SUPERTRIOKOERS BELANGRIJKSTE DRAVERIJ OP WOLVEGA-MEETING AAN VOORAVOND VAN DERBY

Belangrijkste koers is zonder meer de Supertriodraverij, waarin voor de winnaar 1500 euro is weggelegd. Op die vette kluif zijn twaalf combinaties afgekomen, onder wie Lady Lay Luck, een merrie die de laatste tijd in ons land opvallend bezig is.

Supertriokoers Daarbij moet wel worden aangetekend dat de draver van Rotterdammer Ed Burggraaf haar laatste twee zeges in Groningen boekte. Dat is een totaal andere baan dan die van Wolvega, waar bijvoorbeeld Valery Dragon (John de Leeuw) de laatste maanden al meerdere keren won. De merrie mag in ieder geval niet op de triotickets ontbreken, want nog nooit eindigde ze buiten de eerste drie. Interessant is de rentree van Uzulimanzahne, die vorig jaar juli na een zege met recordverbetering niet meer in een koers startte. Velocity M (Luut Dooper) heeft het snelste record en is trouw genoeg voor een hoofdrol.
Het programma opent met een koers voor de ‘beginnersklasse’, waar niet één echte favoriet in valt aan te wijzen. Op papier was tot dusverre Watch Fame B (Sinie de Glee) de snelste, maar de door de Utrechtse gebroeders Breukink gefokte ruin steekt nu ook weer niet echt boven het maaiveld van deze koers uit. Ook de derde draverij is voor de ‘jonkies’, waarbij de uit Frankrijk afkomstige Punta in actie komt met Tom Kooyman. De merrie kwalificeerde zich onlangs in een tijd die haar in dit veld meteen tot favoriete bombardeert.
Even eerder komen de amateurs de baan op. Nationaal kampioen Fred Handelaar treedt aan met Top Class Fortuna, een ruin die een jaar rust heeft genoten, maar bij zijn heroptreden in Duitsland meteen een goede indruk achterliet. De draver van Toine Schoonderwoerd uit De Bilt wordt voor de eerste maal gereden door de oud-Europese kampioen, maar heeft zich met andere amateurs (Willem Goedhart, Annemiek Beekman en Flip van Dijk) ook al eens in de winnaarsring gereden. Belangrijke concurrent is Scott O’Hara met Hiltje Tjalsma. De ruin won vorige week in Alkmaar imponerend en had dat een start eerder ook kunnen doen, maar werd toen als winnaar teruggesteld omdat hij zich buiten de baan had begeven.
Voor Fred Handelaar liggen er met Urbano Crown later opnieuw mogelijkheden, want de ruin oogt in de zevende koers kansrijk. De trouwe Patriot Meadow, die op zijn ‘oude dag’ opvallend aan de weg timmert, is met Gretha Posthumus eveneens kansrijk.

De vierde koers brengt verschillende kansrijke deelnemers aan de start. Was Toxic is met Age Posthumus nog ongeslagen, maar moet om die status te verdedigen nu afrekenen met onder meer Palma Marboula (Freek van den Berg) en Worldwide Expo (Eelke Kruis). Qua klasse lijkt dit trio elkaar niet veel te ontlopen, terwijl ook Winona met Robin Bakker zeker niet vergeten mag worden.
De uit Zweden teruggekeerde Trigger Dragon is met Patrick van Ooyen kandidaat voor winst in de vijfde koers. De hengst van Jutrijper Tjalco de Witte bleek op deze baan nu al vijf keer op rij onklopbaar. Tim Trot (Rob de Vlieger) acteerde eerder opvallend in de Gouden Zweep en zou wel eens zijn evenknie kunnen blijken te zijn.
In de voorlaatste koers lijken de paarden met de startnummers één en twee de meest kansrijke. I’m Sorry BI zette in Wolvega al een snel record neer, maar de door Age Posthumus gereden Italiaanse hengst – kapitaal gefokt – moet afrekenen met Witch Doctor. Van moeder Maggie Dragon doen over haar laatste veulens al goede verhalen de ronde, haar drie jaar oude zoon bewees met twee zeges op rij in ieder geval goed onderweg te zijn. André Bakker is achter de ruin te vinden.
De negende koers is zaterdag de laatste en ook deze is niet eenvoudig te voorspellen. Terry H presteert met Freek van den Berg uitstekend, maar de zoon van Paul Trot moet afrekenen met één van de laatste kinderen van de onlangs overleden merrie Czarin Windspiel, Vincente Valley. De winnaar van de productendraverij is weer helemaal terug op zijn oude niveau, al eindigde de laatste onderlinge confrontatie met Terry H in het voordeel van laatstgenoemde.