VOLOP SPEKTAKEL OP DUINDIGT MET SPRINTERSPRIJS EN ‘PREP DERBY’

WASSENAAR – Drie keer komen de driejarigen, waarvan we er vele later in augustus terug zullen zien in de Derby, op Duindigt in actie in één van de Derby Prep Stakes. De verschillen in kwaliteit lopen nogal uiteen, maar in iedere 'manche' bevinden zich wel enkele paarden die zich hebben opgeworpen tot één van de toppaarden van de lichting driejarigen.

Top der driejarigen

In de eerste afdeling vertrekken er twee paarden die onlangs vlak achter Wicky de Viking eindigden in de eindstrijd van het Sprintkampioenschap. Wish to Win, met thuisrijder Rob van Toor, legde beslag op een derde plek in een nieuwe besttijd. Mogelijk ligt de mijl de merrie iets beter, aan de andere kant is ze op deze baan nog ongeslagen. In het Sprintkampioenschap bleef ze een fractie voor Watch the News, die als halfzusje van Until the End uiteraard ook klassieke aspiraties koestert. Onduidelijk is wat Winta Boko werkelijk kan. De merrie won met een leerling twee keer eenvoudig in Alkmaar en treft nu Hugo Langeweg jr achter zich. Haar record is povertjes, maar misschien heeft ze het achterste van haar fraai gefokte tong nog niet laten zien…
In de tweede serie houdt de uit Landsmeer afkomstige Willem Wals bij de start de adem in. Zal zijn als 'embryo' gekochte Willem W Boko ook in zijn derde koers de favorietenstatus waar kunnen maken? De hengst bleef tot dusverre in drie starts ongeslagen, maar treft hier paarden die hem tot het uiterste zullen drijven. Stalgenoot Woodland Valley (Ruud Pools) zal mogelijk net 'n maatje te klein zijn, getuige de keuze van Langeweg jr voor de favoriet, maar hoe zit het met de dadendrang van een andere seriewinnaar: Wonderful Idzarda met Arnold Mollema? Of met de verbazingwekkend snelle Wellington met Cees Kamminga? Willem W Boko zal er vanaf de start als de kippen bij moeten zijn om hier te domineren!
En dan de derde serie. Wat een 'thrilling match' tussen Wicky de Viking, tot dusverre de ongekroonde koning van zijn jaargang met inmiddels weer drie zeges op rij en Sunzi November, de hengst waarmee Hugo Langeweg jr al imponerende dingen liet zien. Trouwens, wat kunnen Wido P, Wennemars en Wout Wielinga in dit veld? Wie de drie Stakesversies onder de loep neemt, kan maar een ding concluderen: de 'W-jaargang' is er een van voortreffelijke kwaliteit!

Het blijft niet bij deze hoofdnummers alleen, al vanaf de eerste koers brandt het geweld los. De Belgische gast Arnold Harzé neemt zijn Zweed Blackberry Tequila mee naar Wassenaar en het zou best kunnen dat deze merrie tot meer in staat is dan ze recentelijk in Alkmaar liet zien. Haar snelle record wordt nog het meest benaderd door Valdano Boko, bij wie het vaak alles of niets is. De fraai gefokte hengst wordt gereden door Hugo Langeweg jr, die hier een week geleden weer aan de lopende band scoorde.
De eerste Kwartetkoers is moeilijk te voorspellen, al bewees Wonderful met Arnold Mollema in Wolvega al over veel klasse te beschikken. Tussen een dozijn dravers moet de hengst van de succesvolle Stable Unlimited hier een rol kunnen spelen.
De voorlaatste draverij is er een voor amateurrijders, maar dat betekent niet dat er ondermaatse paarden aan de start verschijnen. Normaliter kunnen de mensen die een ticket bij de totalisator inleveren niet om Street fighter heen, de hengst won tien van zijn veertien koersen tot dusverre. Dat hij wordt gereden door Jaap Terstal, en normaalgesproken door Hugo Langeweg jr, zal geen probleem zijn. De hoefsmid uit Callantsoog staat bekend als één van de vaardigste amateurrijders.
De volbloeds gaan weer prominent aan de slag in de Grote Sprintersprijs. In een korte ren over 1300 meter wordt gestreden om een prijzenpot van vier mille. In deze ren bereiken de paarden snelheden van zo’n zestig kilometer per uur en door de geringe afstand zijn de aankomsten vaak zeer spannend. In het verleden kwamen er winnaars op de erelijst als King, Lyric Way, Dial a Disc en Laplato. Vorig jaar werd de ren een verrassende prooi voor Blue Summerland, als opvolger van Second D (2005, eveneens met Raymond Chang), Boschetto (2004, Kevin Davies) en Dounyapour (2003, Adrie de Vries). Geen van die oud-winnaars is er nu bij, maar de ren is een bonte verzameling gevestigde namen: Mellanie Surprise, Ballotade en Fabiano regeerden de laatste tijd regelmatig in hun rennen.
Bij de rennen blijft het niet bij de Grote Sprintersprijs. In de tweede koers treedt Daan Klomp aan met Bremerhaven, de uiterst succesvolle zoon van de tophengst Affirmed. Omdat een fors aantal paarden naar Duindigt komt met uitsluitend buitenlandse prestaties zijn ze wat moeilijk in te schatten. Ook de Arabieren komen, met een ren voor driejarigen, in actie.