FJOUER FAN E JOUER WEER TERUG OP AGENDA TIJDENS SCHITTEREND KOERSPROGRAMMA JOURE

Er zijn meer zaken veranderd op de Friese grasbaan, waar men sinds vorig jaar ook de beschikking heeft over een ‘kleine piste’, zodat het voor de paarden nog belangrijker wordt te strijden om een vroege koppositie. De tweede draverij van de dag is daarom een unieke in de historie.

Fjouer Fan e Jouer [] De Fjouer Fan e Jouer over liefst vier kilometer is na enkele jaren weer in ere hersteld. De koers heeft een bijna klassieke klank in de omgeving en verleidde Abe Brouwer zelfs tot het schrijven van een streekroman met een gelijkluidende naam.
De harddraverij- en renvereniging Joure zag al in 1885 het levenslicht, maar pas in 1928 werden er officiële koersen verreden in de Friese plaats. Bijna tachtig jaar later zijn de koersdagen er nog onverminderd populair en ook vrijdag, wanneer het publiek vrij entree heeft, zal het weer bomvol zijn op de sfeervolle Nutsbaan.

Alle vedetten over de stayersafstand hebben zich weer aangemeld en dat is met de mooie prijzenpot van liefst tien mille niet vreemd. Voor Oscar Boshoeve zijn dergelijke karweitjes een kolfje naar zijn hand, de hengst maakt het niet uit of hij een metertje meer of minder moet rijden. Ook in de langste draverij van Europa in Alkmaar nam hij al enkele keren plaats op het virtuele erepodium. In zijn laatste optreden op gras klopte hij de hier ook aanwezige Rowan Diepnow (Rob de Vlieger), maar ook Orta Luce (Jos van Koolwijk), de beresterke Souteneur (Mieke van der Meer) en misschien zelfs wel Romeo Beemd (André Bakker) zijn geduchte tegenstanders. Laatstgenoemde schimmelruin leek over zijn top heen te zijn, maar sloeg vorige week verrassend toe in Emmeloord. In die vorm zou hij hier ook best kunnen meespelen. Er vertrekken in totaal veertien combinaties, bij wie ook baanspecialist Sybes Pride met Bas Crébas.
In de openingskoers vertrekken jeugdige paarden, zodat moeilijk is in te schatten wat de prestaties op gras zullen zijn. Specialisten op deze ondergrond kunnen hun faam als pikeur nu optimaal waarmaken. Tom Kooyman, Ruud Pools en John de Leeuw vertrekken dus sowieso als favoriet, maar ook coming man Robin Bakker heeft inmiddels al bewezen op dit soort banen ook prima uit de wielen te kunnen. Hij vertrekt hier met Vanderbilt, die het op het uiteraard veel snellere Wolvega al heel behoorlijk deed. De naam Vanderbilt heeft in Amerika overigens een legendarische klank binnen de drafsport. Twee eeuwen geleden bezat William Vanderbilt de merrie Maud S, toen het snelste paard ter wereld. De nakomelingen van deze Vanderbilt hebben sindsdien altijd toppaarden in bezit gehad.

In de tweede koers mag Racing Dragon met André Bakker weer op zegejacht. De ruin won vorige week makkelijk in Emmeloord onder zware omstandigheden en heeft een reputatie hoog te houden op deze baan. Vanaf 2003 won hij jaarlijks hier minimaal één koers. Maar ook voor Racing Dragon zal het wennen zijn aan twee noviteiten: de start op de vlag én de koers op de kleine 550 meter lange piste. Een koers later vertrekt de rijder uit Ter Idzard met Whitney Kievitshof, die haar debuut op gras in Eenrum in winst omzette. In haar laatste start te Alkmaar kwam ze in de slotfase echter opvallend in de problemen.
John de Leeuw hult zich voor de vierde koers in de ‘bolletjestrui’, als koploper van het grasbaanklassement met dank aan Secretnora. De merrie is de absolute revelatie op gras, waar zij tot dusverre alle drie de meetings (Aduard, Eenrum en Emmeloord) als winnares over de meet kwam. Ze mag bovendien vanuit het eerste band vertrekken en dat is op de grasbanen een belangrijk voordeel.

Daar kwam vorige week in Emmeloord ook Radetzky Strauss achter. De ruin was twee keer op gras niet te beschieten, maar moest vorige week in Emmeloord veel werk verrichten om vanuit de achterhoede de kop te bereiken. Daardoor kwam hij in de slotfase duidelijk wat kracht tekort. Met Rick Ebbinge stuit hij in de vijfde koers van de dag op een identiek probleem, al heeft hij door de wat langere afstand misschien wat meer tijd om het verschil weg te poetsen. Aan kop zal het overigens van start af snel gaan met de klasserijke Uiver D, die met Joop Pool op de grotere banen aan de lopende band wint. Hij maakt hier zijn debuut op gras.
De Gouden Swipe is voorbehouden aan de amatrices. Vorig jaar werd deze koers gewonnen door specialist Proborn Forest met Mariel Mol in de sulky. De Muiderbergse is er nu ook weer bij, maar zal het met Terp Burgerheide allerminst makkelijk krijgen opnieuw een gouden speld te veroveren. Vladimir Spirit is immers in puike vorm, blinkt voortdurend uit op het gras en heeft met Hiltje Tjalsma een bekwame rijdster achter zich.
Het vierde onderdeel van het DRN Leerlingenkampioenschap vraagt eveneens de aandacht. Goede papieren heeft hier de Heemskerkse Krista Timmer. Haar eigen kwaliteiten staan buiten kijf, bovendien heeft ze met Jaelle Grolloo een paard voor de kar dat recentelijk haar debuut op gras makkelijk in winst omzette.
Omdat er ook een montédraverij op het programma staat, mocht men in Joure zelfs elf koersen verrijden. In de draverij onder het zadel komen vijf echte specialisten aan de start: Race Vredebest, Shanity Fibber, Right Side Up, Randey di Angeli en Swiebertje Kes. Laatstgenoemde zou voor eigenaar Kesbeke, een fervent liefhebber van de grasbanen, een ongetwijfeld emotionele zege kunnen binnenhalen.
De twee slotkoersen bieden volle velden waarbij de uiteindelijke winnaar moeilijk is te voorspellen. Het gebeurt wel vaker dat de laatste draverijen voor verrassingen zorgen, zeker als de weersomstandigheden de baan wat moeilijker begaanbaar hebben gemaakt. De eerste koers is vrijdag om 14.30 uur.