BOMVOLLE FEESTMEETING IN ALKMAAR

ALKMAAR – Het is even afwachten voor het bestuur van PSV Hilversum/Alkmaar of het besluit om te gaan koersen op 8 oktober een succes wordt. De Kaasstad viert dan namelijk het ontzet van de Spanjaarden, een happening die gepaard gaat met veel feestgedruis. De koersen beginnen daardoor pas om zeven uur! Wat wel zeker is: het programma klinkt als een klok.

Want vrijwel iedere koers komen er de maximale tien (of bij kwartetdraverijen elf) paarden aan de start. Eerder hebben buitensporige dagen al eens grote successen tot gevolg gehad. Een semi-kortebaanmeeting in de zomermaanden was in een recent verleden een opvallende publiekstrekker en ook de meeting overdag in de laatste decemberweek wordt traditioneel goed bezocht. Uitwijken naar de middag was nu echter sowieso niet mogelijk. Het stallenterrein wordt immers druk bevolkt door de praalwagens voor de jaarlijkse optocht.
De koersavond begint met de debuutkoers van Warwick R, de door Jaap van Rijn gefokte zoon van Gidde Palema en Koko Dijkhoeve. Die merrie was ook aan het begin van haar loopbaan al uiterst succesvol, want na haar debuut in 1996 won ze meteen zeven koersen op rij. Ook Jaap van Rijn reed ooit een hilarische koers met haar in Alkmaar. De aan de drafsport verknochte liefhebber koerste in een gelegenheidskoers een ronde te vroeg alsof het reeds 'finish' was. Ondanks die inspanning won de merrie vervolgens alsnog, hetgeen haar klasse onderstreepte. Ook in Frankrijk was ze succesvol. Eens kijken wat haar driejarige zoontje aan klasse bezit. Aan rijder Hugo Langeweg jr zal het niet liggen.
In de tweede koers heeft Ton van Brederode met Wessel Dennehof de kans zijn huidige vorm te bevestigen. De Kalverdijker won de laatste keer heel makkelijk met de ruin, die wat werk aan de buitenkant allerminst schuwt. Startnummer zes lijkt, als de eerste bocht goed wordt overwonnen, geen probleem. De merrie Doris Buitenzorg heeft in deze koers haar Urbanus Kes aan de start met Rick Ebbinge. Voor zowel Doris Buitenzorg als de 23-jarige leerling uit Eext zou de koers een dubbelslag kunnen zijn. In de openingsdraverij rijdt hij met een halfzusje van Urbanus Kes, de ludiek genaamde Wintie.
De derde koers is een volledig open boek, al mag John de Leeuw met de trouwe Vanity R niet op de tickets ontbreken. De merrie was de laatste keer vlak bij de tweede winst in haar loopbaan. Na haar eerste zege in Alkmaar was de combinatie vervolgens niet meer buiten de prijswinnaars te vinden. Een koers later zijn er wel meerdere zegekandidaten: Vince Streak, Vanitas d'Echo, Velviano K, Velocity M, Soundgarden en Shy Boy W wonnen onlangs. Voeg daarbij Lightning Prayer, de snelle vertrekker die met Langeweg jr start, en de ingrediënten voor een spectaculair koersverloop zijn gemeld. De Amerikaanse Lightning Prayer lijkt baat te hebben bij de afstand, ze won bovendien haar enige koers in de Victoriestad.
Wie de eerste kwartetkoers juist weet te voorspellen, mag zich spekkoper noemen, want alle elf paarden hebben kans op de winst in deze amateurkoers. Veel aanhang zullen daarom de paarden van de leidende amateur (Fred Handelaar) en amatrice (Hiltje Tjalsma) hebben, maar daarmee is niet gezegd dat Ungaro le Blanc en Credit Card ook daadwerkelijk aan het voorspeen zullen liggen. Ungaro le Blanc is hier echter in twee starts nog niet geklopt met Handelaar. Maar wat kan bijvoorbeeld de Deense ruin I'm Fancy met Gaby Hendrickx? De Belgische moet trouwens lang wachten voor ze aan de drie uur durende terugreis kan beginnen, want in de slotkoers treedt ze nog aan met de uit de kluiten gewassen Ringo. Dat kan een boeiend duel opleveren met Piccolino S van Jeroen Rampen uit Petten. De met zijn markante steekloop zo opvallende ruin wordt hier gereden door Martin Blankendaal.
Bijna traditioneel heeft Alkmaar ook weer een stayerskoers vanuit de banden op het programma. Vainqueur Grande lijkt met Tom Kooyman een specialist in dergelijke opdrachten, hij won zijn debuut 'vanuit de rekkers'. Vanilla Ice is in topvorm en dat geldt ook voor rijder Frans van der Blonk. In negen starts eindigde de combinatie nooit lager dan een vierde plaats. Tiny Alki mag ook niet worden onderschat. De merrie won laatst, ondanks een handicap van twintig meter (op onder meer Vanilla Ice) en wordt nu gereden door Wim van der Mespel, die als leerling al veel zeges dankte aan de in Medemblik opgegroeide merrie.
Het begin van het koersverloop in de zevende koers lijkt eenvoudig te voorzien. Sjef Boko, Demi Dancer en Seth hebben maar één doel voor ogen en dat is direct de kop nemen. Voor de twee die dat niet lukt, zal de koers een zware opgave worden. Vervolgens zullen de aanvallen vanuit de achterhoede komen, waar met Unique Star (Lindsey Pegram), Sasja Lady (Wim van der Mespel) en de de laatste keer imponerende Sir Joop (met Hans Crébas) veel geweld staat. Voeg daarbij ook nog de deelname van de nummer drie van de Derby van 2006, Vic van Camstra, en het is duidelijk: een heel mooie koers voor Alkmaarse begrippen.
In de achtste koers staan de kanonnen achterin, ook Luscious Lisa en Vito Landerije zullen dus van achteruit moeten aanvallen. Luscious Lisa won weliswaar drie keer op rij op deze baan, maar kwam bijna een half jaar niet meer in koersverband in actie. Bij haar laatste zeges werd de dochter van de inmiddels naar Scandinavië teruggekeerde dekhengst Yankee Mustang nog gereden door Lissette de Munnik. De Heerenveense neemt nu plaats achter de voornaamste concurrent, Vito Landerije.
De beide slotkoersen zijn niet alleen ingedeeld op gewonnen prijzengeld, maar eveneens naar klassen. Hierdoor kunnen paarden die wat mieer hebben verdiend, toch aan de start komen als hun recente prestaties minder opvallend zijn geweest. De favoriet behoeft niet met een zaklamp te worden gezocht. Vouriante van fokker Eijgelaar uit Sneek won zijn laatste twee opdrachten op deze baan eenvoudig met Hugo Langeweg jr. Upcoming River (Ruud Pools) heeft eveneens wat te zoeken op deze baan: in drie start won de ruin twee keer en werd hij één maal tweede.