WICKY DE VIKING IN GROTE UNITROTPRIJS

Hoofdnummer op de baan van Wolvega is zaterdag de Grote Unitrotprijs. Dravers die enkele jaren geleden als jaarling werden afgeslagen tijdens deze jaarlijkse veiling, komen nu tegen elkaar aan de start in een flink gedoteerde koers. Voor de winnaar is namelijk liefst 11.500 euro weggelegd.

Grote Unitrot Prijs [] Ieder jaar komen enkele eerder geveilde dravers bijeen om te strijden om een bovenmodale prijzenpot. Het is een van de redenen voor fokkers hun paarden aan te bieden tijdens deze veiling.
De Grote Unitrotprijs is inmiddels niet meer weg te denken van de kalender. Voor de negentiende maal houdt Unitrot dit jaar veilingen, waarbij de onder de hamer te komen jaarlingen twee jaar na dato uit mogen komen in een koers waarbij Unitrot garant staat voor een forse prijzenpot. Dit jaar zijn dus de in 2005 geveilde paarden aan de beurt. Eigenlijk is de koers ook meteen pure reclame voor de veilingen, want de meeste deelnemers aan het hoofdnummer brachten destijds veel minder op, dan zij inmiddels hebben verdiend. Bij de deelnemers staat een paard als Wicky de Viking, die bijna al een halve ton verdiende voor zijn eigenarengroep. Bij de deelnemers staan slechts drie paarden die hun veilingbedrag nog niet terugverdienden: Wim Wielinga (maar moeder Kim Wielinga was ook een relatieve laatbloeier), Wisse (die wel al de Troost Derby won) en Witch Doctor (die pas medio dit jaar debuteerde en al twee keer wist te winnen). De duurste van het veld was destijds Wim Wielinga (€ 17.000), de goedkoopste Wanda W, die destijds voor € 500 werd afgeslagen. Een favoriet is moeilijk aan te wijzen. Wicky de Viking worstelde immers wat met zijn vorm en paarden als Woodland Valley (Langeweg senior) en Wisse (Langeweg junior) piekten juist recentelijk. In een veld met veertien paarden zal het koersverloop mede een bepalende factor worden. Op de erelijst prijken grote namen als Floris Bos, Starfighter LM, Rise and Shine en Uriah Boko, betere reclame kan Unitrot zich nauwelijks wensen…
De Unitrotdraverij kent ook enkele Troostversies voor de paarden die qua winsom nog niet zo naarstig aan de weg hebben getimmerd. In de eerste afdeling hebben Welcome Victory (Kurt Roeges) en Winny Renka (Tom Kooyman) de beste resultaten neergezet, maar zij leverden die prestaties op respectievelijk de grasbanen en Alkmaar. Daardoor zou ook Wensdroom H met Groninger Roelof Maring hier wel eens een belangrijke rol kunnen spelen, haar tijden zijn in ieder geval heel behoorlijk tot dusverre. De merrie was destijds een van de koopjes op de veiling, want hoewel ze een dochter is van een klasserijke Super Bowl-merrie, bracht ze destijds niet meer op dan 500 euro. Precies het bedrag dat ze tot dusverre in haar prille loopbaan bijeenliep!

In de tweede afdeling van de Troostversie heeft Woodygolimburgia het meest aansprekende record, ooit neergezet met Hugo Langeweg jr, maar de hengst koerst de laatste tijd na enkele eerdere zeges ongelukkig. Toch zal hij met Henk Grift een van de belangrijkste zegekandidaten zijn, met Wies Buitenzorg (John de Leeuw) en de rappe Derbydeelnemer Wonderful (Rick Wester) als belangrijke tegenstrevers. Deze paarden brachten destijds op de veiling niet voor niets al behoorlijke bedragen op.
In de eerste koers mag Viking Charisma aantonen dat zijn vorm weer helemaal terug is. De ruin won als tweejarige de klassieke Jonkerprijs, maar moest door een ernstige ziekte vervolgens langdurig langs de kant toezien hoe bij de driejarigen het grote geld werd verdeeld. Met Frank Westerveld maakte hij enkele weken geleden echter een meer dan bevredigende rentree, waarbij de Spendic-zoon de tegenstand duidelijk de baas was. De merkwaardig genaamde Uzulimanzahne (Ruud Pools) lijkt zijn voornaamste opponent, ook al mislukte de rentree van de merrie recentelijk.
In de eerste koers voor de amateurrijders is de favoriete niet moeilijk te vinden. Valery Dragon won vier van haar eerste zeven starts. Ze werd toen steeds gereden door John de Leeuw, maar ook met Robert Paardekooper in de sulky heeft ze een eerste kans.
Een hele interessante koers is de zevende draverij van de dag, met uitstekende paarden als I’m Sorry BI, Burggrafin, Wild Bear, Vitesse Charisma en Viduka Boko. Laatstgenoemde ruin ontwikkelde zich op de baan van Duindigt met Ruud Pools reeds tot seriewinnaar en moest laatst alleen de topper Ushi Joe voor laten gaan.
In de achtste koers treedt Hans Crébas aan met zijn Uriah Heep. Het duo keerde enkele maanden geleden terug uit Zweden, waar de merrie een razendsnel record neerzette van 1.14,1. Even leefde er bij de rijder uit Bant de hoop dat de dochter van Herbie W daarmee zelfs een besttijd voor de jaargang had neergezet…
Nog sneller was ooit Marie Laveau, die in de afsluitende draverij vertrekt. In Amerika kwam ze ooit tot 1.13,1 en na haar overtocht zette ze inmiddels haar laatste vier starts in winst om. Op papier lijkt rijder Hugo Langeweg jr hier niet veel te vrezen te hebben, maar ook in de drafsport zijn verrassende resultaten geen uitzondering.