PACIFIC VALLEY IJZERSTERKE OUDE KRIJGER

De elfjarige Pacific Valley gaat zaterdag in Wolvega op jacht naar zijn tweede achtereenvolgende zege in de Willem H Geersen Prijs. De ruin is met recht een oude krijger, die na een zware loopbaan – meer dan honderd binnenlandse starts – nog altijd met de topklasse meedraait. Niet voor niets won hij bijna een kwart van al zijn koersen.

Oude krijger [] De ruin heeft zijn doorzettingsvermogen niet van een vreemde. Zijn moeder Charlotte was tot op hoge leeftijd nog een dankbare merrie voor de familie Van Heerwaarden uit het Texelse Den Burg. Nico en Tine van Heerwaarden fokten jarenlang met haar, de merrie die gedurende meerdere jaren een duinpan deelde met leeftijdgenote Czarin Windspiel, de moeder van Derbywinnaar Milo Windspiel.
Pacific Valley was het zesde kind van Charlotte, die eerder met paarden als Harald Haven en Island Haven al aardige haververdieners had afgeleverd. Maar Pacific Valley bleek op jeugdige leeftijd al net iets meer te kunnen dan die twee halfbroers. In 2001 liet hij in het Criterium voor driejarige hengsten en ruins van zich horen met een tweede plaats achter Preciousmeadow met Lindsey Pegram. Pacific Valley werd toen al gereden door Rob de Vlieger, die de loopbaan van de (latere) ruin vanuit Zwaanshoek verder zou begeleiden. Als driejarige bewees hij bij voortduring tot de top van zijn jaargang te behoren met een vierde plaats in de klassieke Fokkers Trofee (winnaar was Poemba Paniek met Eelke Kruis) en ook een jaar later haakte hij aan. In de finale van de Derby der Vierjarigen werd hij samen met zijn eeuwige rivaal Passing Renka afgetroefd door Paul W Boko, die een jaar eerder met Peter Strooper ook al 'de' Derby had gewonnen. In het Van Wickevoort Crommelin Memoriaal werd hij vervolgens derde. Die koers werd gewonnen door Optimistic, ook al zo’n boegbeeld van de vaderlandse drafsport.
Het duo trof elkaar later dat jaar, 2003, ook in het Kampioenschap Nederlandse Paarden. Wederom was Optimistic de sterkste, maar de tweede plek van Pacific Valley was op zijn minst opvallend te noemen. Een week eerder was hij immers nog gestart in het Italiaanse Treviso, waar hij deelnam aan het Europese Kampioenschap der Vijfjarigen. Daarin werd hij met opnieuw De Vlieger in de sulky ‘slechts’ zevende, maar dat gebeurde op kleine afstand van de ereplaatsen in een koers die werd gedomineerd door toppers als Kiwi en Kleyton.

Ook Timberland bleef maar net voor Pacific Valley en dezelfde Timberland timmert als dekhengst tegenwoordig aardig aan de weg. De winnaar van het EK voor vijfjarigen van vorig jaar, Brioni, is immers een zoon van hem. Kortom, Pacific Valley weerde zich kranig tegen de top van Europa.
En hij bleef prestaties leveren, al was hij even uit beeld nadat hij werd geruind. “Overigens niet vreemd voor een wat ouder paard dat gecastreerd wordt, die hebben soms tijd nodig hun oude niveau te hervinden”, meldde De Vlieger over hem. En de vorm zou weer terugkeren. Met in 2007 nog eens een derde plek in het Kampioenschap Nederlandse Paarden achter Starfighter LM en een jaar later een zege in de Willem H Geersen Prijs, de koers die komende zaterdag weer op het programma staat. De laatste jaren blinkt hij toch vooral uit over de langere afstanden, zoals het voorbije jaar in de 4,5 kilometer van Alkmaar (tweede achter Naos du Vernay) en de Kees Verkerk Trofee, toen hij met Dion Tesselaar in de sulky aardig in de buurt bleef van de Europese topper Russel November en wederom tweede werd.
Kortom, Pacific Valley is een paard dat bewijst dat met beleid een loopbaan lang én succesvol kan zijn. De winsom van de ruin van Martin Hoogland komt in de buurt van de 65.000 euro. Juist dat laatste is een struikelblok geweest voor uitbreiding van zijn prijzengeld. “Voor koersen in Frankrijk heeft hij te weinig verdiend”, meldde De Vlieger weleens spijtig. Aan de andere kant mooi, omdat we daardoor meer dan honderd maal in eigen land hebben kunnen genieten van deze dappere vechtersbaas, die op alle banen uit de voeten kon. Niet voor niets beliep hij zijn laatste zege in Alkmaar, waar hij Starfighter LM voorbleef. Zelden maakte hij een galoppade en zijn laatste uitschakeling dateert van 2006. Zijn record liep hij in 2007 op de baan van Duindigt: 1.14,0. Gaat hij zaterdag nogmaals stunten in de Willem H Geersen Prijs? Het is hem gegund, deze oude krijger.