WIE WINT CRITERIUM VIERJARIGEN OP DRAFBAAN VAN WOLVEGA?

Op de drafbaan van Wolvega is zaterdag het Criterium der Vierjarigen het hoofdnummer. Een groot aantal van ´s lands sterkste vierjarigen komen in actie, waarbij wordt gestreden om de erfenis van grote winnaars als Tycho of Pass en Sholty Boko.

Criterium der Vierjarigen

Vorig jaar werd de koers een prooi voor Ufo Kievitshof, die onder meer Derbysterkste Until the End klopte. Dit jaar lijkt één deelnemer het veld op basis van zijn prestatie in de halve eindstrijd te kunnen regeren. Virgill Boko zette in die koers een kilometertijd neer van 1.13,8 en klopte daarmee niet alleen de tegenstand in zijn serie overtuigend, hij was ook duidelijk sneller dan de deelnemers in de andere serie.
Natuurlijk heeft Virgill Boko (Hugo Langeweg jr) ook wel enig recht van spreken als het gaat om de titel. De hengst heeft een erelijst om U tegen te zeggen, zowel in de Sweepstakes als in de Derby stak hij boven zijn jaarganggenoten uit. En onlangs liet hij in Duitsland met een snelle tijd zien van Europees kaliber te zijn, waarmee hij meteen zijn enige nederlaag van dit jaar – en eigenlijk van zijn gehele loopbaan – wegpoetste. Dat hij tegen de Duitse topper Sir Karan een keer het onderspit delfde, kan echter bezwaarlijk een zwaktebod worden genoemd.
Wie zou het halfbroertje van Paul W Boko in ieder geval nog enig weerwerk kunnen bieden? Aangenomen dat er een tijd van rond de 1.14 moet worden gelopen, de winnende tijd van Ufo Kievitshof vorig jaar, blijven er niet veel kandidaten meer over. Stalgenoot Venividivici Joe benaderde als driejarige die tijd al eens en had in de halve eindstrijd misschien wat last van de inspanningen van een week eerder, toen de zoon van Paul Trot met Dominik Locqueneux de klassieke Gouden Zweep won. In die vorm heeft hij met Langeweg senior opnieuw een goede kans op succes. De ruin was in zijn loopbaan immers altijd eerste, tweede of derde…
In de wetenschap dat Virgill Boko vast op één staat, blijft er nog één positie op het podium vacant. Normaliter wordt die plek ingenomen door Victor Lavec, de hengst die vorig jaar bij het EK voor driejarigen nog imponeerde in het Franse Laval. Met John de Leeuw werd hij in een absoluut topveld vijfde, een koers waarin Virgill Boko door een galoppade geen rol speelde. De rentree van de door Paul Hagoort getrainde hengst was meer dan bevredigend. Enkele weken later zal zijn vorm nog wat zijn aangescherpt.
Daarmee lijkt het toptrio vast te staan. Al heeft Peter Strooper in deze koers een reputatie hoog te houden. Met zijn Vogue is hij de eerst aangewezene om de voorspelbare aankomst te dwarsbomen.

Wie Wolvega bezoekt krijgt natuurlijk meer dan alleen het hoofdnummer voorgeschoteld, al zijn het drukke dagen voor de viervoeters en hebben de velden daar soms onder te lijden. In de Troostfinale van het Criterium staat een paard dat eigenlijk in de eindstrijd had behoren te staan. Vriend v Wolvega had in de series echter een off day en zou hier normaalgesproken weer toe moeten slaan.
In de openingskoers lijkt de trouwe Valentino Star N (Cees Kamminga) een gedegen keuze, al werd hij hier onlangs nog geklopt door de eveneens aanwezige Vicky Star, die nu door Robin Bakker wordt gereden. Valentino Star N won al twee keer dit jaar, maar stelde vorige week wat teleur met een vierde plek. Mogelijk kan hij zich hier herstellen. Dat geldt in de vierde koers ook voor de Italiaanse ruin Guantanamo, die bij zijn debuut in ons land imponerend won, maar vervolgens een fout maakte. Arnold Mollema zal naar de oplossing gezocht hebben.
Een koers eerder staan twee dravers van Tjalco de Witte´s Dragon Trotters achter de startauto. De Jutrijper viert momenteel de ene na de andere zege van zijn paarden en met Utopian Dragon (Hans Bot) zou de derde koers mogelijk een nieuwe bos bloemen op kunnen leveren. De hengst loopt ereplaatsen met de regelmaat van Zwitsers uurwerk.
Voor de topklasse is Duindigt, de Grote Prijs der Lage Landen, natuurlijk het mikpunt. Toch is er ook in Friesland een koersje voor de betere garde, waarbij de amateurrijders plaatsnemen in de sulky. Een koers waarin alle deelnemers kans hebben. Voor Fred Handelaar met de Duitser Go Your Own Way de kans zijn bovenste plaats in het klassement weer wat te verstevigen.
Arnold Mollema heeft in de tweede helft van het programma ook nog enkele kanshebbers. Met Wonderful won hij eerder dit jaar al twee keer overtuigend in tijden waarmee de hengst ook hier moet kunnen domineren. Hij is eigendom van Stable Unlimited, de eigenarengroep die met hun Wicky de Viking een vliegende start hebben gemaakt in de drafsport.
In totaal staan er tien koersen op het programma, waarbij de laatste rond de klok van acht uur staat geprogrammeerd. Inderdaad, ruim op tijd voor de finale van het EK met Jong Oranje nog te halen…