EERSTE ZEGE RICHARD HESSING EN AAFKE PRAAT

Op de altijd gemoedelijk ogende drafbaan van Alkmaar konden zondag weer twee rijders worden gefeliciteerd die voor de eerste maal in hun loopbaan een zege boekten. Zowel Purmerender Richard Hessing als de Berkhoutse Aafke Praat mochten zich voor de eerste maal melden bij speaker Rogier den Dekker.

Hessing mocht na zo’n twintig starts voor de eerste maal voorrijden. “Ik ben door mijn vader ooit verslingerd geraakt aan de sport. Hij won met een groepje van tien man de lotto, toen hebben ze uit balorigheid een draver gekocht: Verona Weber.”
Uiteraard was ook Jacco Snoeks in zijn sas. De 33-jarige Haarlemmer heeft als hoefsmid affectie met de sport. “Door het werk ben ik ook met dravers in contact gekomen. Bij Willem Otten in Beverwijk heb ik het vak geleerd. Met Utah Rider zijn we eigenlijk voortdurend aan het zoeken naar de juiste ijzers. De merrie stond eerst op draafijzers, de laatste tijd op een wat lichtere aluminium versie. Zo zijn Richard en ik voortdurend aan het puzzelen. We trainen haar afwisselend aan het strand of hier in Alkmaar.”
Het zal maar zelden voorkomen dat een paard twee starts na elkaar een rijder aan een eerste zege helpt. Twee weken geleden profiteerde Erwin Otten van de dadendrang van Savannah Star VS, dit keer kon Aafke Praat voor de eerste maal een huldiging opluisteren. Ze pakte de winst in de montékoers. De jeugdige Berkhoutse kwam met de sport in contact via de ponyrennen die ooit op het ovaaltje werden verreden.

De debuutzeges werden omgeven door vier overwinningen van Hugo Langeweg jr, de regerende kampioenspikeur. Good Luck Heldia zette meteen zijn eerste optreden in winst om. “Dat was niet verbazingwekkend, want in zijn kwalificatie maakte hij op de zware baan nog een foutje ook bij de start”, aldus de Schagerbrugger. Vouriante ging vorige keer in het zicht van de veilige haven in winnende positie van de benen, dit keer wist de klasserijke merrie het karwei wel kundig af te maken. In de twee slotkoersen tilde Langeweg jr zijn score naar een winnend kwartet. Hij deed dat met twee torenhoge favorieten. Eerst konden eigenaar Monny Krant en fokker Ton de Groot een nieuwe zege vieren van Utah Starlake, die het karwei simpel van kop af klaarde en nu op veertien starts en twaalf zeges staat in Alkmaar. Zover is Vaudeville K van Hymia BV nog lang niet, maar ook die is bezig aan een succesvolle toernee op het ovaaltje.
Een voormalige pupil van de kampioensstal, Whitelips Mari, bewees ook weer haar klasse door met Lindsey Pegram te winnen. “Ik heb er mijn handen vol aan gehad, ze was drukker dan de laatste keer. Vermoedelijk is de oorzaak dat ik vanmorgen niet de mogelijkheid heb gehad haar te longeren.”
Niels Jongejans zegevierde met Sjef Boko, die de woorden van trainer Henk Hamming in het lijfblad eigenlijk makkelijk bevestigde. De kop nemen en doorstomen naar wat later bleek de snelste winnende tijd van de dag. Piet Zandt won vervolgens voor de tweede keer op rij in Alkmaar met Winner. De Française moet noodgedwongen in ons land aan de bak, als vijfjarige mag ze vanwege een gebrek aan zeges niet koersen in eigen land.
Tony Trot was alweer een hele tijd in goede doen, meldde trainer Bryan Vader na de winst van de zevenjarige ruin. Toch was het alweer bijna twee jaar geleden dat de zoon van Paul Trot een uiterst succesvolle serie van acht opeenvolgende zeges afsloot. “Hij was nu weer ouderwets op dreef”, aldus rijder John de Leeuw, die na zijn eclatante succes in het Gouden Paard ook in Alkmaar weer menige felicitatie in ontvangst mocht nemen.