Op de prestaties van Dante de Linde staat in Wolvega nauwelijks maat. De fraai gefokte merrie werd bij haar heroptreden door vaste rijder André Bakker naar de winst gereden, de achtste keer in tien starts. De overige keren was de draver van Karst Zwarteveen met een tweede en een derde plek trouwens ook voorin te vinden. De inwoner van Ter Idzard had al eerder succesvolle paarden, zoals de bovenmodale Farao Kievitshof. Ook Worship Limburgia is een merrie met aspiraties, getuige de derde winst op rij in Friesland. Daarvoor faalde ze, maar dat had volgens haar rijder Ruud Pools meer te maken met de baan van Alkmaar, waar ze niet goed uit de voeten kon.
Ook Evelyn Honey won voor de derde maal in successie. De door Patrick de Haan in het Noord-Hollandse Barsingerhorn getrainde merrie zette de snelste tijd van de dag neer en verbeterde in 1.17,4 ook nog eens haar record.
Peter Strooper heeft in Callantsoog momenteel niet de kostbare viervoeters staan zoals in het verleden, toen hij in eigen land drie Derbywinnaars afleverde. De kustbewoner doet het bij de driejarigen nu vooral met goedkoper materiaal, zoals de driejarige Yappie Paasloo, een zoon van Milo Windspiel met wie Strooper ooit zijn eerste Derby in ons land won. De hengst van Strooper's steun en toeverlaat Mayvor Johansson was zelfs als cadeautje van fokker De Boer uit Paasloo wel erg goedkoop, maar opende zijn loopbaan desalniettemin met een knappe zege.
De zege van Radetzky Strauss was opvallend. De zoon van de uitstekende fokmerrie Doris Buitenzorg (Swiebertje Kes, Johan Strauss, One Way Ticket) was bij zijn laatste zeges vooral op de grasbanen heer en meester, maar sloeg sinds tijden nu ook weer eens toe op een A-baan. Rijder van dienst was de succesvolle leerlingpikeur Rick Ebbinge. De muzikale naam dankt Radetzky Strauss trouwens deels aan zijn vader Strausie. Fokker Van Vliet maakte met Doris Buitenzorg veel gebruik van de hengst, die nog altijd dekdiensten verricht.
De enige koers voor de amateurrijders ging naar de trouwe Empire Hanover. De vooral op de baan van Alkmaar succesvolle ruin werd – uiteraard – door kampioensamatrice Hiltje Tjalsma naar de winst gereden.