MANNING KOPLOOPSTER OP WK

CRANBOURNE – Eirik Hoitomt was de eerste leider tijdens de wereldtitelstrijd voor beroepsrijders in Australië en Nieuw-Zeeland. In de openingskoers noteerde hij een volslagen verrassende zege met Veranjee. De 38-jarige deelnemer, met meer dan 2100 zeges achter zijn naam, troefde in slotfase maar net Hugo Langeweg jr af, die zeer knap tweede werd. Hij verspeelde de winst enkele meters voor de meet, toen zijn Justforrobbie, zoals wel vaker, het net even liet afweten.
In de tweede rit die meetelde maakte Andy Miller progressie. Hij reed zeer gedreven de grote favoriet Royal Shiraz naar de zege. De laatste meters waren moeizaam voor de pacer, maar de punten waren binnen voor één van de belangrijkste gegadigden voor de titel. Langeweg jr bleef met een zesde plaats prima meedraaien.
De derde heat werd een prooi voor de Canadees Gillies Barrieau, die in de eerste twee manches nog wat was tegengevallen. Hij voegde een zege bij zijn reeds 3000 overwinningen tellende totaal, toen hij met Amysteriouseagle zegevierde. De 43 jaar oude rijder wees thuisrijdster Kerryn Manning maar net terug. Uiteindelijk was er in de vierde en laatste koers van de dag toch nog een zege voor Manning. De Australische won met de outsider Delargo Boy. De meest succesvolle vrouwelijkse rijdster ter wereld leidt de strijd nu voor Miller (33), De Filippi (31) en Hoitomt met 29. Langeweg jr volgt met 26 punten.