TITELFEEST WEGDRINKEN KAN OOK OP ALKMAARSE DRAFBAAN

koersen 30 april 2007

AZ kampioen! Laten we er even van uitgaan. Dan staat heel Alkmaar natuurlijk op zijn kop en wordt Koninginnedag in de binnenstad misschien op maandag een wat al te zware beproeving. Een mooi alternatief is een bezoek aan de drafbaan, overigens wekelijks al een trekpleister voor heel wat oud-profvoetballers…

Er zijn heel wat AZ-coryfeeën die iets hebben met de drafsport. Willem van Hanegem, hij was misschien wel de man die zo’n tien jaar geleden de aanzet gaf tot de wederopstanding van de Scheringa-brigade, was zelf al eens actief in een gelegenheidskoers. Met zo’n gevaarlijke onderneming hoef je anno 2007 heus niet aan te komen als actief voetballer bij de trainer, hoewel met name in Duitsland net gestopte vedetten nogal eens op de sulky klimmen. Naar genoemde Van Hanegem werden overigens ook enkele paarden vernoemd, zoals de uitstekende Sir van Hanegem, die in zijn beste jaren menige belangrijke koers won. Zo’n kwart eeuw geleden, maar toch…
Henk Tijm is een andere bezoeker met wortels in het betaalde voetbal. Voor hem maakt het misschien niet eens uit wie zondag met de schaal omhoog staat, want de Alkmaarder – vanuit het slaapkamerraam kijkt hij zo op het ovaaltje – was zowel actief voor de Alkmaarse kampioenskandidaat als voor de Amsterdamse Godenzonen. Als grootvader van één van de grootste talenten op de vaderlandse drafbanen, Rick Wester, is hij nog altijd nauw verbonden aan de sport.
Misschien juicht leerlingpikeur Niels Jongejans zondag ook wel. Hij is maandag zelf actief als rijder, maar maakte enkele jaren geleden nog deel uit van de jeugdopleiding van AZ. En in Zweden glimlacht misschien wel fokker John Bootsman, die ooit vaste bezoeker was van de Amsterdam ArenA, maar inmiddels vanuit Ekerö regelmatig oversteekt om de Van Gaal-brigade te bewonderen. “Echte Noord-Hollanders onder elkaar. Ik heb vorige week tegen Heerenveen een prachtige dag gehad”, aldus de oud-Zaankanter die zijn dravers nogal eens naar topvoetballers vernoemde. Misschien zit er in de komende jaargang dus een AZ Boko in, of een Arveladze Boko, een Archil Boko? Het zouden mooie opvolgers zijn van andere paarden die wereldwijd ontzettend veel verdienden: Valdano Boko, Veron Boko, Neeskens Boko, de lijst is oneindig bij de man die zelfs paarden aan het Zweedse nationale team afleverde.
Veel leden van de businessclub van AZ treffen elkaar overigens een dag later ook op de drafbaan, Henk Geels en Cees de Groot weten dat beide sporten een identieke emotie hebben. Niet voor niets zijn veel oud-profs tegenwoordig eigenaar van dravers. En opvallend veel voetbaltrainers uit de Alkmaarse regio (Swaag, Bos, Goudsblom, Tijm, etc.) hebben zelf een paard óf fokten er in het verleden ooit enkele. Ook de regerende kampioen van Nederland Hugo Langeweg jr filosofeert maar wat graag over de kansen van Ajax en AZ. Ooit zeulde hij in Noorwegen een Ajax-tas mee toen zijn vader er het Europese kampioenschap afwerkte. Ruim tien jaar later heeft Louis van Gaal de overstap gemaakt naar AZ en heeft ook die club de sympathie van de Schagerbrugger verworven. Dat is niet gek, want wie de topsporters Van Gaal en Langeweg – zowel junior als senior – kent, weet dat zij zo ver zijn gekomen door vooral het uiterste van zichzelf te vergen. Voor het drafsportduo is het echter wel wrang dat in landen als Frankrijk en Zweden hun namen, in tegenstelling tot die van Van Gaal, dagelijks de kolommen halen, maar in Nederland dezelfde Van Gaal onevenredig veel meer publiciteit verwerft.
Er staan maandag tien koersen op het programma dat om 13.30 uur aanvangt. De jeugd heeft, onder begeleiding, gratis toegang.