STUDENTEN ACTIEF TIJDEN ALKMAARSE KOERSEN

koersen 25 juni 2007

ALKMAAR – Een jaar geleden zou het nog een groot probleem zijn geweest om voor de maandagavond een volwassen koersprogramma op de Alkmaarse baan neer te zetten. Met koersen op de grasbaan van Eenrum (vrijdag), Wolvega (zaterdag), Duindigt (zondag én woensdag) is de koerskalender immers behoorlijk oververhit. Toch staan er weer tien koersen op de rol.

Dat is een hoopgevend signaal voor de sport, die het diepste dal achter zich heeft liggen getuige de stabiel stijgende omzetten. Uiteraard zijn de echte toppers dezer dagen elders actief, met het Criterium der Vierjarigen en de Grote Prijs der Lage Landen onder meer, maar de baan van Alkmaar ontleent haar bestaansrecht dan ook meer aan de paarden van de echte hobbyisten. Mensen die het leuk vinden hun draver in de eigen nabijheid te zien lopen, of paarden die gewoon net niet de klasse hebben om het op te nemen tegen het grote geweld. Dergelijke dravers treffen we bijvoorbeeld aan in de Coen van de Luytgaardenprijs, waarin desondanks bovenmodale paarden aan de start verschijnen. Ustan Medo is met Tom Kooyman hier de favoriet. De ruin is een halfbroer van Tornado Medo, die in 2004 de Merrie Derby wist te winnen. Mooi gefokt dus, maar blijkbaar net (nog) niet sterk genoeg voor het klassieke werk. Daarom werd de ruin overgeheveld van het entrainement van Arnold Mollema naar dat van Tom Kooyman en begon aan een uiterst succesvolle campagne in Alkmaar, waar hij in 2006 liefst acht koersen wist te winnen. Dit jaar moet bestuurslid Piet Groot echter nog even wachten op de eerste zege, bovendien treft de ruin in Second Sycamore een paard dat met John Dekker vrijwel wekelijks meestrijdt om de eerste plaatsen.
De revanchedraverij van de jaarlijkse Peerdepietenkoers staat ook al enkele jaren op het programma op Alkmaar. De koers is een reprise van de ontmoeting tussen veterinair studenten die eerder dit jaar op de piste van Duindigt werd afgewerkt. Karien Griffioen was ruim een maand geleden de snelste met Rowan Diepnow, een paard dat in dergelijke koersen altijd sterk voor de dag komt. Griffioen werd op Duindigt de vijftigste Peerdenpetra in de langdurige historie en is volgens trainer Rob de Vlieger, bij wie ze de kneepjes in het vak leerde, één van de beste studenten die hij ooit heeft opgeleid.
Nu hoefde de Zwaanshoeker de Peerdenpetra ook niet alles uit te leggen, want die groeide immers op op een boerderij. Helaas kunnen niet alle deelnemers van begin mei ook nu aan de start verschijnen, zodat slechts zes combinaties van start gaan. Daarbij ook Babiche Hell, die op Duindigt lange tijd de leiding had met Rih Frisia. Tegenwoordig zijn het vaak vrouwen die jacht maken op deze sinds 1958 te vergeven titel, al heeft ook Michael van Drooge een plekje in het startveld verworven. Voor de deelnemers die vaak maandenlang hebben getraind om in actie te komen tijdens een dergelijke koers, is het leuk dat er via de Alkmaarse baan een extra mogelijkheid is ontstaan om een tweede maal een draverij te rijden.
In het programma van tien koersen is er ook weer voldoende buitenlandse inbreng met bijvoorbeeld Arnold Harzé. De Belgische trainer verschijnt jaarlijks meerdere malen in ons land, dit keer met de vorige keer al succesvolle Volman Lauwers. Harzé werd rond de eeuwwisseling zwaar getroffen door een brand op zijn entrainement, maar heeft intussen weer een mooie cavalerie opgebouwd.
In de vijfde koers maakt Unique Star van Pascal van Velzen zijn rentree. De hengst was vorig jaar nauwelijks te kloppen in handen van Lindsey Pegram, genoot na een een minder laatste optreden even van rust, maar gaat nu weer op jacht naar nieuwe successen. Met Unknown Horse (John de Leeuw) en Vondel Park (Frans van der Blonk) zijn er overigens eveneens baanspecialisten aanwezig. Tara Pavas (Ruud Pools) lijkt ook weer op weg haar oude topvorm te benaderen.
In de slotkoers is Winny Renka met Tom Kooyman vermoedelijk de favoriet. De merrie presteert in Alkmaar optimaal, maar zal wel af moeten rekenen met een mindere startpositie.
Het programma begint maandag om 18.20 uur. De jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.