PRACHTIGE STAKESDRAVERIJ OP DRUKKE MEETING VAN DUINDIGT

In de Zilveren Stakes komen liefst twaalf combinaties aan het vertrek. Hoewel de dravers vorig jaar december nog niet meer dan tien mille mochten hebben verdiend, zijn er enkele deelnemers die die marge inmiddels hebben overschreden.

Zilveren Stakes

Dat duidt op paarden in vorm, die dan ook snel het etiket van favoriet op de rug geplakt krijgen. Zo begon Versace met Barry te Pas haar seizoen opzienbarend met een snelle zege. De nummer zes van de laatste Derby was nog nooit in haar korte loopbaan buiten de prijzen te vinden. Haar rentree was veelbelovend.
Ook Terminator (met ‘man in vorm’ John de Leeuw) won zijn laatste twee koersen, terwijl Tim Trot van Broek in Waterlander Marco van Tiggelen een verheugende seizoenstart kende. De ruin treft stalgenoot Victor Bas naast zich. De hengst oogde bij zijn heroptreden bijzonder scherp en wordt door trainer Rob de Vlieger mogelijk net iets hoger ingeschat dan Tim Trot.
Stal Langeweg brengt twee troeven aan het vertrek. Venividivici Joe kwam op Duindigt drie maal aan het vertrek en won steeds in opmerkelijke tijden. Hij wordt gereden door Hugo Langeweg jr, die zijn vader ziet vertrekken met Valdano Boko. Die hengst gold lange tijd als een van de belangrijkste kandidaten voor de Derbyzege, maar juist in die koers werd hij met de Zweedse toprijder Björn Goop slachtoffer van hinder. Vermoedelijk zit de winnaar wel tussen de genoemde paarden, maar de uit Hongarije teruggekeerde Typhoonora en Vittorio Quick mogen niet bij voorbaat worden uitgesloten. Laatstgenoemde hengst presteerde met Robin Bakker vooral opvallend in Wolvega.
Op de eerste kwartetkoers van de dag prijkt een aantrekkelijke jackpot. De draverij wordt afgewerkt door amateurrijders en twee combinaties lijken er op het eerste gezicht uit te springen. Second Sycamore won haar laatste twee koersen en heeft nu de steun van Fred Handelaar die met een beetje meewind in 2010 zijn twintigste nationale titel zou kunnen vieren. De Heerenvener zit voor de eerste keer achter de merrie, die wel vertrouwd is met de kleine Nootdorp-piste waarop deze koers wordt afgewerkt. Concurrentie is er van thuisrijder Robert Paardekooper met Timber Dragon, De Wassenaarse pikeur won vijf van zijn laatste zes optredens met de klasserijke merrie.

In de openingskoers treedt Hugo Langeweg jr aan met Victory My Way, een merrie die in vier starts tot dusverre nog niet te kloppen bleek. Ze treft inmiddels wel wat zwaardere tegenstand, maar ook nummer vijf moet er wel inzitten voor de draver van de Helmondse familie Gerrits, die destijds met de vader van de merrie (Koos van Camstra) ook al een succesvol koerspaard hadden.
Mogelijk komt er in deze koers wat tegengas van Wild Chestnut met Robin Bakker uit de in uitstekende vorm stekende stal van Marcel Hauber. “Het heeft even geduurd, maar de verhuizing naar Deurze begint vruchten af te werpen”, aldus Bakker. Wild Chestnut was vorig jaar het eerste kind van dekhengst Freiherr As die een zege wist te boeken. Van de Duitser wordt in de fokkerij veel verwacht, niet alleen omdat hij bijna dertig Europese topkoersen op zijn naam wist te schrijven.
De jeugdige Bakker heeft twintig minuten later ogenschijnlijk nog betere kansen op de winst met Woody Boko, die weliswaar nog niet wist te winnen, maar daar gezien zijn tijden nu best op mag hopen. Voor hij een korte rustpauze genoot werd hij twee maal geklopt door jaargangtopper Wicky de Viking.
De zesde koers is opgedragen aan de 65-jarige liefhebber Henk Beemsterboer. Het betekent onder meer het koersdebuut van de fraai gefokte Winta Boko (halfzusje van Succes Boko) en Winny Renka, die met Speedy Renka en Titus Renka ook al goed presterende halfbroers kent.
De voorlaatste draverij heeft in Uruguay River van Lissenbroeker Koos Minck de favoriet. De ruin won zijn eerste twee starts dit jaar in Wassenaar en heeft hier met de sympathieke Belg Kurt Roeges een prima kans dat rijtje een vervolg te geven, hoewel de concurrentie niet mals is. Zo treedt Hugo Langeweg (de seniorversie) aan met Victor Kievitshof, die als jong paard een groot talent in Duitsland was. Zijn rentree ging de mist in door een galoppade, maar mogelijk is de hengst nu wat scherper. Hij is een zoon van de formidabele Muscles Yankee, een dekhengst waar eigenaar Peter ter Borgh altijd een voorliefde voor koesterde. Ter Borgh heeft in de slotkoers als eigenaar nog een andere zegekandidaat met de Amerikaanse merrie Marie Laveau, gereden door Hugo Langeweg jr. De favoriete in deze koers is daarmee duidelijk.
De montédraverij wordt normaliter een prooi voor Swiebertje Kes. De ruin is in dit genre immers nog ongeslagen met de Heiloose kampioene Susan Wiedijk. Wel heeft hij enige maanden rust genoten, iets waar een specialiste als Randey di Angeli (Linda Hamming) met twintig meter voorgift bij de start mogelijk van kan profiteren.
Bij de volbloeds is een driejarigenren om de Lincolnprijs de meest opmerkelijke. Zeven combinaties maken zich op voor de opmaat naar het nieuwe klassieke seizoen. Daarnaast staat er een ren voor amateurjockeys over 2100 meter (tien deelnemers) op het programma. Hierin start onder meer Kirsten Melis met Sissley. De rijdster boekte vorige week de eerste winst in haar loopbaan na even eerder nog door haar volbloed uit het zadel te zijn geworpen! De Arabische volbloeds starten in de vijfde koers. Coko K, met Daan Klomp in het zadel, won vorig jaar al drie van dergelijke opdrachten. De laatste ren van de dag is er een over de sprint.