VIKING CHARISMA SNEL IN BRONZEN STAKES

Op de drafbaan van Wolvega werd behoorlijk veel meer ingezet dan een week eerder, een nieuw teken dat het met de sport de goede kant op gaat. Met het verheugende nieuws dat eind dit jaar cineast Steven de Jong met een serie én een film over de sport komt, ziet de sport er ineens weer een stuk zonniger uit. De Bronzen Stakes werd zaterdag een prooi voor de beresterke Spendic-zoon Viking Charisma.

Ufo Kievitshof topper [] Er stonden twee echte topnummers op de kalender, met onder meer de eerste serie van de Weddenoppaarden Trofee. Die koers werd spelenderwijze gewonnen door Ufo Kievitshof met Hugo Langeweg jr. Het was de tiende winst op Nederlandse bodem op rij – met onder meer het Gouden Paard en de Willem H Geersenprijs in 2007 – voor de runner up van de Duitse Derby. De winst was een pure machtsdemonstratie.
Hugo Langeweg jr zal straks ongetwijfeld weer op een moyenne van tien zeges per maand uitkomen, ook al blijft hij bij dat gemiddelde momenteel vanwege de rustige koerskalender nog wat achter. Zaterdag voegde hij met King Arthur nog een tweede winst aan zijn lange lijst toe. Het halfbroertje van de voormalige Derbywinnaar Floris Bos werd door eigenaar Henk Mulder vanuit de Beemster polder naar Hugo Langeweg gestuurd, nadat hij zelf de hengst niet echt aan de praat kreeg. Met twee zeges in korte tijd is het rendement meteen zichtbaar.
In de Bronzen Stakes bleef Langeweg jr echter steken op een tweede plek met Vaudeville K. Frank Westerveld bewees andermaal dat de winst van Viking Charisma in de Jonkerprijs destijds geen uitschieter was, maar de voorbode van een mooie loopbaan. Sinds de Spendic-zoon in 2007 een geslaagde rentree maakte, deed hij weinig verkeerd en haalde hij al eerder goed gedoteerde koersen naar zich toe.
De openingskoers leverde een dankbaar gastritje op voor Tom Kooyman, die voor eigenaar Burt de Visser diens Trammalanto naar de eerste winst in zijn turbulente loopbaan voerde. De Visser nam de ruin destijds over van fokker Berend Fledderus. De Nootdorper is een zoon van Egbert de Visser, de pikeur die in 1960 één van de meest sensationele zeges uit de Derbyhistorie op zijn naam schreef door met Ybe van Papenhoef te winnen.
De stal van Marcel Hauber, zwager van Langeweg, steekt momenteel ook in goede doen. Vicky Star maakte vorige keer een kostbare fout bij de start, maar de merrie herstelde zich knap en pakte de draad weer op na drie eerdere zeges op rij. De meest imponerende zege kwam misschien wel op naam van Vesper Scimitar, die door de jeugdige Sydney van den Brande naar de winst werd gereden. De Hauber-pupil won voor de vierde keer in zijn laatste zes starts en deed dat met een straatlengte voorsprong.

Bas Crébas hoopt in het najaar vanuit Emmeloord definitief naar zijn nieuwe entrainement te kunnen vertrekken, maar inmiddels maakt hij al volop gebruik van zijn toekomstige locatie waar de trainingsmogelijkheden een stuk uitgebreider zijn. “Je ziet de paarden rustiger worden”, is een uitspraak die zeker opgaat voor de Fransman Prazer Bocain. Die omzeilde eventuele problemen bij zijn eerste bandenstart in ons land en noteerde zijn vierde winst op rij.
Zo ver is Whatever Caloe nog niet. De dochter van Naction Skoatter, die ook nog een één jaar jonger schimmelzusje afleverde, werd door Mariska Huel naar de eerste bloemen in haar prille loopbaan gestuurd.
In de koers voor de subtop bewees Sterre Kesbo dat zijn laatste zege met John de Leeuw allerminst een incident was. Destijds kwam de ruin met een imponerende slotrush naar de winst, dit keer verdedigde hij zijn ongeslagen status na zijn rentree. Groot feest dus weer voor Steenwijker Gé den Dubbelden, vooral omdat de NDR de prijzengelden ook nog eens had opgehoogd.
De slotkoers vormde de mooie apotheose van een geslaagde koersdag. In een eindfase met drie paarden nagenoeg op één lijn werden de beide Hauber-troeven Victoria Prinses en Victoria afgetroefde door Liberte Toujours met Ruud Pools in de sulky. De Duitse hengst vervolgde daarmee een lange serie ereplaatsen en zeges.