VOLBLOEDS ZORGEN VOOR HET GROTE GEWELD OP DUINDIGT

De Grote Prijs van Den Haag is één van de oudste rennen in ons land en kent een historie van meer dan een halve eeuw. Ook dit jaar is de fine fleur van de vaderlandse rensport op de koers afgekomen, met onder meer twee Volbloeds van het Jaar.

Opnieuw Classic Night?

De ren over de stayersafstand van 2500 meter heeft altijd grote winnaars gekregen. Twee jaar geleden zegevierde Cees met Anthony Deau en vorig jaar was het de beurt aan Classic Night. Deze werd toen gereden door Raymond Chang, maar omdat die nu op de rug van Miranda’s Sprite zit, neemt trainer John Smith de honneurs waar.
Tot de deelnemers behoren ook de regerende Volbloed van het Jaar, Portcullis, en diens voorganger Cool Concept. Ook veteraan Double Spike is met Daan Klomp nog altijd present.
De amateurs komen in actie in een sprintkoers om het Van Bellen Beheer Sprintkampioenschap. In deze ren over 1300 meter zal vooral de start de doorslag geven, kans op het wegwerken van een aanvankelijk opgelopen achterstand is er namelijk nauwelijks.
De eerste ren van de dag is er een voor Arabische volbloeds waarin nogal wat Belgische deelnemers (paarden en rijders) participeren.
Bij de draverijen is de eerste de beste koers meteen aantrekkelijk, met als grote blikvanger natuurlijk Willem W Boko. Het broertje van Derbywinnaars als Paul W Boko en Virgill Boko wordt rustig naar de klassiekers toegewerkt en hoefde in zijn eerste twee starts schijnbaar nog niet alles uit de gespierde kast te halen. Normaliter zet de pupil van Willem ‘Topkip’ Wals hier ook zijn derde start in winst om, al liet met name Varennedesfleurs al snelheid zien.
De kleine Nootdorp-piste wordt gebruikt voor de vierde draverij en qua record zou Trevor Baldwin (Hugo Langeweg jr) hier een klasse apart moeten zijn. Met het bochtenwerk gelden er echter andere wetten, zodat ook Alkmaar-specialisten als Undercover Melo (Josette Pools) en Rose Attack (John de Leeuw) niet zonder hoop vertrekken. Met elf deelnemers is deze kwartetkoers overigens moeilijk te voorspellen.
De amateurs zijn in de zesde koers present, waarbij Piet Solleveld met Tepee River actief is. De ruin begon zijn seizoen met vier zeges op rij en zou in dit veld de draad weer moeten kunnen oppakken, hoewel hij in de koers niet altijd even makkelijk is.

In de tweede draverij komen montécracks aan de start. De Franse stayer Johan won onlangs zijn debuutoptreden in deze discipline met de talentvolle Nick Hollenberg, maar ook de Belgische specialist MT Darby met Els Buyl en de met succes in Frankrijk actieve Unbounded River (Mariel Mol) zijn hier uiteraard niet kansloos.
In de slotkoers komen meerdere dravers in actie die de potentie hebben om uit te groeien tot ‘topklasse’. Uiteraard wordt de rentree van nieuwbakken dekhengst Tennessie Forest met meer dan gebruikelijke spanning tegemoet gezien. Het zou echter vreemd zijn als Venividivici Joe na drie recente zeges niet vooraf tot favoriet wordt gebombardeerd. Fokker Klaas Barnhoorn vierde ruim een week eerder zijn 61e verjaardag en de Noordwijker zou een verlaat verjaardagscadeau uiteraard zeer op prijs stellen.