STERK VELD IN KLASSIEKE WILLEM H GEERSENPRIJS

De Willem H Geersen-prijs is niet de (semi)klassieker met de grootste prijzenpot, maar trekt jaarlijks wel sterke velden. Al was het alleen maar omdat iedereen binnen de sport zich bewust is van de legendarische klank die de naamgever van de koers nog altijd heeft. Bovendien: wie wil er niet op een erelijst komen die wordt aangevoerd door Henri Buitenzorg en Jan Wagenaar? Die combinatie won de eerste editie, in 1975.

Willem H Geersenprijs. De Willem H. Geersen-prijs houdt de herinnering levend aan één van de meest markante trainers én pikeurs in de Nederlandse sport. Geersen was in zijn lange loopbaan liefst 25 maal kampioen bij de rijders in ons land en pakte die titel 29 maal bij de trainers!
Vooral met zijn optredens met Hairos II legde Geersen veel eer in. In 1960 schreef hij drafsporthistorie door met de Franse import de Prix d'Amérique te winnen, waarna hij in hetzelfde jaar op Roosevelt Raceway in Amerika het wereldkampioenschap op zijn naam schreef met Hairos II. Zo'n slordige zestigduizend toeschouwers waren aanwezig bij die stunt. Een dag later stond Geersen in de vroege ochtenduren de stal al weer uit te mesten, gadeslagen door verbouwereerde journalisten die niet konden geloven dat deze 'stalknecht' een dag eerder een gigantische prestatie had geleverd. De meervoudige kampioen won in zijn loopbaan ook nog vijf maal de Grote Prijs der Lage Landen (drie maal met Hairos II en verder met Mac Kinley en Peterhof), een aantal dat onevenaarbaar lijkt.
Uiteindelijk zou Willem Geersen in zijn loopbaan 1850 koersen winnen. Binnen de sport was hij, hoewel soms nukkig, zijn tijd ver vooruit. Zo staat hij bekend als de ‘uitvinder’ van de stapmolen, een instrument dat nu door veel trainers wordt gebruikt om dravers in beweging te houden. Geersen overleed in 1974 op 68-jarige leeftijd. Een jaar later stond deze Memoriaal reeds op de drafsportkalender. Geersen was destijds al vermaard om zijn – zoals we ze later zouden noemen – Cruijffiaanse uitspraken als ‘Ga naar de allerbeste vakman, dat is altijd het goedkoopste’. De eerste winnaar van de Willem H. Geersenprijs was meteen een naam die paste bij de allure van de draverij. Henri Buitenzorg, het eerste veulentje dat ooit werd geboren op Stoeterij Buitenzorg, liep zich op negenjarige leeftijd op de baan van Hilversum in handen van Jan Wagenaar als eerste op de imposante erelijst.
Zaterdag komt er in ieder geval een nieuwe naam op de erelijst, want de meest recente winnaars zijn absent. Toch staat er een heel peloton uitstekende paarden aan de start, waarbij Patrick van Ooyen als kleinzoon van Geersen natuurlijk een voor hem emotioneel geladen koers rijdt.

