SUPERTRIO HOOFDMOOT OP MEETING WOLVEGA

Wie kan zich de gloriejaren van het Supertrio nog herinneren? Er gingen bijna wekelijks tonnen over de toonbank en in de postkantoren verdrong men zich om een winnend biljetje (zelfs voor het deelnameformulier betaalde men grif) in te leveren. Nog altijd bestaat het spelletje, maar daar waren wel diverse reanimaties voor nodig.

Supertrio [] Nadat het Supertrio vrij geruisloos van de kalender verdween, spande Thijs de Jong zich in om het voorheen zo populaire spelletje weer terug onder de aandacht te brengen. Met verhoogd prijzengeld werden paarden gelokt, maar blijkbaar is het toch moeilijk op langere termijn aan te geven welke paarden een trainer beschikbaar heeft. Enkele weken achtereen ontbrak het Supertrio op de agenda. Gelukkig staat er zaterdag rond de klok van zes uur weer een mooi veld voor een dito prijzengeld van meer dan drie mille.
Elf combinaties staan aan de start, waarbij meerdere aantrekkelijke kandidaten. De snelle Rocket Space vertrekt met de voormalige Europese leerlingenkampioene Jellina op de Hoek en Cees Kamminga heeft zijn nieuwe Zweedse aanwinst Anders Catch ingeschreven. Eigenaar Casper Veldink heeft wel verwachtingen van de ruin, die in eigen land zelden aan winnen toekwam. Zijn laatste zege was er een in ‘dead heat’ in handen van Örjan Kihlström. Zijn record is rap en hij werd in Scandinavië ook gereden door een topper als Jorma Kontio, die gerust niet achter paarden met ‘houten benen’ stapt. Veldink haalde eveneens Lajos Ultimate naar ons land. De bij Cees Hetteling in training gezette ruin won eerder dit jaar twee keer op de Deense baan van Charlottenlund.
Het snelste record van het hele stel heeft Vittorio Quick, die vorig jaar met een zege in de Unitrot Troost Prijs opviel. Hij heeft met Robin Bakker een rijder in vorm voor zich en stuitte in zijn vorige koersen op zwaardere tegenstand. Zo werd hij twee keer gedwarsboomd door Gouden Zweep-winnaar Venividivici Joe. Ook Farao de Linde mag hier voorin worden verwacht. De pupil van Luut Dooper uit Haskerhorne grossiert op deze baan in ereplaatsen, al kon hij er dit jaar nog niet winnen. Onder de overige deelnemers bevinden zich nog wel meer kandidaten voor de winst, zodat een mooie uitbetaling mag worden verwacht.
Het programma op de Friese piste is niet overvol, met ‘slechts’ acht koersen die toch wel voor boeiende sport kunnen zorgen. Zo debuteren in de openingskoers enkele paarden die vanwege hun afstamming de komende tijd nauwlettend in de gaten zullen worden gehouden. Wallis Elegance (Jeroen Engwerda) is een halfbroertje van de snelle Teaser Elegance en Ushi Elegance. De hengst kwalificeerde overtuigend genoeg voor de favorietenrol.

Later wordt nog een tweede afdeling in deze klasse verreden, waarin acht paarden op jacht gaan naar hun eerste zege.
In de tweede draverij van de dag komen paarden in actie die met uitzondering van Worldwide Expo (met de altijd aanvallend koersende Eelke Kruis in de sulky) de laatste tijd niet meer konden winnen. Voor één van hen wordt zaterdag dus de ban gebroken.
De derde koers wordt normaliter een duel tussen twee imports die bij eerdere optredens al veel indruk maakten, al wisselde de Italiaanse ruin Guantanamo makkelijke overwinningen af met galoppades. Als hij met Arnold Mollema de ‘benen er onder houdt’, zal hij weer voorin eindigen. Ook Burggrafin toonde bij haar eerste twee optredens in Wolvega met Jos Oorthuijsen veel klasse. Op deze baan werd de Duitse nog niet verslagen.
In de vierde koers mag United Power met Martin Blankendaal op herhaling na zijn zege van vorige week. De ruin van de Oudorpse slagersdochter Patricia Heinis treft in deze koers echter behoorlijke concurrentie. Vier tegenstanders wisten recentelijk ook al te winnen, waarbij Valentino Star N (Fred Handelaar) in de rapste tijd.
De voorlaatste koers is er een voor de nationale subtop, waarbij de aandacht uitgaat naar Valeur le Blanc. De door Ronald de Beer te rijden ruin bleef eind vorig jaar in de eerste drie starts van zijn loopbaan ongeslagen, maar zal hier vermoedelijk zijn record aanzienlijk moeten aanscherpen om die status vast te kunnen houden. De overige deelnemers hebben een sneller record en beschikken getuige de recente prestaties van Trixie Dragon (Patrick van Ooyen) en Utopian Dragon (Hans Bot) eveneens over de vereiste vorm.
In de afsluitende draverij keert Verde Landerije weer terug in zijn eigen winsomklasse. De ruin stuitte de laatste twee keer op Derbywinnaar Virgill Boko, onder meer in de eindstrijd van het Criterium der Vierjarigen. Met trainer Siem Hartman zijn er kansen op de vijfde winst in de loopbaan van de vierjarige draver, die naast enkele leeftijdgenoten ook wat oudere cracks op zijn weg treft.