LADIES DAY STAAT GARANT VOOR TOPDAG OP DRAFBAAN WOLVEGA

Tijdens Ladies Day op de drafbaan van Wolvega krijgen de vrouwen voorrang. Niet alleen is er vrij entree voor die doelgroep met zelfs een speciale gelegenheidsdraverij, ook staat een koers op het programma waarin de zonder twijfel beste merrie ooit uit onze vaderlandse drafsport, Action Skoatter, wordt geëerd.

Action Skoatter Bokaal

In de strijd om de Action Skoatter-bokaal komen enkele van de beste merries van dit moment in actie. De koers is ingevoerd als eerbetoon aan de legendarische merrie Action Skoatter, die onder haar bijnaam de Vliegende Friezin in de jaren tachtig van succes naar succes vloog. Vier jaar geleden werd deze koers een prooi voor Roxann Dragon met John de Leeuw, daarna was Rhythm and Speed met Ruud Pools de sterkste, Riteland Seven met Giel van der Togt volgde en titelhouder is Unlimited Power met Kurt Roeges. Laatstgenoemde merrie is er nu weer bij, maar nu in handen van Dennis Obermeijer. Eerlijk gezegd lijkt een reprise van het succes voor de merrie van Wil en Wilma van der Zwaan niet erg waarschijnlijk, want de winst vorig jaar in deze koers was voorlopig meteen de laatste voor Unlimited Power. Meer kansen heeft Kurt Roeges op prolongatie van zijn titel, hij start met Tepee River. Als favoriet zullen echter de vormpaarden Urania Stardust (Cees Kamminga) en het klasserijke veilingkoopje Virginia Victory (Ruud Pools) van start gaan.
De historie van de op 1 juni 1983 geboren Action Skoatter is er een uit een jongensboek. Eelke Kruis en Evert Gaastra kochten bij toeval moeder Miss Dartel tijdens de veiling van Fortuna Hoeve, hoewel ze met hun bod van 4.000 gulden eigenlijk voor het 'plokgeld' gingen. Een jaar later werd een bruinschimmel merrieveulen geboren. De kleur van Action Skoatter was echter dermate onbeduidend, dat de merrie als lichtbruin in het stamboek verdween.
Als tweejarige liet Action al zien wat ze in huis had. Met Appie Bosscha, die haar altijd trouw zou blijven als rijder, debuteerde ze met een eerste plaats in Groningen. Ze liep in dat jaar ook het zes jaar oude tweejarigenrecord van Totem Volita op imponerende wijze uit de boeken tijdens een in hevige mist afgewerkte koers op de baan van Hilversum. Een jaar later liep ze een record voor Nederlandse dravers op eigen bodem (1.15,1) en besloot het seizoen met liefst tien zeges op rij, nog eens gevolgd door zeven zeges in successie als driejarige. Pas tijdens een uitstapje in Enghien kwam de recordrace van zeventien zeges op rij ten einde.

