Sprintgeweld op Drafbaan Groningen

Op de sfeervolle Drafbaan Groningen staan vrijdag 20 juli vanaf 17.00 uur de sprinters in het middelpunt der belangstelling. Op de Groninger Sprintdag worden 8 koersen verreden over 1700 meter en staat snelheid en sprintkracht centraal. De baan is geopend vanaf 16.00 uur, zodat de bezoekers rustig een plekje kunnen zoeken en wellicht een weddenschap afsluiten op de races deze dag.

In de eerste koers staan gelijk enkele leuke paarden aan de start en dat is direct al een reden om op tijd te komen. Groninger baantrainer Henk Tammenga spant Upy Sea in en dat is een favoriet. Geertje de Leeuw heeft de paarden ook in topvorm en zij gaat de strijd aan met Worldwide Expo. Onder de negen starters in deze koers zijn meer paarden om rekening mee te houden.
In de tweede koers mogen de amateurs hun sprintkracht bewijzen. Dicky Hof is één van de favorieten met Viva di Tutie A, maar Sonja van der Grift kan weerstand bieden met Unafraid Wish en 'local hero' Trudy Schroor jaagt op de eerste overwinning in haar loopbaan in Groningen en brengt Ulrica Viola mee.
De derde koers is voor de beginners en daarin lijkt Vita van Barke met Sinie de Glee kansrijk. Het paard won onlangs in Joure. Joop Pool brengt in deze koers Whitney Stardust aan de start. De meest open koers lijkt de vierde koers waarin tal van favorieten zijn aan te wijzen en het leuke is, daarvan komen een flink aantal uit Groningen. Toya Clover lijkt bijvoorbeeld kansrijk met pikeur Rick Wester en Talisman K met Hans Crebas. Een derde Groninger favoriet is Rimano P met Roelof Maring, maar dan moeten de Groningers wel afrekenen met Un Gamin Impuls en Rob de Vlieger en Terrific Score met Gerrit de Jong. Wellicht kan in deze koers Jan Thijs de Jong als leerling pikeur zijn eerste koers winnen met Ringo Faithfull.
Het programma gaat verder met nog een koers voor beginnende paarden en ook nu een open veld, waarin Weeschtaaj met Joop Pool en Wladimir met Rosalie Janssen kansrijk lijken.
Ook de tien paarden die daarna verschijnen zijn aan elkaar gewaagd. Vulcano ZR met Hubert Schoonhoven zou kunnen winnen, maar heeft net als Veronie Wollem en Giel van der Togt het niet getroffen met de startpositie. Dat schept kansen voor Ventura met Robin Bakker.
Het hoofdnummer is de Groninger Mannen Sprint Stakes met daarin klasse paarden als Vriend van Wolvega (Joop Pool) Vilas Boko ( Robin Bakker) Gouden Zweep-winnaar Venividivici Joe ( Hugo Langeweg junior), Victor Lavec ( John de Leeuw) Victor Bas ( Rob de Vlieger) Valentino Viola ( Rob van Toor) Vitorio Quick ( Rick Wester) en beide paarden uit de training van Hans Bot Youtrecht ( John Westernbrink) en Vanjoy Limburgia ( Hans Bot). Een enorm sterk veld met bijna alle toppers van de v-jaargang. Alleen voor deze koers is de gang naar het Stadspark meer dan de moeite paard.
Het toetje is tenslotte voor de klasse tot 12.000 euro en ook daarin paarden van naam zoals Trotting Paul, Sweepstakes winnaar Ventura HH, Urania Stardust en de onberekenbare Soren Greenacre die met pikeur Marc Verhulst soms onverwacht bveel sterkere tegenstand op hun numnmer zet en vrijdag dat zomaar weer kan doen.
Ook nu loont dus de gang naar het Stadspark om te genieten van de paardenraces in de stad die zo synoniem is met 't peerd van Ome Loeks.

FOTO: Vilas Boko komt met Robin Bakker aan de start in het hoofdnummer tijdens de Groninger Sprintdag op drafbaan Groningen.
(foto Richard Wagenaar/www.erway.nl) Deze foto is vrij van rechten voor gebruik bij dit persbericht.