URUGUAY RIVER SNEL; VAN DER HAM KAMPIOEN

Op de draf- en renbaan van Duindigt werden zondag tien koersen afgewerkt. Het nummer voor de subtop bij de dravers ging in een snelle tijd naar Uruguay River, terwijl Ukano Limburgia de Zilveren Stakes won. Bij de jockeys veroverde Loek van der Ham de amateurtitel na een zege in de Daan Modderman Memoriaal voor volbloeds.
De belangrijkste draverij van de dag werd een prooi voor Ukano Limburgia, die op de meet de als een komeet eindigende Valentino Rossi nog net voorbleef. De Zilveren Stakes leverde de grote groep eigenaren van het Haarlemse café De Kleine Hout daarmee weer een mooie zege op. Het café wordt gedreven door Paul van Egmond, één van de beste voetballers die Telstar ooit heeft gehad. Zijn vader Jacques won trouwens ooit de Olympische wielertitel op de achtervolging, dus voor wie een aantal sportieve anekdotes wenst te horen, weet in welke uitspanning hij terecht kan…
De openingskoers werd een prooi voor Siem Hartman. De trainer die al jarenlang domicilie houdt in Lelystad voerde Verde Landerije zelf naar de winst. De kleinzoon van Derbywinnares Elionora Oldeson boekte daarmee de tweede winst op rij voor eigenaar Joop Schouten uit Schagen.
Marc de Jong had onlangs nog pech dat zijn Vincent Victory onterecht werd uitgeschakeld. De pikeur haalde nu zijn gram met de eerste winst van de ruin, die door Hendrik Pol uit Lippenhuizen werd gefokt met zijn 'thuishengst' Keller Lobell. Vincent Victory knabbelde met 1.20,9 zelfs iets van zijn record af.
Van Vacuna werd in de Troost Derby het een en ander verwacht, maar de merrie verloor destijds een ijzer en speelde geen rol. Inmiddels maakt ze wel duidelijk over veel kwaliteiten te beschikken. Met Ronald Hauber won ze nu voor de twee maal op rij.
De subtop kwam in de zesde koers in actie, waarbij de zege ondanks een lekke band in de slotfase ging naar de weer in vorm komende Uruguay River met Ruud Pools. De ruin boekte inmiddels vijftien overwinningen in zijn loopbaan en draait daarmee een heel acceptabel moyenne: hij wint meer dan een keer per drie starts.
De amateurs kwamen in de voorlaatste koers in actie, waarbij de winst ging naar Scarlett Nevele met Robert Paardekooper uit Wassenaar. Hij is met ruim tien zeges samen met Dicky Hof de enige die een beetje in de buurt kan blijven van regerend en aanstaand amateurkampioen Fred Handelaar, wiens zeventiende titel (!) al lonkt.

De slotkoers ging naar Lissette de Munnik met Luscious Lisa. De leerlingenkampioene kan lezen en schrijven met de merrie die in handen van de Heerenveense altijd op een eerste of tweede plaats eindigde.
In de Daan Modderman Memoriaal, ter herinnering aan een uiterst markante paardensportman, streden de amateurs niet alleen om de zege. Ook de nationale titel voor de liefhebbers stond namelijk op het programma. Angeline Batist had de beste kansen met drie zeges, maar Loek van der Ham verhing de bordjes alsnog met een prachtige zege via Gold Dragon. Op basis van zijn tweede plaatsen werd hij de nieuwe titelhouder, daar kon een vierde plek van Angeline Batist met Ben Howdy niets meer aan veranderen. In deze koers werd ook afscheid genomen van Fabiano, die in Noord-Holland als recreatiepaard verder gaat. De ruin won in zijn loopbaan elf starts en was vooral een opvallende volbloed omdat hij in training stond bij Rob de Vlieger, de Zwaanshoeker die toch vooral met dravers actief is.
Stephen Hellyn boekte een lucratieve zege met Watermill Zidaan uit de stal van Jan Pubben. Hij profiteerde van een gunstiger gewicht ten opzichte van Aleyah, die hem vorige keer nog had geklopt.
De langste ren van het seizoen, de Cesarewitch, werd gewonnen door Macidoni met Daan Klomp. De zoon van Johan Cruyff, een Engelse volbloed, werd eerder dit jaar al derde in de Derby en blijkt dus een liefhebber van de lange afstand te zijn. Klomp won deze klassieker vier jaar geleden ook al met Independance Day.