Als vierjarige won ze wel een waslijst aan (semi-)klassiekers, slechts twee van haar 21 koersen dat jaar won ze niet.
Ook in het buitenland timmerde ze aan de weg. In Mönchengladbach won de merrie de Greyhoundrennen in een nieuw baanrecord. Door Olympisch kampioen Alwin Schockemöhle, eigenaar van de geklopte grote favoriet Every Way, werd onmiddellijk maar vergeefs een bedrag van 700.000 gulden geboden. Misschien haar beste prestatie van 1987 leverde ze op de baan van Hilversum, waar de bomvolle tribunes (meer dan 10.000 bezoekers) de wondermerrie in de Giganten na een gewonnen serie felle strijd zagen leveren met Grades Singing. De toen beste merrie ter wereld was even eerder voor één miljoen dollar aangekocht door drie Zweden en maakte die aankoop direct waar.
Een jaar later ging 'Us Action', de merrie had talloze gevleugelde bijnamen, onverminderd door met winnen. In Duitsland won ze bijvoorbeeld de Münchener Pokal én in Gelsenkirchen de Goldenes Bild Hufeisen. In de volgende jaren werd Action Skoatter soms gehinderd door een onwillige bilspier, waardoor ze wat minder aan de start verscheen. In 1990 passeerde ze echter de al even legendarische Kees Verkerk als meest winnende Nederlandse draver, waarbij ze op tweede Kerstdag in Gelsenkichen met winst de barrière van één miljoen gulden doorbrak. Eerder had ze in de Prijs der Giganten in de finale alleen de wereldtopper Friendly Face voor moeten laten gaan. Action Skoatter koerste door tot 9 mei 1993, toen ze kreupel uit een koers kwam en haar loopbaan noodgedwongen moest beëindigen. In totaal had ze toen 147 koersen gelopen, waarvan ze er liefst 92 wist te winnen. Als fokmerrie bleek ze ongelukkig, al was haar tweede veulen de later tot dekhengst gepromoveerde Naction Skoatter.
Er is meer spektakel te zien in Wolvega, waar een koers voor gelegenheidsrijders voorbestemd is voor de vrouwen. Over het algemeen treffen we hier namen aan die ooit als amatrice al actief waren óf in ieder geval een nauwe band met de sport hebben op de een of andere wijze, zoals Martine Westerveld (winnares van 2005), Vanessa Olde Agterhuis, Agnes Beerda, Kim van Stein, de in 2004 en 2006 al winnende Bonnie de Boer, Sierdje Schokker, Jeanet van der Meer, Annie Hennink en Marleen Karssen. Bonnie de Boer behoort met Soulmate opnieuw tot de zegekandidaten, maar Fast is met Sierdje Schokker evenmin kansloos. De Zweed won dit jaar al meerdere keren in Wolvega.
Een ander hoogtepunt tijdens deze boeiende meeting vormen de series om het Stake Sprintkampioenschap. In twee afdelingen gaan de beste driejarigen op jacht naar kwalificatie voor de eindstrijd en er staat nogal wat jeugdig geweld in deze versies. In de eerste serie zijn de records van Wim van Camstra (John de Leeuw) en Arnold Mollema’s Watch the News voorlopig het meest imponerend. In de tweede schifting zal Wicky de Viking na zijn imponerende zege onlangs als favoriet vertrekken. Hij wordt zoals gebruikelijk gereden door Rick Wester.
Vorig jaar werd de finale van deze koers, over enkele weken te verrijden, een prooi voor Vina Boko met Hugo Langeweg jr. Daarvoor konden toppaarden als de helaas reeds overleden Une de Muze, Top Mac, Sierra Rapida, Rise and Shine en Prioritymeadow deze koers op hun palmares bijschrijven.
In totaal worden er liefst elf koersen verreden op de fraaie piste. Dat aantal is mogelijk omdat er ook een montédraverij op het programma staat. Er komen tien paarden aan de start over 2100 meter of meer, onder wie de zondag op Duindigt overuigend winnende Viking Furniture met Angelique de Heer.
Ook het omlijstende programma maakt duidelijk dat het Wolvega er alles aan gelegen is het publiek het naar de zin te maken. Sponsoren worden op de duosulky’s rondgeleid en de kinderen kunnen genieten van activiteiten als een springkussen. De aanvang van deze bijzonder aantrekkelijke meeting is om 16.00 uur!

Net als voorgaande jaren wordt dit jaar ook weer Lady Wolvega gekozen. Van dames die in aanmerking willen komen voor deze titel, wordt verwacht dat zij met een hoedje op en in zonnige kleding de koersen bezoeken. Degene met de mooiste creatie krijgt de bewuste titel en ontvangt een mooie prijs. Ook voor de drie mooist geklede meisjes tot en met twaalf jaar zijn er fraaie prijzen te verdienen. Na afloop van de koersen is er
live-muziek in het café.