KESBEKE’S EN ALKI’S OP STOOM IN ALKMAAR

Op de Alkmaarse drafbaan werd afgelopen zondag een meeting verreden met elf koersen. Het programma werd omlijst door een hengstenshow, waarbij oude vedetten als John F Boko hun opwachting maakten. Voor merriehouders die nog geen keuze maakten voor het aanstaande dekseizoen, misschien net voldoende om over de streep getrokken te worden.

Dubbele zeges [] De familie Kesbeke kon twee winnaars vieren tijdens de goed bezochte middagmeeting. In de openingskoers was het raak met Urbanus Kes die met Rick Ebbinge profiteerde van een mooie positie achter de koploper en in de slotfase de vrije ruimte vond. Trainer Bas Crébas wijt de progressie mede aan zijn verbeterde trainingsmogelijkheden. “Hoewel ik denk dat we pas in september definitief over zullen gaan, kan ik al wel volop gebruik maken van de nieuwe locatie. Gelukkig zie je dat nu al terug in de resultaten. Een paard als Urbanus Kes is in de koers veel rustiger geworden.”
Swiebertje Kes won zoals verwacht de montékoers met Susan Wiedijk. De Heiloose was onlangs met de draver minder succesvol in België, maar daar staat het koersen onder het zadel dan ook iets hoger aangeschreven en is de concurrentie duidelijk sterker.
Timeless Renka boekte twee seizoenen op rij de ene na de andere winst, maar daarna werd het wat minder met de ruin. Het dwong Rob de Vlieger zelfs tot een uitstapje naar Alkmaar, nadat de zoon van Felix Santana het de laatste keer in Wolvega helemaal liet zitten. Met succes: “Dit doet weer denken aan de oude Timeless Renka zoals we die kennen.”
Hiltje Tjalsma was verantwoordelijk voor de andere twee zeges van stal De Vlieger. De Zwaanshoekse ligt op stoom voor een nieuwe titel en reed respectievelijk Wala Alki en haar volle zus Utah Alki naar de bloemen.

Lissette de Munnik presteert ook na haar afscheid van de leerlingenstatus nog opvallend, zondag won ze opnieuw met Veni Vici Star voor Leidschendammer Cees Roeling, die zelf aanwezig was om de bloemen in ontvangst te nemen.
De 'dag van zijn leven' beleefde Hilversummer Ferry de Bruin. “Ik sta al veertig jaar langs de koersbanen, maar wat er vandaag gebeurt, geloof ik zelfs niet.” De liefhebber nam van zijn met de sport gestopte stadgenoot Peter Coevoet onlangs Tonny the Great over. “Ik wilde met dit paard nog wel verder. Dat ze nu, na 54 starts zonder één zege, ineens wint, is natuurlijk fantastisch om mee te maken. Ik ben blij dat ik heb doorgezet, want ik ben echt dolgelukkig”. De mede-eigenaren van de door Egmonder Willem Swart gefokte merrie zijn onder anderen Yasmin Halwani en Lindsey Pegram, een duo dat na de Joint Venture-prijs zich wederom kon melden bij de huldiging. Whitelips Mari voegde immers haar derde zege in korte tijd toe aan haar erelijst. De merrie is volgens de Heiloose Pegram nog niet eerder zo goed geweest als juist op dit moment.
Plaatsgenoot Ruud Pools greep bij het scheiden van de markt een duidelijke zege met Upcoming River. Koos Minck, zondag vanuit Lisserbroek altijd aanwezig in Alkmaar, is op dit moment de meest succesvolle eigenaar in Alkmaar en dat wordt de sympathieke bloemenmagnaat van harte gegund.
De winst van Wiba Inova kende een hoog regionaal gehalte. De merrie is nog gefokt door de Alkmaarse Stal Schermereiland. Eigenaar Sjerps uit Hoorn kocht de draver aan tijdens een Unitrot-veiling en zag Zaankanter Niels Jongejans er de eerste winst mee boeken.
Cees de Bock kon na afloop van de zevende koers met dank aan dezelfde Jongejans en de vijf jaar oude ruin Vasco enkele flessen drank ophalen. De man van het eigenarencollectief De Koelboxbocht kijkt reeds uit naar zijn geliefde grasbaanseizoen. De naam is immers te danken aan de immer goed gevulde koelbox, die de liefhebbers meetorsen naar de recreatieve meetings.