SNELLE TWEEJARIGEN IN ACTIE OP WOLVEGA

WASSENAAR – Naast enkele semiklassiekers binnen de rensport, staat er zondag op de draf- en renbaan van Duindigt ook een Stakeskoers voor vier- en vijfjarigen op de rol. In totaal wordt er bijna acht mille aan prijzengeld verdeeld.

Zilveren Schild [] In het veld van de Stakeskoers staan meerdere kanshebbers, zoals de uit Duitsland overgekomen Vanessa Boshoeve. De merrie van Wiebe Landman liet bij trainer Wolfgang Nimczyk al mooie dingen zien in Duitsland, al was haar enige start in ons land (juni 2007) geen succes. Verder treffen we in dit veld de goede Wahinie Stardust met Hans Bot uit Otterlo. De merrie lijkt beter in vorm dan de hier ook aanwezige Wichita River, achter wie ze vorig jaar in de Merrie Derby nog tweede werd. In haar laatste koers scherpte Wahinie Stardust knap haar record aan. Ook Varenna mag niet worden vergeten. De merrie wordt sinds kort weer getraind door Willem Swart, die wat kleine aanpassingen verrichtte en zijn oogappel laatst een spectaculaire triomf in een Stakeskoers zag grijpen. Met Hugo Langeweg Jr als rijder mogen de kansen van Varenna niet achteloos worden weggepoetst.
Nog wat krenten uit de resterende drafpap. De tweede koers gaat over de kleine Nootdorp-piste en in de derde draverij komen de amateurs aan de start. Hiltje Tjalsma boekte dit jaar al 21 zeges en zou haar record van 2007 (34 overwinningen in eigen land) nog kunnen verbeteren als ze op deze voet voort gaat. Dat zit er met Uit Randalis best in, want de merrie zette haar laatste starts met Tjalsma’s partner Rob de Vlieger in winst om. Die prestaties waren opvallend, want sinds december 2006 had de door eigenaar Albers gefokte draver immers niet meer gewonnen. De concurrentie in deze koers is echter niet mals.
De vijfde koers van de dag wordt gevuld door enkele subtoppers. De meest trouwe van het stel is Scarlett Nevele, die wordt gereden door John de Leeuw. De Hoofddorper kan lezen en schrijven met de ruin, die inmiddels achttien zeges boekte en nauwelijks weet wat het maken van een fout is.
De Itsie Bitsie-prijs is vernoemd naar een van de troefpaarden van de familie Dapper destijds. Misschien dat de uit dezelfde streek afkomstige Stal Zijpe daar inspiratie uit put en kan juichen om Ygold van Ranum. De driejarige zoon van Gold Arrow kwam tegen de top van zijn jaargang (Bagley, Yardley Rich en Yeovani Boko) nog wat tekort, maar maakt na enige rust zijn heroptreden weer. Gaat Peter Strooper het duo John Bakker/Erwin van der Wal aan een mooi en zeer verdiend succes helpen?

In de zevende koers is Light my fire Bi het te kloppen paard. De Italiaanse troef van de Helmondse familie Gerrits werd weliswaar al enkele keren geklopt in ons land, maar moet in dit veld met Hugo Langeweg jr normaliter de winst voor zich kunnen opeisen. De afsluiter wordt verzorgd door acht paarden die nog aan het begin van hun loopbaan staan. Quercy du Bocage gaat het na een Zweedse periode nu bij Caroline Aalbers in ons land proberen en een andere Fransman, Quatuor du Bouffrey, heeft met drie zeges in Wolvega al laten zien uit het goede drafhout te zijn gesneden. De ruin van Ed Burggraaf was na zijn laatste zege enkele maanden uit beeld, maar zal hier met Tom Kooyman in de kar toch zeker een rol gaan spelen. Gevaarlijk lijkt ook Yankee Attack, die eveneens even aan de zijlijn heeft gestaan, maar eerder dit jaar met Ruud Pools al eens beresterk won na een terreinkostende fout. Hij is eigendom van de Zandvoortse vleeskenner en amateurrijder Peter Wisker.
Bij de volbloeds wordt onder meer het Criterium afgewerkt, een klassieker voor driejarigen die de laatste jaren aan populariteit onder de deelnemers heeft ingeboet. Dit jaar komen er slechts vier paarden aan het vertrek, waarvan er ook nog eens drie de zelfde trainer hebben: Jan Pubben uit Sevenum. Als de grote favoriete zal Princess Rolex vertrekken, want de Franse merrie klopte de overige deelnemers al eens in haar tot dusverre nog ongeslagen koersloopbaan. Stephen Hellyn – ook al verantwoordelijk voor de winst in de Productenren Merries – is als rijder aangezocht van de volbloed die in de kleuren rijdt van Wil de Groot, destijds ook eigenaar van vader Watermill Rolex.
Ook Het Zilveren Schild staat op het programma, een ren die jaarlijks wordt verreden door amateurjockeys. De winnende combinatie van één jaar geleden is wederom van de partij: Sandra Vetter met Andaad. De Haagse combinatie treft ook de nummers twee en drie van vorig jaar, French Adventure (nu met Angeline Batist, vorig jaar met Patricia de Zeeuw) en Sissley, die dit jaar Cemila Bos op haar rug weet. Ook de sterke Under Pressure met Paula Wolters-Flierman is van de partij.