TWEEJARIGEN DOMINEREN OP WASSENAARSE BAAN

Duindigt staat dit weekeinde in het teken van een Lifestyle Fair. Dit evenement kan zondag worden gecombineerd met een bezoek aan de koersen, want op de draf- en renbaan wordt een leuk programma met afwisselend draverijen en rennen afgewerkt. Vooral de youngsters, de tweejarigen, komen aan hun trekken.

Youngsters in actie De tweejarige dravers komen in de baan voor een buit van een kwart ton, een mooi bedrag. Klassieke troeven als You've got Mail ontbreken daarbij echter. Deze paarden hebben reeds te veel verdiend (meer dan vijf mille) om hier te mogen starten. Toch komen er paarden aan de start van grote kwaliteit, zoals de Italiaanse Lacoste Bi met Hugo Langeweg. De bij Allevamento Biasuzzi opgegroeide merrie is het eerste kind van de merrie Up Front JM en liet in een kwalificatie al zien zeer snel te zijn. Het snelste record in dit veld is in handen van Yordi va Camstra, die derde werd in de Productendraverij en volgens trainer en rijder Rob de Vlieger ook komend jaar een rol van betekenis gaat spelen in de klassiekers. Snel oogt Ycewater met eigenaar Luit de Vries in de kar.
De openingskoers lijkt een strijd te worden tussen uitgerekend twee van de paarden die nog een matig ogend record hebben. Voor de Amerikaanse Blackberry is dat niet zó vreemd. De door Hugo Langeweg senior te rijden merrie zegevierde vooral op de Alkmaarse baan, die minder snel is. De afstand lijkt in haar voordeel, want over de mijl won ze al op meerdere pistes en werd ze alleen verslagen door de sterke Vinny Kingsdeep. Concurrentie komt er van de Fransman Prince Rossignol, die volgens de programmagegevens een Frans record heeft van 1.19,9, maar in werkelijkheid al veel sneller was. Een tweede plaats in La Capelle leverde een tijd van 1.16,2 op over 1800 meter. Bij haar enige start in ons land werd de vierjarige ruin in Alkmaar nog ruim geklopt door… Blackberry.
In de Superkwartetkoers komen elf dravers achter de startauto die één overeenkomst hebben. Geen van de deelnemende paarden wist al een koers te winnen, hetgeen het voorspellen van deze koers nog eens extra moeilijk maakt. Een hoge uitbetaling op de toto ligt in het verschiet. Veel meer verdienden reeds de dravers die in de vijfde koers in actie komen. Viking Furniture (Ruud Pools) werd onlangs met succes weer eens voor de kar geprobeerd, nadat hij een serie opvallende prestaties onder het zadel neerzette. Ook leeftijdgenoot Vriend Vryenesse (Tom Kooyman) verbeterde onlangs zijn record. De ruin grossiert juist in Wassenaar in ereplaatsen. Hij was hier dertien maal op rij alleen maar eerste of tweede en liep bij zijn laatste start een opvallend record. Ook Sharif Norton mag niet worden vergeten. De ruin wint in Duitsland aan de lopende band met Wim van Buytene. Ook Scarlett Nevele (John de Leeuw) zal vaak op de tickets worden aangekruist. Een mooi veld dus.

De zevende draverij is vernoemd naar Virgill Boko, de hengst die onlangs in het Noorse Bjerke alle registers opentrok en de Europese vierjarigenelite klopte. Grote favoriet is hier Venice Starlake, een merrie die inmiddels weer stalgenote is van 'Virgill, the Champ!' Bij Hugo Langeweg won ze destijds de klassieke Jofferprijs en werkte ze als tweejarige makkelijk in de training tegen die andere stalcrack, Russel November. Ze wordt weer gereden door Hiltje Tjalsma en dat is een tweede aanbeveling om haar als de grote favoriete te zien.
De slotkoers brengt enkele recente winnaars aan de start, waarvan Vitano du Hadol de meest opvallende is. De ruin van Casper Kwast's Samen Een Paard-Racing won zijn laatste twee optredens in Alkmaar en omdat deze koers op de kleine Nootdorp-piste wordt verreden, zou dit de ruin wel moeten liggen. De belevenissen van Vitano zijn trouwens te volgen op www.sep-racing.nl.
De renliefhebbers komen nog enkele weken aan hun trekken. Zondag wacht de DRN Herfstprijs der Tweejarigen, die vorig jaar een prooi werd voor Take the Flag van de Belgische eigenaar Louis Chevault. Dat was destijds opmerkelijk, omdat deze liefhebber al een kwart eeuw volbloeds bezat zonder ook maar één koers te winnen. Tweede werd Shanice Surprise en ook nu is een fokproduct van Louis van der Meulen kansrijk. Special Surprise domineerde tot dusverre haar jaargang en wordt nu gereden door Stephen Hellyn. Raymond Chang, de winnende jockey van vorig jaar, zit nu in het zadel van Youri.
De amateurs en amatrices werken zondag de finale van de Challenger Trophy af. Een handicapren waarvan dit de eindstrijd is van een hele serie koersen. Stranded Gentry was onlangs in de DRN Gold Cup een klasse apart. Net als toen is de ruin gekoppeld aan Birkje Hoorens van Heyningen. De Arabische volbloeds komen in de zesde koers van de dag in actie. En in de Kempton Park Prijs moet seriewinnaar Hoh Me Hoh You (Kevin Davies) nogal wat gewicht geven aan het merendeel van de tegenstanders.