TIEN BOEIENDE KOERSEN IN ALKMAAR

ALKMAAR – Met de kortebaan van Medemblik ook op de kalender, was het maar de vraag of Alkmaar een behoorlijk programma zou krijgen. Toch maken maandag zo'n honderd dravers weer hun opwachting in de kaasstad, dat dus ook nauwelijks hinder heeft ondervonden van het fantastische programma in Wolvega afgelopen zaterdag.

Vanwege de activiteiten in Medemblik is het begin van het programma enigszins aangepast. In de eerste twee koersen komen montérijders en amateurrijders aan het vertrek, om zodoende de pikeurs die op de kortebaan in actie komen de kans te geven ook bijtijds in Alkmaar te zijn.
De openingskoers wordt normaliter een prooi voor het nieuwe montéfenomeen Swiebertje Kes, die zijn laatste starts op deze baan steeds makkelijk in winst omzette met montékampioene Susan Wiedijk. Voor de ruin wacht binnenkort mogelijk een klus in Frankrijk. “Alleen mag ik daar dan helaas niet rijden omdat ik er de vergunning niet voor heb”, aldus de Heiloose die haar laatste optreden in Leek overigens de mist in zag gaan. Swiebertje Kes lijkt geen liefhebber van gras, maar dat is optisch bedrog. Hij wordt immers getraind op de grasbaan van Emmeloord.
De tweede koers is bijzonder sterk bezet. Andijker Klaas Swagerman reed onlangs in Leek zijn eigen Topper Swagerman naar de bloemen. Het was pas de tweede winst voor de meubelhandelaar, die hier op wel erg sterke tegenstand stuit. Real Minnesota (Hilda Hofstra), Ringo (met de Belgische Gaby Hendrickx), Rhapsody Blue (Hiltje Tjalsma), Roy Burgerheide (Wim Brouwer) en Procol Harum (met Karel Gerrits) zijn stuk voor stuk baanspecialisten die op het ovaaltje al wisten te winnen. Een boeiende en moeilijk te voorspellen koers!
De amateurs komen na twee koersen voor de beginnersklasse ook in de vijfde draverij weer in actie. Twee recente winnaars springen in het oog. Piet Bakker, de voormalige hoefsmid uit Groet, zag laatst zijn Tiger Woods DF winnen met John de Leeuw. Dit keer neemt Jaap Terstal uit Callantsoog de honneurs waar voor Bakker, die in het verleden in de stayerskoersen domineerde met zijn populaire kilometervreter Ciao Magnus. Tegenstand mag hij verwachten van Vareno Fibber met Hans Batist. De Hagenaar heeft zijn paarden momenteel in uitstekende vorm. In dit veld met elf paarden zal het koersverloop van belang zijn. Misschien kans de in Frankrijk werkzame Henkie Bakker voor een stuntje zorgen met Unique B van Egmonder Willem Swart. Bakker was in het verleden lange tijd met succes actief voor stal Langeweg, maar is inmiddels al meerdere jaren actief in Frankrijk. Zijn optreden geeft de koers zowaar internationaal cachet.
De zesde draverij is er een vanuit de banden, waarbij een echte favoriet ontbreekt. Dat is in de zevende koers niet het geval, want Viking Charisma is met twee zeges op rij in Wolvega hier uiteraard met Frank Westerveld het te kloppen paard. Vermoedelijk zal hij nog wel voorbij Tantiffy Oostland moeten, een kortebaancrack die echter wat worstelt met haar vorm. De ervaren handen van Ruud Pools zouden de merrie van de Egmondse Chantal Mante echter kans moeten bieden.
De strijd om de leerlingentitel lijkt dit jaar te gaan tussen Willem de Jong uit Oranjewoud en de Heemskerkse Krista Timmer. Dit duo treft elkaar maandagavond, waarbij het duo twee kanshebbers rijdt. Timmer lijkt wat betere kansen te hebben, aangezien haar Vladimir Spirit als een echte baancrack geldt. Zijn laatste starts op grasbanen leverden geen zeges op, maar op die ondergrond gelden toch weer andere wetten.
In de negende koers is er de rentree van Vic van Camstra. De ruin was vorig jaar één van de hoofdrolspelers in de sterke lichting driejarigen, maar raakte door blessureleed lang uit beeld. In de tiende en laatste koers gaat Vanilla Ice van de Assendelftse stal Van der Blonk van start. De hengst van eigenaar Henk Schavemaker treft weliswaar snelle paarden, maar dravers als Veronie Wollem en Jaelle Grolloo zijn niet altijd even betrouwbaar.
De eerste koers is maandag om 18.20 uur. De toegang voor de jeugd is gratis.