ALKMAAR HULDIGT KAMPIOENEN VORIGE JAARGANG

ALKMAAR – Op de Alkmaarse drafbaan wordt komende zondag vrij baan gemaakt voor de huldiging van de baankampioenen van jaargang 2007. Uiteraard zijn daar vele bekende gezichten bij, want op geen enkele baan in Nederland zijn de regionale vertegenwoordigers zo dominant als juist in Alkmaar.

De bijna op de baan geboren Tom Kooyman was voor de tweede achtereenvolgende keer de meest succesvolle trainer in Alkmaar. De in Limmen woonachtige, maar in Lynden werkzame trainer klopte met overmacht zijn buurtgenoot Jan van Dooyeweerd (Hoofddorp) en Andries van der Blonk. De nestor uit Assendelft weet zich ieder jaar een plek te verwerven in de kop van de ranglijst. Kooyman is zondag ook weer kandidaat voor enkele zeges. Vainqueur Grande (vijfde koers), Walker vrijthout (zevende koers) en Nice and Easy (achtste draverij) worden stuk voor stuk getipt als zegekandidaten. Maar het meest verguld zal Kooyman ongetwijfeld zijn als hij de afsluitende koers – er zijn er elf in totaal – weet te winnen met Volene Dragon. De draver van de markante Harry Engels, in België nog actief als legaal bookmaker en voor velen ook nog bekend vanwege zijn televisieoptredens in Ron Brandsteder’s Moppentoppers, zegevierde laatst bij haar debuut voor haar nieuwe eigenaar. De zestiger kon zijn plezier toen niet op, vooral omdat het de eerste draver was die hij ooit in zijn bezit had. Dat Volene Dragon later uit de uitslag werd verwijderd was een fikse domper en meer een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Op het moment van aangifte voor de koers had de merrie nog geen kwalificatiekoers achter de rug en omdat uitgerekend in de laatste week van het jaar voor meerdere weken moest worden aangegeven, stond ze dus genoteerd in een draverij waarin ze – achteraf – niet mocht starten. Kooyman zal belust zijn op revanche.
Bij de rijders moest Kooyman de titel weer teruggeven aan Ruud Pools. Die was in de jaren dat hij bij Hugo Langeweg werkzaam was ook bijna jaarlijks de meest succesvolle rijder in Alkmaar. Na zijn vertrek bij de kampioensstal kwam hij wat minder in actie op het ovaaltje, nu hij bij Jan van Dooyeweerd actief is, is hij echter weer vaste klant en niet meer afhankelijk van gastritjes. Pools heeft een scherp oog voor de paarden die kansrijk zijn op de Alkmaarse baan en het moet wel heel vreemd lopen wil hij zondag niet weer wat topklasseringen turven. Zijn meest in het oog springende paard is Eye Catcher. De aanvankelijk nog wat ‘groene’ ruin liep in zijn loopbaan inmiddels acht keer in Alkmaar en dat leverde vijf overwinningen op. Er zijn zondag echter twee nieuwe elementen voor de pupil van Broek in Waterlander Henk Sas: hij komt voor de eerste keer in actie over langere afstand (2400 meter) en misschien nog zwaarwegender is het feit dat hij nu kennismaakt met de bandenstart. Dat geldt trouwens voor het merendeel van de deelnemers.
Het Paradepaard van Alkmaar in 2007 komt zelf niet in actie, maar trainster Chantal Mante zal de vedette van Beemsterling Henk Mulder uiteraard wel even voor de tribunes willen laten paraderen. “Een jaar geleden vroeg Ton de Groot aan mij of ik een paardje van zijn vriend Henk Mulder zou willen trainen, omdat die zelf tijd te kort had. Ik koos voor Roy Burgerheide, maar dat die uiteindelijk zo’n best jaar zou draaien, daarvan had ik natuurlijk alleen maar durven dromen. Hij won zeven koersen, waarvan een serie en finale in Joure met John de Leeuw. Dat hij nu ook nog Paradepaard van Alkmaar is geworden, is geweldig! Deze titel verdient hij ook echt, hij heeft namelijk een super koerskarakter en vecht altijd voor wat hij waard is. Dat hij het nu zo goed doet, komt waarschijnlijk omdat ik alleen op het strand train en nooit op de baan, daar vindt Roy niets aan.”
De Noord-Hollandse denkt dat veel paarden baat zouden hebben bij die methode. “Op het strand loopt hij graag en dat is ook beter voor z'n benen. Ik denk dat het geestelijk ook veel beter is voor een paard om op het strand te lopen, want van iedere week maar rondjes lopen op de baan worden ze op den duur ook wel eens moedeloos. De meeste punten behaalde Roy met zijn vaste amateurrijder Wim Brouwer, die dit jaar tien keer bij de eerste drie wist te eindigen. Verder is het ook een fijn paard voor leerlingen vanwege zijn startsnelheid. Hij zal daarom ook regelmatig met Sydney van den Brande starten. Eigenaar Henk Mulder heeft nu ook zijn volle broer Terp Burgerheide in bezit en we hopen dat die dit jaar in de voetsporen van zijn grote broer zal treden.” Roy Burgerheide werd opvolger van publiekslievelingen als Orion Dijkhoeve, die inmiddels als recreatiepaard van zijn oude dag geniet, Demi Dancer, Orsini Dragon en Brutus Brebro. Laatstgenoemde scoorde zijn punten vooral als montédraver (dus onder het zadel gereden) en dat leverde Mariel Mol in 2005 de titel van montékampioene op Alkmaar op. Die kwalificatie ging nu naar Susan Wiedijk, de Heiloose die zondag weer in actie komt met de specialist Swiebertje Kes. De spanning in het klassement was echter tot de laatste koers voelbaar. Omdat Nick Hollenberg’s Right Side Up in de slotmeters destijds een galoppade maakte, verspeelde de Kennemerlander de titel.
De amateurs komen zondag in drie koersen in actie. Fred Handelaar en Hiltje Tjalsma eindigden het voorbije jaar gezamenlijk op een eerste plek. De oud-Hilversummer en de Zwaanshoekse zullen ook dit jaar weer een prominente rol spelen, net als de onttroonde Annemiek Beekman die nu als derde eindigde. De voornaamste kanspaarden in de drie koersen voor de liefhebbers zijn Usigny Metjo (Fred Handelaar) en Credit Card (Hiltje Tjalsma) in koers twee; Utah Starlake (Monny Krant) en de heroptredende Typical Meadow (Jaap Terstal) in koers negen en vervolgens weer Handelaar, die met Vanitas d’Echo een baanspecialist voor de kar heeft in de voorlaatste draverij.
Bij de leerlingen komt in 2008 in ieder geval een nieuwe titelhouder uit de bus. Na twee seizoenen Wim van der Mespel is het nu de beurt aan andere aanstormende talenten. Wie dertig zeges als leerling boekt is namelijk zijn status als leerling kwijt en dat was bij de Leidschendammer al medio 2007 het geval. Zijn voorsprong op Assendelver Niels Jongejans was toen echter al voldoende. Meest succesvolle eigenaar van 2007 was de heer Boerma. De 62-jarige inwoner van Espel dankte die titel aan de door hemzelf gefokte Spirit-paarden: United Spirit en Vladimir Spirit, die herhaaldelijk werden gehuldigd. In totaal boekte hij als eigenaar negen zeges en zal zondag door Henk Geels worden gehuldigd.
De eerste van de in totaal elf koersen is zondag om 13.30 uur en de jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.