Toelichting op Drafsport Wedstrijdreglement inzake hoefbeslag

Artikel 3 Hulpmiddelen en het materiaal

Lid XI Het deelnemen aan draverijen is voor twee- en vanaf 1 januari 2021, voor driejarige paarden uitsluitend toegestaan indien de paarden van ijzers zijn voorzien. Bij overtreding van deze bepaling wordt, naast de diskwalificatie van betreffende combinatie, de trainer van het paard hiervoor bestraft. Een hoef die voor meer dan de helft bedekt is door lichaamsvreemd materiaal wordt beschouwd als zijnde te zijn beslagen. Een uitzondering hierop zijn harsachtige hoefverstevigingen (of vergelijkbare producten). Indien dit zonder hoefnagels is aangebracht, wordt dit beschouwd als zijnde ‘zonder ijzers’.

Toelichting

Wanneer een paard is aangegeven zonder ijzers (D4) kan door de baangesteldheid, b.v. bij vorst of regenval waarbij de koersbanen worden dicht gesleept, kan de hardheid van de baan voor behoorlijke slijtage van de draagrand en zool van een paardenhoef zorgen. Sommige trainers spelen hierop in door de draagrand en een stukje van de zool te bedekken  met een harsachtige hoefversteviging om zo de slijtage tegen te gaan. Omdat dit niet genageld mag worden wanneer het paard blootvoets is aangeven wordt de harslaag ook een stukje over de zijkant van de hoef (hoornwand) gestreken waardoor een klemmend effect ontstaat waardoor de plakrand beter blijft zitten. Men mag de rand immers niet nagelen.

 Voor 2 en 3 jarige paarden geldt vanaf 1 januari 2021 in vele landen de regel dat deze paarden niet zonder beslag mogen lopen. Echter wanneer men de bovengenoemde plakranden nagelt, dit gebeurt met een z.g. platkop hoefnagel (PG nagels), dan loopt een paard dus met ijzers (beslag).

Bij de ingang van de baan worden de ijzers door twee baanfunctionarissen gecontroleerd.

Wijze van beslaan

Link naar interview met trainer Paul Hagoort en hoefsmid Wim van der Mespel

(Met dank aan Zonneveld Services)