BOEIENDE ZILVEREN STAKES OP DRAFPISTE VAN WOLVEGA

WOLVEGA – Op de drafbaan van het Friese Wolvega wordt zaterdag een programma afgewerkt met twee afdelingen van de Zilveren Stakes. Hierin is in totaal meer dan acht mille aan prijzengeld beschikbaar. Ook staat er een koers voor gelegenheidsrijders op de rol. Het merendeel van de negen draverijen is goed bezet.

Zilveren Stakes

Uiteraard zijn de versies van de Zilveren Stakes mooie hoogtepunten. In de eerste sessie wordt weer wat meer duidelijk over de krachten van de in ons land na drie starts nog ongeslagen Amerikaanse merrie Marie Laveau. De naar de Witch Queen of New Orleans vernoemde vierjarige klopte al enkele van haar tegenstanders van vandaag, maar rijder Hugo Langeweg jr zal toch rekening houden met de tegenstand van Victor Bas met Rob de Vlieger. De gewezen winnaar van één van de Sweepstakes Trials lijkt zijn klassieke vorm weer bereikt te hebben. Normaliter vecht genoemd duo om de eerste prijs van 1850 euro.
In de tweede afdeling van de Zilveren Stakes lijkt het moeilijker een favoriet te vinden. De deelnemende combinaties zijn bijzonder aan elkaar gewaagd. Hugo Langeweg jr rijdt de snelle Varenna van oud-kortebaancrack Willem Swart uit Egmond, Udo Siebar won onlangs sterk met John de Leeuw en Urania Stardust was vorig jaar bijkans onklopbaar op deze baan. De stal van Cees Kamminga steekt bovendien in vorm. Hit Parade (Bas Crébas) was ooit een klassieke kandidate en Vinny Kingsdeep (Dennis Obermeijer) zoekt naar de vorm waarin hij ooit de Breeders Crown won. Mieke van der Meer zocht voor een ritje met Utah Boshoeve contact met het Duitse talent Michael Nimczyk, de 21-jarige die al drie jaar achtereen Duits leerlingenkampioen werd. Voor Ukano Limburgia en Une de Bleu geldt dat ze zware tegenstand treffen, maar zeker niet kansloos zijn. Al met al een mooi puzzelstukje om hier de juiste voorspelling uit te halen.
Ook de gelegenheidsrijders komen zaterdag aan het vertrek. In deze koers komen tien rijders aan de start die zijn uitgenodigd op basis van hun band met de sport. Vaak zijn dit mensen die wel degelijk een paard kunnen sturen, maar op een andere manier werkzaam zijn in de sport dan als pikeur. Zo zijn Marc Bustorf en Wigle Visser in het verleden actief geweest als leerlingpikeur. Laatstgenoemde heeft met Urbano Crown een kanshebber op de winst voor de kar, maar veel hangt in dit soort koersen af van het verloop van de strijd. Zo heeft Erik Leusink met Sultan of Swing bij een goede start meteen een mooie uitgangspositie. Vaak leveren dergelijke draverijen echter verrassende aankomsten op.

In de openingskoers treffen we minstens drie interessante paarden voor de toekomst aan. De Italiaanse Guantanamo debuteerde vorige week imponerend in Wolvega en zette in handen van Arnold Mollema meteen maar een veelbelovende recordtijd van 1.16,1 neer. Daarvoor liet hij bij Bert Mollema, broer van de huidige trainer, in Italië maar weinig zien. Nadat een probleem aan een teelbal was verholpen, toonde hij direct zijn talent. Concurrentie krijgt de ruin van de onlangs in Duitsland winnende Woodygolimburgia (Hugo Langeweg jr in een gastritje voor collega Henk Grift) en mogelijk ook van de Amerikaanse Wallappa Boko met Peter Strooper. De hengst werd destijds voor 11.000 dollar vanuit Amerika aangekocht door Boko Stables. Misschien kan hij meer dan zijn kwalificatie doet vermoeden.
De strijd om de amateurtitel is dit jaar tot dusverre een uiterst boeiende, zodat het helemaal niet zeker is dat Fred Handelaar ook zijn zeventiende nationale titel gaat binnenhalen, met name Wim Brouwer volgt hem op korte afstand. Laatstgenoemde treedt in de derde koers aan met zijn eigen Vanishing Star, maar de betere kansen zijn voor Heerenvener Handelaar. Die heeft met Valentino Star N, een halfbroertje van de goede Manus Buitenzorg, een paard voor de kar dat sinds zijn heroptreden dit jaar nauwelijks iets verkeerd deed.
De vierde koers brengt twee absolute vormpaarden aan de start. Voor Trigger Dragon bleek een optreden in de Gouden Zweep net te geleerd, maar de hengst is in Wolvega nu al vier koersen op rij ongeslagen. Soulmate (met Stefan Schoonhoven) won zijn laatste twee koersen op deze baan in tijden die zich verhouden tot die van Trigger Dragon, dus een boeiend duel lijkt in het verschiet te liggen. Leuke outsiders zijn Vicky's Thrust, Sjon Steenwijk en Farao de Linde, die niet veel minder zijn dan genoemd duo seriewinnaars.
Ook in de voorlaatste draverij is spanning gewaarborgd. Een heel peloton recente winnaars gaat van start, zoals Valery Dragon (John de Leeuw), Groningen-specialiste Upy Sea (Henk Tammenga) en uiteraard de snelle Tassel Toronto met Arnold Mollema. De hengst heeft het snelste record van alle deelnemers hier en toonde vorige week met een overtuigende zege aan dat hij geen last meer ondervond van een uitstapje naar Noorwegen, waar hij met een vijfde plek zijn record aanscherpte.