OPNIEUW JACKPOT OP KWARTETSPEL IN ALKMAAR

koersen 14 mei 2007

Het zijn slechts elf cijfertjes die maar één keer mogen worden gebruikt, maar steeds weer lijkt het in de juiste volgorde zetten van de aankomst van de paarden in een kwartetkoers op de baan van Alkmaar een heuse hersenkraker. Ook vorige week bleek de slotkoers niet te voorspellen, hetgeen leidde tot een nieuwe jackpot.

Dat betekent dat de vijfde koers van de dag opnieuw een leuke uitbetaling op de totalisator kan opleveren. Gelukkig staan er drie dravers in het veld die net iets boven het maaiveld uitsteken. Zo kwam de in Duitsland al meerdere keren succesvolle Empire Hanover twee maal in actie op het ovaaltje, hetgeen de draver van het echtpaar Dick en Joke Hol uit Krommenie beide malen een overwinning opleverde. Het duo had in het verleden ook veel succes met Navarro Hanover, net als ‘Empire’ opgegroeid bij fokker Stekelenburg in Opmeer.
Dat Noord-Hollandse maakt de ruin tot een lokale favoriet, maar er staat nog een duo paarden dat met goede geloofsbrieven richting kaasstad reist. Ungaro le Blanc start met Paula Bakker. De 27-jarige dochter van de voormalige beroepstrainer Jan Bakker uit het Groningse Noordlaren is in dienst bij Jan van Dooyeweerd, maar rijdt door de aanwezigheid van Kurt Roeges en Ruud Pools als eerste stuurmannen niet al te vaak. De ruin won een week geleden knap en misschien kan hij eigenaar Dolf Rieken, die de naam van de draver uitkoos vanwege de zakelijke belangen van zijn snackfabriek in het oostblok, opnieuw plezieren. Onlangs haalde de Voorhouter overigens wel enkele van zijn dravers terug uit Tsjechië. “De ontwikkeling daar gaat toch niet zo snel als ik had verwacht”, aldus de al decennia lang in de sport actieve eigenaar.
Aad Pools was tot voor enkele jaren vooral succesvol op de kortebaan, maar nu dochter Josette en Manon regelmatig bijspringen, koerst de Uitgeester met zijn cavalerie ook op de langebaan met veel succes. Met Shamrock Kingly won hij recentelijk twee keer over de wat kortere afstand van vandaag, maar de pupil van eigenaartrainer Jan-Piet Kingma uit Lelystad heeft nu een minder voordelige uitgangspositie in het tweede gelid. Daardoor zal Pools het zwaar krijgen zijn specialiteit, een spurt naar de koppositie, waar te maken.
Aardig is de deelname van Tifany LM van plaatsgenoot Ab Meijer. De Uitgeester was er vorige week via Lexington Melo, vernoemd naar een voormalige draver van zijn schoonvader (Lexington M) én zijn in de bouw van veestallen gespecialiseerde bedrijf (Melo), verantwoordelijk voor dat de jackpot ontstond.
Meijer kan de zeges die hij als eigenaartrainer boekte zo oplepelen. “In totaal tien keer. Drie keer met Nightrider Melo en één keer met Lexington Melo. Dat waren kinderen van de fokmerrie Bea Crown, maar die resultaten waren in mijn ogen niet goed genoeg”, aldus de 49-jarige liefhebber die zijn paarden aan de rand van de A9 traint. “Als je bij de afslag naar Heemskerk kijkt, zie je het spul zo liggen. Ik denk dat ik er nu zo’n acht jaar bezig ben. Na mijn eerste twee koerspaarden heb ik de volgende dravers via de veiling gekocht en dat levert best leuk succes op. Tifany LM won al twee keer, dit was de vierde zege voor Undercover Melo. Ik hoop dat ze het straks op banen als Aduard en Emmeloord weer net zo goed gaat doen als vorig jaar.”
Meijer heeft zijn paarden op naam van het bedrijf staan. “En ik moet zeggen dat ik daar ook best voordeel van heb. Het paard is altijd een mooie aanleiding voor een praatje. Dat heb je toch gauw in de agrarische sector, door mijn dravers heb ik gewoon klanten gekregen. Dat mag inderdaad best weleens onder de aandacht worden gebracht. Mijn klanten volgen de uitslagen van mijn paarden ook altijd in de krant.”
In totaal heeft de Uitgeester nu vier koerspaarden. “Nou, de vierde moeten we nog even afwachten. Van Petra Zes HB heb ik Willem Melo gefokt, we hopen dat die leuke dingen laat zien. Maandag verwachten we bovendien Velvet Victory weer te kunnen kwalificeren. Die is van Castleton Bass en geen vroege klant, maar dat heeft, zo leerden we achteraf, te maken gehad met problemen die ontstonden na het wisselen van de kiezen.”
In de overige koersen is het debuut van Whitelips Mari, een formidabel gefokte merrie die wordt gereden door Hugo Langeweg jr, interessant. De combinatie start in de tweede koers. Twintig minuten later kijkt Bas Martens vanuit zijn Bob’s Saloon in Uitgeest naar de daden van zijn succesvolle Weer Sir Joop, die wordt gereden door zijn dochter Charlotte. Stalgenoot Winny Renka is de favoriet in de vierde koers met trainer Tom Kooyman, de merrie was enkele weken geleden het eerste winnende kind van dekhengst Passing Renka.
De zesde koers belooft een mooi streekduel tussen Second Sycamore met de van vakantie teruggekeerde John Dekker, Typical Meadow van de Alkmaarse stal Schermereiland (Hugo Langeweg jr) en Lars Charming met Ruud Pools. In de afsluitende kwartetkoers is het, met start vanuit de banden, moeilijk kiezen. Vites Buitenzorg (Tom Kooyman) won al eens eerder een dergelijke krachtproef, maar de heroptredende Tauros Cup is zeker niet van talent gespeend en won met coming man Robin Bakker al meerdere keren hier.
Het programma begint maandag om 18.20 uur. De jeugd heeft, onder begeleiding, gratis toegang.