EEN ECHT TOPDUEL: VIRGILL BOKO VERSUS DUITSE CRACK SIR KARAN!

Duindigt heeft de wat moeizame seizoenstart naar het schijnt definitief achter zich. Enkele mooie rennen én een prachtige Stakeskoers voor vierjarigen, bieden aanleiding genoeg voor een trip naar Wassenaar. Want een duel tussen Virgill Boko en Sir Karan is er uiteraard een voor de pure liefhebber.

Vooral hengsten in Spring Stakes

Bijna negen mille valt er te verdelen in de Spring Stakes voor vierjarige hengsten en ruins. De eerste categorie is verreweg in de meerderheid, want alleen van Valentino Viola is zeker dat hij geen kroost zal voortbrengen.
Hij start zeker niet als favoriet. Onze Derbywinnaar Virgill Boko komt dat predikaat eerder toe, maar de hengst is op voorhand absoluut niet zeker van de winst. Al pleit natuurlijk voor hem dat hij eerder al zijn zes starts op deze baan in winst omzette. Als het op moed aankomt, bestaat er nauwelijks een beter paard, aldus fokker John Bootsman al eerder.
Taaiste opponent lijkt Sir Karan met Erwin Bot, een hengst die in zijn thuisland Duitsland – net als Virgill bij ons – nauwelijks te kloppen was. In Italië liep hij bovendien in een serie van de klassieke Orsi Mangelli een tijd waarmee de door Jacky de Jong getrainde hengst meteen aansloot bij de Europese elite, 1.12 blank. Onlangs liep hij in Gelsenkirchen nog een seizoenrecord voor vierjarigen, met zijn vorm is dus niets mis. Achter dit duo staat ander geweld te trappelen, maar of de nog ongeslagen Vanguard (Arnold Mollema) en de vorig jaar in de klassiekers goed acterende Vriend v Wolvega (Joop Pool) opgewassen zijn tegen dit illustere duo oogt onwaarschijnlijk. De drafsport heeft ons echter wel grotere sensaties voorgeschoteld…
Hugo Langeweg jr heeft in de eerste koersen paarden voor de kar die ongetwijfeld een voorname rol zullen spelen. In de openingsrit komt hij in actie met Vouriante, die nog geen ervaring heeft op Duindigt en al helemaal niet met de kleinere Nootdorp-piste. In Alkmaar toonde de merrie echter al aan ook met het bochtenwerk uit de voeten te kunnen. Op snelheid is ze hier niet te kloppen.
Vervolgens treedt de Schagerbrugger aan met Wild and Fanatic, een driejarige ruin die mogelijk wat klassieke aspiraties mag koesteren. Moeder Fanatic Wish kon zelf op jeugdige leeftijd ook uitstekend uit de voeten en won onder meer de Sweepstakes Merries. Voornaamste tegenstrever wordt mogelijk Wim Robel, door trainer Tom Kooyman ook gezien als een klassieke troefkaart voor de rest van dit jaar.
Wim Robel werd in zijn laatste start geklopt door Willem W Boko, die met Langeweg senior in actie komt in de zesde draverij.

De hengst is nu al één van de favorieten voor de Derby, niet verbazingwekkend voor het broertje van de vermaarde Derbywinnaar Paul W Boko. Vermoedelijk kan hij zonder inspanning hier naar de winst gaan, al is de Fransman Pactole d’Acadie met Jeroen Engwerda een niet te onderschatten opponent. De ruin is eigendom van de hier ook als dagsponsor optredende investeringsgroep Hoornwijck. Een succesje zou dus dubbel welkom zijn.
De amateurrijders komen in de vierde koers in actie. Normaliter zou seriewinnares Timber Dragon met Robert Paardekooper uit Wassenaar hier als favoriet van start gaan, maar tussen een hele serie topklasseringen ging het de laatste keer juist op deze baan behoorlijk mis.
Tussen de dertien deelnemers bevindt zich ook The Rocket Bet die met eigenaar Piet Solleveld ook aan het front verwacht mag worden. In ieder geval is dit een harde noot om te kraken voor de wedders die op het kwartetspel de eerste vier aankomenden in het juiste rijtje willen zetten.
Voor de volbloeds is de Pocahontasren voor merries van drie jaar en ouder het belangrijkste doelwit. De ren is vernoemd naar een van de meest invloedrijke merries die de volbloedfokkerij heeft gekend. Hoewel ze op 25-jarige leeftijd haar laatste veulen kreeg, werd ze liefst 33 jaar oud en was ze de moeder van tophengsten als Stockwell, Rataplan en King Tom.
Als hommage aan deze Pocahontas, wiens naam voorkomt in de stamboom van vrijwel alle topvolbloeds, staat deze ren alleen open voor merries. Met Classic Night, Flying Sensation en Sharp zijn enkele volbloeds uit de nationale top aanwezig, Vorig jaar won good old Starmie met Kevin Davies, met zijn 54 jaar destijds ook al geen ‘jonkie’ meer in het zadel.
De eerste ren is vernoemd naar het Historisch Archief Draf- en Rensport, dat zondag officieel wordt geopend. Alle historische data rond de sport liggen hierin opgeslagen, een schat aan informatie voor de verknochte liefhebber. De koers is voorbehouden aan driejarige volbloeds, die hierin de krachten kunnen aftasten met het oog op de klassieke Productenren, later dit jaar.
Met dank aan Hoornwijck Investeringen is ook een mooie ren voor amateurs op het programma gekomen. Liefst dertien combinaties gaan de strijd met elkaar aan.