DANTE DE LINDE WEER TERUG OP ZEGEPAD

Op de drafbaan van Wolvega werd zaterdag een fraaie meeting afgewerkt met uitstekend bezette koersen. De Stakeskoersen werden een prooi voor de imponerende Dante de Linde en de verrassende Victoria Prinses. Trainer Marcel Hauber was met drie zeges uiterst succesvol in Friesland.

Stakeswinnaars Twee echte hoofdnummers stonden er op het programma. De eerste versie van die Stakeskoersen leverde een te verwachten zege op voor Dante de Linde, de ruin die in zijn loopbaan vrijwel nog niets verkeerd deed en alleen tegen jaarganggenoot Vriend v Wolvega op waarde werd geklopt. Zijn achtste start leverde nu zijn zesde zege op, waarvoor in de meeste gevallen André Bakker verantwoordelijk was. Eigenaar Karst Zwarteveen heeft na zijn oude crack Farao Kievitshof opnieuw een dankbaar koerspaard in bezit. Trainer Jeroen Engwerda springt er vooralsnog voorzichtig mee om, maar met een prijzengeld van ruim drie mille erbij zal de tegenstand wel steeds zwaarder worden.
Verrassender was de Stakeswinst van Victoria Prinses. De merrie had tot dusverre een hele rij knappe ereplaatsen achter haar naam staan, maar slechts één zege. Omdat die werd behaald op de niet te vergelijken baan van Alkmaar, begon Victoria Prinses als een van de outsiders aan de klus, maar Robin Bakker klaarde het karwei bijzonder knap. Favoriete Urania Stardust werd met klein verschil geklopt.
Trainer Marcel Hauber kende verder toch al een uitstekende koersdag. De man uit Deurze klimt zelf maar zelden op de kar, maar soms breekt nood wetten en dat was in de tweede koers het geval. Rechterhand Robin Bakker reed zelf een stalgenoot, waarna Hauber van de gelegenheid gebruik maakte om Whitty voor eigenaar Meindertsma uit Birdaard naar de bloemen te rijden. Amateur Martin de Koster reed twintig minuten later voor de stal Vitesse Charisma overtuigend naar de winst. De dochter van het schimmeltje Celetta staat nog niet zo lang in training bij Hauber.
Henk Hamming is weer helemaal 'back in business' na zijn vorig jaar in Joure tijdens een grasmeeting opgelopen beenbreuk. De vijftiger onderstreepte dat met een knappe zege met de Zweed Fast van Sierdje Schokker.
Maria Poort was de eerste vrouwelijke trainster in ons land. Ze maakte nog de tijd mee van de snelle Kameraad, die de grootvader is van de merrie waar ze zaterdag voor de tweede maal op rij mee won. Wanhead VDB van Jopie en Adriaan van Doleweerd uit Almen verbeterde daarbij haar record ook nog licht.

Trixie Dragon won de voorbije winter aan de lopende band, meestal in handen van Michael Schmid. Met het stijgen van de temperaturen, daalden de prestaties. Die wetmatigheid gaat misschien ook andersom op. Want na enige rust was het nu Patrick van Ooyen die de merrie van Tjalco de Witte naar de winst reed.
Umberto Boko beschikt niet over de kwaliteiten van zijn halfbroer John F Boko, maar de ruin heeft soms zijn uitschieters. Met eigenaar Piet Solleveld won hij al vier koersen en dit keer was het Ruud Pools die de honneurs waar mocht nemen in de goed bezette Supertriokoers. De oud-kampioen is sinds medio dit jaar vaak achter de zoon van Express Ride te vinden. Het was niet de enige winnaar van Pools, want ook met de wisselvallige Wingbeat Slipper zegevierde de pikeur uit Heiloo. Misschien komt er na de tweede zege op rij voor de zoon van Goetmals Wood wat meer regelmaat in zijn daden. Hij is eigendom van de in het Belgische Hasselt woonachtige Maria Cleeren-Bylois.
De kwaliteiten van Sir Groenhof werden door het lijfblad Draf & Rensport uitstekend ingeschat. De seriewinnaar van de zomermaanden keerde met Tom Kooyman terug na enige rust en toonde meteen aan zijn oude vorm weer te hebben hervonden. In de slotkoers bleef de combinatie de opnieuw verrassende montécrack Swiebertje Kes (Bas Crébas) voor.