DRAAIT VALENTINO ROSSI GASHENDEL OPEN IN ALKMAAR?

ALKMAAR – Halverwege het drafseizoen komt er licht in de diverse klassementen die op de Alkmaarse drafbaan worden verreden. De winnaars staan weliswaar nog lang niet vast, maar de kanshebbers op de diverse eindprijzen hebben zich inmiddels gemeld aan kop van de ranglijsten. Maandagavond gaat de strijd in acht koersen weer onverminderd verder.

Het gaat bij de drafsport toch vooral om de paarden, vandaar dat het klassement om de titel van Paradepaard er een is welke altijd nauwlettend wordt gevolgd. In het verleden dankten diverse paarden er een grote populariteit aan. Bovendien bewezen ze meestal de diervriendelijkheid van de baan door meerdere jaren te strijden om die titel. Zo zijn oud-winnaars als Orion Dijkhoeve (de regerende titelhouder) en Orsini Dragon nog altijd met succes actief. Een crack als Brutus Brebro domineerde meer dan vijf jaar de montésport in Alkmaar voordat hij van een welverdiend pensioen mocht genieten. De top zes van de door United Spirit en Usnach Frisia aangevoerde ranglijst ontbreekt maandag, kansen voor Roy Burgerheide om het leidende duo tot op één punt te naderen. De ruin leidde twee jaar geleden ook al langere tijd in het klassement, voordat hij door trainer Henk Mulder uit de Beemster naar enkele lucratieve Duitse koersen werd gedirigeerd. Inmiddels is de kleinzoon van de beroemde Idéal du Gazeau – winnaar van de Prix d’Amérique in 1983 – bezig aan een mooie serie waarin hij al drie keer op rij won in Alkmaar. In twee gevallen was amateur Wim Brouwer daarvoor verantwoordelijk, ook nu is hij stuurman in een koers waarin Patriot Meadow (Gretha Posthumus) zijn belangrijkste opponent is. Ook de winnaar van de laatste Gouden Hoef, Procol Harum met eigenaar Karel Gerrits, mag niet worden onderschat.
Brouwer staat in het Alkmaarse klassement voor de liefhebbers op een gedeelde tweede plaats met Fred Handelaar. De leiding hierin is met behoorlijke voorsprong in handen van de Zandvoortse Annemiek Beekman. Ze rijdt in deze koers de regelmatige Tyvonne Promise en heeft in de tweede draverij van de dag met Victor Victory eveneens een paard voor de kar dat punten kan opleveren. Ze zorgde al eerder voor stuntjes met dravers van Piet van der Kolk uit Akersloot.
Meest succesvolle pikeur tot dusverre in Alkmaar is John de Leeuw. Dat is opvallend, want de Hoofddorper is voor een groot deel afhankelijk van ‘gastritjes’ die hem door trainers worden aangeboden. Cees Hetteling uit Groenveld is er daar één van. Voor hem rijdt De Leeuw maandag Utopia en Vancy Twigs, paarden die in de categorie outsiders vallen. Kansen voor de achtervolgers Ruud Pools en Tom Kooyman om naderbij te komen. Drievoudig nationaal kampioen Pools vertrekt liefst zes maal en zal daarin dus zeker punten scoren. Tom Kooyman heeft echter in zijn zes ritjes minstens drie favorieten voor de kar staan. Valentino Rossi zal zich in de eerste koers misschien gesteund weten door het TT-geweld, al wil de ruin wel eens een foutje maken. Dat geldt ook voor Vaincu Jamais (derde koers) en in mindere mate voor Umpire Chaperal, die op deze baan al tien keer wist te winnen. De pupil van Oudorper Harry van den Brink is hier de grote favoriet, net als Winny Renka in de afsluitende draverij. De merrie was eerder dit jaar het eerste kind van de Nederlandse tophengst Passing Renka dat een koers wist te winnen. Overigens leert de ervaring dat met name de laatste koers van de avond nogal eens voor een verrassende uitslag wil zorgen als gevolg van de grote velden.
Kooyman is ook de meest succesvolle trainer tot dusverre op Alkmaar, al is de marge met Hugo Langeweg en Jan van Dooyeweerd niet groot. Met name laatstgenoemde is aan een inhaalrace bezig, vooral nadat Alkmaar-specialist Ruud Pools bij hem in dienst is getreden.
Bij de leerlingen lijkt Wim van der Mespel niet te achterhalen. De Leidschendammer heeft geen vaste verbintenis met een trainer, maar wordt op grond van zijn kwaliteiten door diverse trainers gevraagd. De Heemskerkse Krista Timmer staat tweede, maar moet al elf keer winnen wil ze de koploper benaderen. Toch mag Timmer best tevreden zijn over de huidige jaargang. De goedlachse leerlinge won zelf al vier koersen en zag haar eigen paard Via elf A de laatste twee keer zegevieren in Alkmaar met werkgever Tom Kooyman in de sulky. In het landelijke leerlingenklassement is ze samen met de Uitgeestse Josette Pools in de kop van het klassement terug te vinden. De achterstand op Willem de Jong uit Oranjewoud bedraagt voor dit duo echter al vijf zeges.
Het programma begint maandag om 18.20 uur. De jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.