FRAAI STAYERSKAMPIOENSCHAP LUCRATIEF HOOFDNUMMER EENRUM

Jaarlijks is de meeting op de baan van Eenrum één van de hoogtepunten in het grasbaanseizoen. Er zijn flinke geldprijzen te winnen, zoals in het hoofdnummer: het Flevofarm Stayerskampioenschap met twaalf sterke combinaties aan het vertrek. Ze strijden om de sportieve erfenis van de tegenwoordig vooral in Berlijn actieve Power Future.

Stayerskampioenschap

De koersen in Eenrum kwamen in 2002 weer terug op de kalender, nadat er achttien jaar lang geen draverijen werden verreden. De eerste meeting op de baan van Eenrum werd gehouden in 1957 op het sportterrein aan de Uilkensstraat. Er werden toen vier draverijen verreden. De baan was vooral vermaard om de regelmatige koersen voor amatrices. Baanrecordhouder is nog altijd Panhart, die in 1983 een kilometertijd neerzette van 1.20,5 over 2040 meter. Zijn rijder was Luut Dooper, die de koers echter niet won. Tune di Robles profiteerde van twintig meter voorgift en won met Tjitse Smeding destijds. Smeding won die dag in augustus twee koersen, net als Cees Imming.
Het hoofdnummer is dit jaar wederom het sterk bezette Flevofarm Stayerskampioenschap, dat vorig jaar werd gewonnen door Power Future, die nu afwezig is. Hij klopte toen Souteneur, een van de weinige deelnemers van vorig jaar die nu eveneens deelneemt. Ook de winnaar van twee jaar geleden is er niet bij. Voor Rosa de Legume gloort namelijk inmiddels een loopbaan als fokmerrie.
Souteneur toonde in Aduard aan weer op de weg terug te zijn, maar hij zal zich moeten haasten om de koppaarden te kunnen achterhalen. Rambo Neyenrode (Robin Bakker) is een snelle vertrekker, terwijl Patty Shoeing (John de Leeuw) al vaker op gras in actie kwam. Right Side Up speelt normaliter met Tom Kooyman ook lang een rol. De combinatie zegevierde hier twee jaar geleden nog eens klasserijk, op de harde piste van Aduard werd hij laatst niet meer gevraagd na wat mispassen. In het tweede band staan meerdere kanspaarden naast Souteneur. Rowan Diepnow, Swiebertje Kes en Oscar Boshoeve weten zich in het gezelschap van Noz Kermarec. De Fransman van Arnold Mollema is hier het 'dark horse'. Voor de winnaar ligt 2500 euro klaar.

Buiten de apotheose van de dag staat er nog veel meer leuks op het programma gedurende deze door Flevofarm zo nadrukkelijk ondersteunde meeting. In de openingskoers is er seriewinnares Willynilly Quick die in haar geboorte-omgeving in actie komt met Robin Bakker. Ze won al twee keer, maar heeft nog geen ervaring op gras. Dat geldt weer wel voor Umberto Top Star (met de uit Zweden teruggekeerde Hans Crébas) en Vechtjas (Cees Imming) die op Aduard al tweede plaatsen beliepen.
Via een koersje met louter grasdebutanten komen we bij de derde draverij, waarin een recente winnaar van Aduard aan het vertrek staat. Vermoedelijk zal Undying Worthy met Dennis Obermeijer nu niet dezelfde ondergrond treffen. In Aduard was de baan hard, door de recente regenval zal dat in Eenrum niet het geval zijn. De ruin, knap teruggekomen na ernstige ziekte op jonge leeftijd, moet afrekenen met een voormalige stalgenoot. Jaelle Grolloo prefereert de koppositie en die kan de door Tom Kooyman te rijden merrie hier zelf afdwingen.
Een koers later, met triojackpot, treffen we twee paarden die onlangs al wonnen in Aduard: Secretnora (André Bakker) en Uviana Flash (Tom Kooyman) nemen het op tegen concurrentie die niet mals is. Het duo moet bij de start bovendien 25 meter voorgift geven aan de in grootse vorm stekende Vanishing Star met Caroline Aalbers.
De eerste kwartetkoers van de middag brengt niet alleen enkele specialisten in de baan, omdat er ook nog een jackpot op het kwartetspel is toegevoegd, zal de animo om een weddenschapje te plaatsen best groot zijn. Foby Sarotano doet het de laatste tijd heel behoorlijk. De hengst kwam hier vorig jaar niet uit de verf, maar zijn huidige vorm is veel beter en in Aduard moest hij alleen (na meerdere valse starts) Radetzky Strauss voor laten gaan. Cees Imming heeft twee ijzers in het vuur. De Callantsoger kruipt zelf achter alleskunner Spice Princess.
De al gememoreerde Radetzky Strauss mag na zijn winst in Aduard in handen van Fred Handelaar in de zesde koers voor de zege gaan. De ruin stoof destijds vanuit de banden vandaan, maar vanuit het tweede band zal het karwei een stuk minder simpel zijn. Met eerdere zeges in Leek en Emmeloord bewees hij echter al een pure grasvreter te zijn.
In de zevende draverij kan Unafraid Wish voor een huzarenstukje zorgen door liefst drie keer in één week te winnen. Zowel in Wolvega (zaterdag) als Alkmaar (maandag) won de hengst al met amatrice Sonja van der Grift. Nu gaat hij weer op pad met Gerrit de Jong. In het verleden maakte Unafraid Wish niet zo veel klaar op gras, maar de vorm van de hengst is spectaculair verbeterd. In Tauros Cup (Robin Bakker) treft hij eveneens een specialist die al vaker zegevierde op deze ondergrond.
In de tweede afdeling van het DRN Circuit komen liefst elf paarden aan de start, verdeeld over drie banden. Deelnemers in het eerste band hebben hier ogenschijnlijk de beste kansen, want vijftig meter achterstand wegwerken binnen twee kilometer zal zelfs voor een klasbak als Sybes Pride (Bas Crébas) niet meevallen. Tipollino (Willem de Jong) en Vladimir Spirit (Krista Timmer) beschikken over de juiste vorm om dit karwei te klaren. De Heemskerkse Timmer werd met de hengst nog nooit geklopt, bovendien was de draver vorig jaar hier ook al succesvol.
In de voorlaatste koers komen enkele pure specialisten in actie, hoewel voor zowel Polico Vrijthout als Romeo Beemd de jaren gaan tellen. Het is maar de vraag of zij Sirocco West (Eelke Kruis) en Silvio Baldwin (Gerrit de Jong) hier kunnen aftroeven. Het duo imponeerde onlangs in Aduard. Real Minnesota (Willem de Jong) wint in Alkmaar aan de lopende band en zette ook zijn laatste start op deze baan, in 2005, in winst om.