SWEEPSTAKES OP GRONINGEN: EEN KLASSIEKER MET EEN RIJK VERLEDEN BINNEN DE DRAFSPORT

Groningen neemt zondag de plaats in van Duindigt vanwege de traditionele Sweepstakes op het Stadspark. Zelden zal een jaargang driejarigen zó open zijn geweest als nu, hetgeen de aanloopklassieker naar de Derby extra interessant maakt. Wat zijn de visitekaartjes van Wervelwind, Willem W Boko, Watch the News, Wennemars en Wicky de Viking? Of breekt er een nieuwe kandidaat door?

Sweepstakes

We geven de ‘vrouwen’ even voorrang en dat zou mede het gevolg kunnen zijn dat deze afdeling het eenvoudigste in te schatten is. Drie deelnemers steken er qua record immers bovenuit: Wervelwind (1), Wish to win (7) en Watch the News (8). Wervelwind heeft een voor Groningen voordelig startnummer en, eigendom van Stal De Groningers, geniet ook nog eens thuisvoordeel. Ze genoot pas een keer eerder een favorietenrol, vorig jaar bij haar debuut op deze baan, en wist dat meteen waar te maken. Met Robin Bakker heeft ze een talentvolle rijder achter zich. Een dag na zijn 24e verjaardag zal de Fries willen vlammen.
Wish to Win is een meer riskante keuze. De merrie won nog niet eerder tegen de top van haar jaargang, maar bleef recentelijk wel heel dicht achter twee kandidaten in de hengstenversie. Achtereenvolgens waren Wido P en Wicky de Viking haar de baas, laatst bleef ze ook dicht achter Wervelwind. Kandidaat nummer drie is Watch the News. Net als halfzusje Until the End werd Watch the News tweede in de Sweepstakes Trial. De latere Derbywinnares sprong echter in de echte Sweepstakes weg. Staat dit (gedeeltelijke) doemscenario ook de pupil van Arnold Mollema te wachten?
Bij de hengsten en ruins is het feitelijk de eerste onderlinge confrontatie tussen de belangrijkste kandidaten voor de Derby. Met een eerste prijs van meer dan twaalf mille is verstoppertje spelen er niet meer bij. De onlangs van eigenaar verwisselde Willem W Boko zette zijn eerste vier starts in zeges om, maar staat nu voor een zwaardere klus. Als broertje van Derbywinnaars als Paul W Boko en Virgill Boko, een duo dat óók de Sweepstakes won, is hij natuurlijk wel wat aan zijn stand verplicht. Bovendien heeft stal Langeweg bij de hengstenversie een indrukwekkende staat van dienst. Maar met de intermationale topper Wicky de Viking (Rick Wester) en de onlangs sensationeel winnende Wennemars (Kurt Roeges) staat er natuurlijk nogal wat geweld in deze koers. Wicky de Viking heeft het voordeel dat hij al wat ervaring heeft met de Groningse baan. Met liefst dertien kandidaten zonder uitgesproken zwakker broeders zal het koersverloop bijzonder belangrijk worden.

Voor de dravers die de reguliere Sweepstakes niet hebben bereikt, is de Troost Sweepstakes een mooie uitwijkmogelijkheid. De deelnemers lijken gezien de getoonde prestaties hier aan elkaar gewaagd, maar de grappig genaamde Woody Woodpecker zal hier met drie zeges op rij ongetwijfeld veel aanhang genieten. Hij zal zijn record dan echter wel moeten aanscherpen in deze koers.
De twee slotdraverijen zijn voorbehouden aan de ‘betere klasse’, zoals in de voorlaatste koers wanneer een afdeling van de Gouden Stakes wordt verreden. De familie Langeweg treedt aan met kanshebbers als Unique Boko (Hugo senior) en de zich rap ontwikkelende Victor Kievitshof (junior). In het veld staan echter wel meerdere goede paarden, zoals de laatste winnaar van het Kampioenschap Nederlandse Paarden, Topshot Norg met Stefan Schoonhoven, en Unknown Crafts met Maria Poort. De hengst van Johan Kloppenburg presteert in dergelijke koersen altijd optimaal.
De slotkoers brengt zelfs Europese klasse aan de start, waarbij men zich afvraagt of Uriah Boko zijn oude vorm na twee mindere prestaties weer kan hervinden. De vijfjarige stuit op de heroptredende Bolets Creb (Gerrit de Jong) en de fraaie schimmelhengst Olympic As van Arnold Mollema.
Ook de overige draverijen zijn meer dan de moeite waard, zodat het te hopen is dat het Groninger bestuur wordt beloond met massale belangstelling van de zijde van het publiek. In de eerste draverij komt Un Gamin Impuls in actie met Rob de Vlieger. De hengst is een uitgesproken liefhebber van de baan. Negen van zijn tien overwinningen boekte hij op deze locatie, waar ook Talisman K (van de Martini Stable) en Toya Clover (van Groninger Sytze de Hoog) zich uiteraard prima thuisvoelen. Gevaarlijker lijkt echter de in vorm gekomen Vondel Park, die als tweejarige een kandidaat leek voor de Sweepstakes, maar geen potten kon breken. Zijn vorm is nu dermate indrukwekkend dat hij hier niet op de tickets mag ontbreken.
Een koers later lijkt de Amerikaanse import Lightning Prayer de favoriete. Het ‘toevallige aankoopje’ van de familie Ter Borgh was maandag in Alkmaar een klasse apart. Ze zou een fraaie winnaar zijn van de Virgill Boko-prijs, vernoemd naar de draver waarmee Hugo Langeweg jr vorig jaar de Derby én de Sweepstakes wist te winnen.
In de vierde koers is Vida Beuckenswyk met eigenaar Hendrik Schilstra ongetwijfeld een deelnemer die veel aanhang zal krijgen. Hij werd hier pas één keer, nipt, geklopt. Met Vasco staat een andere zegekandidaat aan het vertrek. Hij wordt gereden door de rijder in vorm Joop Pool.
In de zesde draverij komt Chiel Wildhagen in actie met Sugar Melon van zijn vader Frans. Vorig jaar zegevierde de leerling drie maal op rij met de ruin en ook hier liggen mogelijkheden.
In de achtste koers komt een hengst in actie die in Groningen slechts één keer niet won, maar omdat dit de Sweepstakes tegen Virgill Boko betrof mag Vilas Boko dat bezwaarlijk aangerekend worden. Hij treft nu een veld met doorgewinterde dravers.