PRACHTIGE MEETING OP GRASBAAN EMMELOORD

Emmeloord is jaarlijks een vaste trekpleister op de koerskalender. Al vanaf 1959 wordt er driftig gekoerst op de grasbaan, waar nog altijd trainers als Bas Crébas, de familie Verhulst en good old Dirk Bolwijn hun paarden trainen. Laatstgenoemde is wel heel nauw verweven met de piste, want al sinds 1962 was hij – met onderbrekingen – actief op de polderse baan. Woensdagmiddag zal het ongetwijfeld weer aangenaam vertoeven zijn op de piste.

Succesvol grasseizoen Wie de website www.grasbanen.nl bezoekt, proeft onmiddellijk het succes van de recreatieve banen. Weliswaar is men op minder grootschalige wijze actief dan op de grotere banen, het enthousiasme is er zeker niet minder om. Bovendien komt men regelmatig met nieuwe initiatieven, zoals de 'bolletjestrui' die wordt gedragen door de leider in het grasbaanklassement.
Die trui hangt woensdag om de schouders van leerling Rick Ebbinge vanwege het feit dat hij achter Radetzky Strauss zit. De ruin profiteerde twee maal optimaal van zijn enorme snelheid, waarbij hij in Aduard zelfs na een aantal valse starts niet van zijn stuk viel te brengen. Gevoegd bij zijn zege september vorig jaar in Leek, is de Strausie-zoon nu al drie koersen op rij ongeslagen, hetgeen een imponerende serie is. In de zevende koers zal de grasspecialist weer een hoofdrol spelen.
Een koers later wordt een stayersdraverij over meer dan drie kilometer afgewerkt. Na zijn recente zege op Aduard lijkt Trafalgar hier met leerling Willem de Jong de favoriet. De leerling won in enkele maanden tijd al vier maal met de ruin, waaronder één keer op de grasbaan van Aduard. Met elf deelnemers en specialisten als Racing Dragon (André Bakker) en Sybes Pride (Bas Crébas) is echter sprake van een draverij waarin het koersverloop de doorslag gaat geven.
De subtop vertrekt in de negende draverij, waarin amateurrijders met stuk voor stuk goede paarden vertrekken. In het eerste band staan vier ervaren rijders, die zeker lang het koersbeeld kunnen bepalen, zoals The Black Pimp met Gretha Posthumus. De ruin bewees laatst in Eenrum met een zege uitstekend op deze ondergrond uit de voeten te kunnen. Toch zijn de met 25 meter achterstand aan het karwei te beginnen Rowan Diepnow (Hiltje Tjalsma) en Swiebertje Kes (Fred Handelaar) aan het einde ook voorin te verwachten. Met name Rowan Diepnow kan in alle omstandigheden uit de snelle hoeven.

In de afsluitende koers mag Bolets Creb bewijzen dat zijn rentree zondag in Groningen geen toevalstreffer was. De inmiddels dertien jaar oude ruin werd door Gerrit de Jong na blessureleed rust gegund, maar herstelde zo verbazingwekkend dat alsnog werd besloten hem toch nog maar weer voor de kar te zetten. Met succes, want zondag won hij, overigens in een klein veldje en onder erbarmelijke weersomstandigheden. Nu treft hij de in vorm gekomen Souteneur (Mieke van der Meer), stalgenoot Silvio Baldwin met Willem de Jong en Rambo Neyenrode met 'rijder in vorm' Robin Bakker.
In Emmeloord worden tien koersen verreden, waarbij de kanttekening mag worden geplaatst dat tientallen paarden moesten worden afgewezen omdat de belangstelling voor de meeting simpelweg te groot was. Om vijf uur 's middags wordt begonnen met een koersje voor de beginnende klasse, waar vaak onverwachte specialisten tussen blijken te zitten. De voorkeur gaat misschien wel uit naar de op deze baan getrainde Ustang di Mucho (Bas Crébas) of Ulf Greenacre (Marc Verhulst) al moeten ze beginnen vanuit het tweede band. Misschien kan Wil Hartog met Cees Imming wel net zo goed starten als zijn beroemde naamgenoot. De oud-motorcoureur is een hartstochtelijk aanhanger van de drafsport en zal de prestaties van de hengst zeker volgen. In de tweede koers gaat Foby van Beek met Nicolaas Rip op jacht naar bloemen. De kleine ruin won laatst twee keer in een paar dagen, maar zal hier andere omstandigheden treffen dan de harde baan van Aduard destijds.
In de derde koers geldt Umberto Top Star van Jaap van der Veen uit Nijeholtwolde als een van de favorieten. De ruin werd op deze baan vorig jaar eerste en tweede. Van der Veen was in het verleden ook eigenaar van een andere grastopper, Sunday Top Star. Hij wordt nu gereden door de uit Zweden teruggekeerde Hans Crébas, ook al een specialist op de groene pistes. Voor het zoeken naar een favoriet in de vierde koers is de conduitestaat van Secretnora dit jaar duidelijk genoeg: winst met John de Leeuw op zowel Aduard als Eenrum. De door eigenaar Elzinga in de aanbieding gedane merrie werd met De Leeuw trouwens nog nooit geklopt, want ook in Groningen was de combinatie al eens de sterkste. Op Emmeloord liep ze nog nooit eerder, dus enig voorbehoud is desondanks op haar plaats.
Via een koersje zonder uitgesproken specialisten op gras, al doet Talent Impuls (Rob de Vlieger) het er altijd goed en is de merrie betrouwbaar genoeg om als bankpaard te dienen, komen we bij de zesde draverij. Hierin vertrekt Tabora D, die weliswaar geen enkele ervaring heeft op deze ondergrond, maar al eerder voor sensationele dingen zorgde. Zo won ze ooit een koers in Wolvega, zonder dat het publiek ook maar één dubbeltje (winnend of plaats) had ingezet op het paard. In deze koers staat ook Terp Burgerheide met Bas Crébas aan de start. De ruin geldt als een liefhebber van gras. In 2005 won hij nog twee koersen op deze baan.