UMPIRE CHAPERAL KAN FANTASTISCHE PAARDENMAN EREN

ALKMAAR – Het zal in de historie van de drafsport weinig zijn gebeurd dat een minuut stilte in acht werd genomen voor een fokker of eigenaar. Theo Vis was zowel eigenaar als fokker. Afgelopen maandag werd bij zijn volkomen onverwachte overlijden, enkele dagen eerder, passend stilgestaan. Mogelijk kan de door hem gefokte Umpire Chaperal maandag een nieuwe hommage leveren.

Op de Alkmaarse drafbaan wordt komende maandag een programma van tien fraaie koersen verreden, waarbij de meeste draverijen opnieuw een maximale bezetting kennen. Het programma is een mooie mengelmoes van koersen over verschillende afstanden: van 1100 meter tot 2400 meter.
In de koers over 1100 meter heeft Groenvelder Cees Hetteling liefst drie paarden ingeschreven. Mogelijk kunnen ze een rol van betekenis spelen. Zo heeft Panky Neyenrode met John de Leeuw een geweldig seizoen achter de rug op zowel de korte- als de langebaan en staat Omega W bekend als een snelle vertrekker. Dit soort koersen zijn bij uitstek geschikt om dergelijke snelheidskanonnen de winter door te helpen. Inmiddels is Wouter de Reus uit Schagen eigenaar van de snelle Panky Neyenrode.
Cees Hetteling was ook altijd de huistrainer van de goedlachse eigenaar Theo Vis. De pure liefhebber uit Alkmaar overleed onlangs op 67-jarige leeftijd volkomen onverwacht. De schok kwam hard aan in de wereld van de drafsport, waar de paardenpensionhouder uit Alkmaar een geliefd persoon was. Hij had in het verleden goede koerspaarden als Decennia en Norto Chaperal, maar vooral als fokker was hij de laatste tijd bijzonder succesvol. De Pancrasse Patricia Heinis zag haar United Power, door Vis gefokt, al meerdere keren winnen met amateurrijder Martin Blankendaal en Umpire Chaperal is een ruin die de laatste twee jaar met Tom Kooyman aan de lopende band won. En als een paard eens niet won, was er voor Vis geen man overboord. “We komen er weer aan”, klonk het dan steevast uit zijn mond. De liefhebber doopte veel van zijn paarden Chaperal, naar de voormalige westernserie High Chaperal, waar de aimabele Vis een groot liefhebber van was.
Maandag mag Umpire Chaperal in de vijfde koers een mooi eerbetoon afleveren aan zijn fokker, die de ruin de laatste tijd samen met de 4 november 51 jaar wordende Harry van den Brink (Oudorp) en Gerard Jacobs (Heiloo) bezat.
In de openingskoers lijkt de trouwe Wico Toscana een aardig 'bankpaard'. De zoon van Pim Wielinga van Jan-Ede Kuipers eindigde in al zijn zes starts op het ovaaltje bij de eerste drie aankomenden. Viking Charisma heeft in de derde koers nog betere papieren. De pupil van Frank Westerveld won twee jaar geleden de klassieke Jonkerprijs en is in Alkmaar nog altijd ongeslagen. Zijn laatste winst kwam zelfs tot stand op een moment dat de ruin volgens zijn trainer niet eens in zijn beste conditie was. Hij zal nu dus nog wat scherper zijn. Westerveld heeft in de zevende koers met Vladimir Spirit ook een kanshebber voor de kar. Hij wordt gereden door Fred Handelaar, maar treft in Scott O'Hara in tegenstander van formaat. De ruin lijkt met Hiltje Tjalsma tegenwoordig niet meer te stuiten. En dat terwijl hij nog niet zo lang geleden rustig in een manege zijn tijd stond te verdoen, omdat er toch nauwelijks iets met hem leek te winnen.
Ad Suykerbuyk heeft in de vierde draverij Wyomy voor de kar. De dochter van dekhengst Kailash van de gebroeders Huiberts was onlangs verantwoordelijk voor de laatste winst van Roelof Kromkamp in zijn loopbaan als trainer. Terug in haar geboorte-omgeving, fokker Fred Jaspers woonde destijds nog in Egmond, moet de merrie ook weer een rol kunnen spelen.
De achtste koers is voor de subtop. Hans Crébas heeft zijn mini-cavalerie momenteel in topvorm en een goede kans dat hij met Sir Joop een rol van betekenis speelt in een veld met opvallende deelnemers als Romeo Beemd, Sasja Lady en Piccolino S. Ruud Pools rijdt met laatstgenoemde een gastritje voor zijn voormalige werkgever Hugo Langeweg. Als afsluiter van het fraaie programma is er een koers vanuit de banden over 2400 meter. Een stayerskarwei waarin de favoriet moeilijk is aan te wijzen tussen de elf deelnemende paarden.
De eerste koers maandag is om 18.20 uur en de jeugd heeft gratis toegang.