WILLEM W BOKO VERWACHTE WINNAAR DERBY W

Als er al twijfel over mocht bestaan, dan werd die zondag op het eivolle Duindigt helemaal weggenomen. Willem W Boko is de beste van de huidige lichting driejarige dravers. Met afstand, want de hengst domineerde van bijna het begin van de Derby W tot aan de meet het veld in de klassieker

Willem W Buitengewoon

Voor het succes was, wie anders, ook nu Hugo Langeweg jr verantwoordelijk. De 23-jarige rijder heeft inmiddels een waslijst aan successen en onderstreepte met zes (!) zeges zondag opnieuw zijn buitengewone kwaliteiten. Al is het natuurlijk mede te danken aan het bewegingsritme van Willem W dat hij voor de tweede achtereenvolgende maal de Derby op zijn naam schreef. Vorig jaar deed hij dat met Virgill Boko, eveneens een zoon van de fabelachtige fokmerrie Ineke P Boko, die eerder met Paul W Boko ook al een Derbywinnaar afleverde. Een absoluut unicum.
De winst kwam ogenschijnlijk makkelijk tot stand. “Ik geloof niet dat iemand het er oneens mee was. Ik heb tenminste geen geschreeuw achter me gehoord”, jubelde de winnaar. “Ik ben snel vertrokken. Dan kent iedereen zijn plek en is het makkelijker controleren. Door het hoge aanvangstempo ging het laatste stuk wel wat moeizaam. Maar de rest had ook moeite om hard te blijven lopen.” Dat gold bijvoorbeeld voor de door zijn naamgenoot Erben Wennemars gevolgde Wennemars. “Maar meer zat er ook niet in”, aldus eigenaar Joost Ydema berustend. “Winnen was geen moment aan de orde. Dat zou onder deze omstandigheden een onzinnige gedachte zijn geweest.”

Langeweg jr zette net als vorig jaar een imponerend drieluik neer, door naast de Derby ook de merrieversie en de Troostversie op zijn naam te schrijven. Het onderstreept nog eens zijn unieke kwaliteiten. In de Merrie Derby zegevierde hij met de favoriete Wichita River van Arie van Bellen. Het bestuurslid van Duindigt zag de merrie onaangevochten winnen. Vorig jaar was ze al de winnares van de klassieke Jofferprijs en ze zou in het hoofdnummer beslist niet hebben misstaan. Wahinie Stardust werd met Hans Bot knap tweede.

Met Wisse boekte Langeweg jr in de Troost Derby misschien wel de meest verrassende winst van de dag. De hengst stond nog amper een week in training bij Langeweg senior en greep onmiddellijk de winst in een veld dat overigens kwalitatief wat tegenviel. Normaliter komen er in de Troostversie altijd enkele toppaarden aan de start die door galoppades in de Derbyproeven de hoofdnummers hebben gemist.

Ook met Uschi Rich zegevierde de Schagerbrugger. De merrie klopte daarbij zelfs de favoriet Starfighter LM, die werd gereden door zijn vader. Het was de eerste seizoenzege op eigen bodem dit jaar voor Uschi Rich, die eerder wel al in Frankrijk haar record aanscherpte en in Duitsland wist te winnen.

Willem van Overeem was één van de eerste leermeesters van Hugo Langeweg senior. De aan hem opgedragen kwartetkoers werd eveneens een prooi voor junior, die daarmee zijn vijfde van in totaal zes zeges op één dag boekte. Hij deed dat met dank aan de Amerikaanse merrie Marie Laveau van Peter ter Borgh en diens zoon Jesse. De Lindy Lane's dochter werd in zeven starts in ons land slechts één maal (nipt) geklopt.

In de openingskoers had Langeweg jr al de basis gelegd voor zijn sextet. Hij opende met Varenna van Egmonder Willem Swart. De oud-kortebaancrack vroeg vorig jaar zijn trainersvergunning weer aan en hoopt op korte termijn ook zijn rentree op de sulky weer te kunnen maken. Ook vorig jaar won de naar het draffenomeen Varenne vernoemde paard al aan de lopende band.

Duindigt's Amateurrijders Kampioenschap werd een prooi voor Terminator met Nico Post, hetgeen niet zó verbazingekkend was. Het was immers de zesde winst op rij voor de besnorde amateur uit Nootdorp met de ruin van Cees van Eijk uit Pijnacker.

Bas Crébas heeft met Uriana Dijkhoeve van de Woudenbergse Carolien ter Maten een snel, maar wispelturige merrie in training. De combinatie maakte onlangs vanwege een galoppade een teleurstellend heroptreden, maar sloeg nu in de tweede koers van de dag weer sterk toe.

De uit België afreizende Arnold Harzé had met Albert Cane een nieuwe crack meegenomen. De hengst bleef nu voor de derde keer op rij ongeslagen op Duindigt. Harzé blijkt een goede aankoop te hebben gedaan in Zweden, waar het zoeken naar klassepaarden vaak moeilijk is vanwege de grote aantallen koerspaarden die er rondlopen.