Hij vertrekt met Seahawk Dragon, de niet al te forse hengst die vorig jaar zelfs in het Zweedse Jägersro wist te winnen. Die vorm lijkt hij nu niet te hebben, maar kansloos is de combinatie zeker niet.
Het grote geweld lijkt echter te staan in het tweede band, paarden die met twintig meter afstand aan het karwei beginnen. Onder hen Simmie Rider, met zijn zeventien zeges op rij aan het begin van zijn loopbaan nationaal recordhouder. In die serie zat – in 2005 – ook een klassieker. Hij schreef de Gouden Zweep op zijn naam, vlak voor hij aan een Franse campagne begon. Inmiddels staat de pupil van Tessa de Haas weer in ons land, hij wordt gereden door Caroline Aalbers die in Callantsoog een succesvol entrainement leidt.
In het tweede band treffen we verder de opgebloeide Pacific Valley aan met Kurt Roeges. Trainer Rob de Vlieger kiest voor de in het eerste band vertrekkende Speedking Beemd en dat zou erop kunnen duiden dat de Zwaanshoeker dat paard kansrijker acht. De in vorm stekende stal van Cees Kamminga stuurt Topass Medo (oud-winnares van de Unitrotprijs) de baan in en good old Bolets Creb, veertien jaar oud inmiddels, is met Gerrit de Jong de vierde deelnemer die vanuit het tweede band vertrekt.
Tien goed bezette koersen heeft men in Wolvega te bieden, waarbij wordt geopend met een koers voor de beginnersklasse. Vervolgens komt Roelof Maring vanuit Een naar Wolvega om te proberen van zijn Vant d'Amerique een echte seriewinnares te maken. De merrie won met haar Groningse trainer inmiddels twee keer op rij en schroefde daarbij haar record op. Interessant is de deelname van de Duitser King Arthur, die bij trainer Hugo Langeweg natuurlijk verbeterd zou kunnen zijn. Het snelste record heeft Vive la Liberte, die drie van haar vijf starts met Cees Kamminga in winst omzette.
De derde koers is weer voorbehouden aan jeugdige (eventuele) talenten, waarna de amateurs in actie komen. Hierbij maakt Terminator met Nico Post een uitstapje vanuit Duindigt, waar de Nootdorpse liefhebber zijn oogappel (en die van echtgenote Melanie) afgelopen jaar liefst tien keer zag winnen. De ruin verbeterde in zijn laatste optreden zijn record op spectaculaire wijze naar 1.13,8 en dat is bijna anderhalve seconde sneller over de kilometer dan bijvoorbeeld Unknown Crafts met Johan Kloppenburg in de hoeven heeft. Toch is de Managing Director van GCC hier één van de concurrenten, samen met onder meer Fast met Hilda Hofstra en Uniek Buitenzorg met Gijs van der Bor. Tien puike paarden voor ongetwijfeld een mooie koers.
Een draverij later komt Nico Post wederom in actie, nu met Tim Pine. Ook deze ruin is aardig op weg een seriewinnaar te worden, hij won zijn laatste twee optredens op de baan van Duindigt. Zijn beste jaar was overigens 2005, toen hij met Hugo Langeweg jr van de ene naar de andere zege marcheerde. Post is een goede vriend van de kampioen en was onlangs als supporter mee naar Australië en Nieuw-Zeeland om hem te steunen. Langeweg heeft in de zesde koers, de goed gedoteerde Supertriokoers, één van de kanshebbers in actie met Winnetou W. Dat is een gastritje voor zijn oom Marcel Hauber, want die heeft met de talentvolle Woody Boko (Robin Bakker) nog een andere kanshebber. Luscious Lisa (Lissette de Munnik), Fleuron Pierre (André Bakker) en de trouwe Urban BN (met Cees Kamminga) mogen eveneens aan het front verwacht worden.
De Theo Messidor-prijs, ook al zo'n paard waar Geersen veel eer mee inlegde, is de VDRP-koers van de dag en vanwege het startvoordeel aantrekkelijk voor de paarden die de laatste tijd wat minder succesvol waren. Het enige paard in het tweede band, Valentino Star N met Cees Kamminga, zal daarom de favorietenstatus wel krijgen. Het halfbroertje van de uitstekende Manus Buitenzorg steekt in goede vorm. Een koers later in het opwarmertje voorafgaande aan de Geersen-prijs heeft Willemsoorder Kamminga opnieuw kans op een zege. Hij rijdt dan Veto Hollande.

Als afsluiter vertrekken acht paarden in de Walter Hollandia-prijs. Die hengst, later gecastreerd vanwege zijn vele onvoorspelbare galoppades, werd in 1958 een omstreden winnaar van de Derby, ook al vanwege fouten vlak voor de finish. Sir Jari wisselt tegenwoordig eerste plaatsen af met een ereplek, volgens die serie zou nu weer een overwinning aan de beurt zijn.
De meeting in Wolvega begint om 16.00 uur, maar wie iets eerder komt kan ook nog een kwalificatieproef van Salvador S meepikken. Komt de hengst weer op zijn oude topniveau?