ELF KOERSEN OP DRAFBAAN VAN ALKMAAR KOERSEN

25 augustus 2008

ALKMAAR – Een week nadat enkele potentiële kandidaten voor de 4,5 kilometer van 31 augustus hun opwchting maakten, wordt in Alkmaar weer een meer regulier programma afgewerkt. Liefst elf koersen konden worden gevuld, een week voordat de langste draverij van Europa wordt verreden, een dag waarop het in Alkmaar ongetwijfeld weer bomvol zal worden.

In de openingskoers mag Veronica Boko revanche halen voor haar onlangs mislukte debuutoptreden, toen ze met Ruud Pools wel als grote favoriete van start ging, maar een fout maakte. De favorietenstatus dankte ze niet alleen aan een redelijke kwalificatie, maar meer nog aan haar afstamming. Ze is immers een halfzusje van de uitstekende Succes Boko. Misschien zit er voor rijder Ruud Pools aan het begin van de meeting zelfs wel een dubbelslag in, want in de tweede koers treedt hij aan met stalgenoot Lina Axe, die onlangs met de oud-kampioen haar eerste zege boekte. De Axe-dravers zijn afkomstig van de Italiaanse Scuderia Perno, waarvan de dravers vanuit Torino over geheel Europa uitwaaien.
Mario van Dooyeweerd, telg uit een vermaard drafsportgeslacht, won onlangs in Alkmaar zijn eerste koers. De bij zijn oom Jan van Dooyeweerd werkzame leerlingpikeur heeft met Wendy Wielinga een kanspaard in de vierde draverij van de dag. De merrie leverde hem enkele weken geleden ook zijn eerste zege op. De belangstelling voor deze koers vanuit de banden was dermate groot dat die in tweeën gesplitst kon worden. De tweede afdeling heeft in Vaudeville K (Hugo Langeweg Jr) de favoriet. Ook in de slotkoers kan de jeugdige Mario Van Dooyeweerd met Tara Pavas trouwens op een hoge klassering mikken, in een verder onvoorspelbaar ogende kwartetkoers.
Aad Pools is nog altijd met veel succes actief op de kortebaan, maar pikt ook in het langere werl nog regelmatig zijn zeges mee. Voor de vanwege een armblessure zelf niet rijdende Maria Poort komt hij maandag in actie met Wessel Dennehof van de Heemskerkse familie Denneman. De ruin was de laatste weken uiterst succesvol in Alkmaar, maar treft nu in Warwick R een geduchte concurrent. De zoon van de formidabele Gouden Zweep-winnares Koko Dijkhoeve won reeds vier keer in zijn korte loopbaan en komt nu voor de eerste keer uit met Hugo Langeweg Jr. Onlangs verhuisde Warwick R naar het succesvolle entrainement van Langeweg in Schagerbrug. Daar komt ook de favoriet van de zesde koers vandaan: Wishful Starlake. De merrie van de Alkmaarse familie De Groot won inmiddels drie keer in successie en zal hier met Langeweg Jr normaliter het kwartet zeges wel volmaken. Met Utah Starlake zal dat in de zevende koers misschien wat moeilijker zijn, hoewel die ruin ook al twee keer op rij won op het ovaaltje. Het zal echter een hele klus worden om de ongetwijfeld weer als een raket vertrekkende Sjef Boko (Niels Jongejans) terug te halen.
De Heemskerkse Krista Timmer gaat op 1 september aan de slag bij Hugo Langeweg. Zelf heeft ze met haar vader nog Via elf A in bezit, een ruin die in de koers niet de makkelijkste is – verre van dat – maar bij Limmer Ad Suykerbuyk in goede handen lijkt. De ruin neemt het in de achtste draverij op tegen onder meer Windfallmeadow. Als Luut Dooper met een paard in Alkmaar verschijnt, zijn er altijd winstmogelijkheden.
De montékoers zal vermoedelijk weer op een match á deux tussen Teunie Boszorg (Susan Wiedijk) en Viking Furniture (Angelique de Heer) uitdraaien. Eerstgenoemde boekte onlangs haar eerste winst onder het zadel. “Dat was een zege die me veel deed, want aan die merrie heb ik heel veel werk gehad”, aldus Susan Wiedijk, die er nu naast haar zegemachine Swiebertje Kes een nieuw montéspecialist bij heeft.
De eerste koers is om 18.20 uur en de jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.