TIEN KOERSEN EN DEKHENGSTENSHOW OP ALKMAARSE OVAALTJE

Op de Alkmaarse drafbaan worden komende maandag tien uitstekend bezette koersen verreden. Het programma wordt gelardeerd met een hengstenshow, waarbij tien in Noord-Holland gestationeerde dekhengsten worden gepresenteerd. Onder hen grote namen, zoals onze voormalige Derbywinnaar John F Boko, buitenlandse cracks als Liverman Hanover en Castleton Bass, maar ook nieuwe sterren aan het firnament, zoals Tennessie Forest, de zoon van de onlangs overleden dekhengt Kaliman.

In Noord-Holland zijn er overigens nog veel meer dan de tien gepresenteerde hengsten actief. Zo staan bij de helaas niet aanwezige Cees Hetteling in Groenveld meerdere bewezen hengsten.
Boko Stables in Zaandam heeft niet alleen in ons land een uitstekende naam opgebouwd, ook buiten de landsgrenzen zijn de fokproducten onder die naam al over een langere periode wereldtoppers. Niet voor niets waren Uriah Boko en Virgill Boko de laatste twee jaren de toonaangevende driejarigen. In Zaandam zwaait Elbert van der Pol de scepter over Boko Stables, waar onder meer Pim Wielinga ter dekking staat. De hengst was ooit een van de Derbykandidaten aan de vooravond van de door Paul W Boko gewonnen versie van 2001. Door een peesblessure ging een start echter de mist in. Toen de kwetsuur dermate hardnekkig bleek dat een actieve koerscarrière er niet meer inzat, koos eigenaar Jan Ede Kuipers ervoor de hengst een kans te geven in de fokkerij. Zijn eerste nakomelingen ‘laten zich goed aanzien’, zoals dat zo mooi heet. Maar Kuipers weet als geen ander dat de reputatie van een dekhengst pas wordt gevestigd door prestaties op de baan. In de naar Pim Wielinga vernoemde koers oogt Jaelle Grolloo de favoriet. De dochter van Incredible Crafts, al vijf jaar achtereen het leidende vaderpaard in ons land, is op deze baan nog altijd ongeslagen en zal dat met Tom Kooyman (Limmen) willen blijven.
Liverman Hanover is een andere in Noord-Holland gestationeerde dekhengst. Aan de crack van Hugo Langeweg is de derde koers toegewezen. De Amerikaanse hengst, die acht van zijn tien koersen op Duindigt won, staat ter dekking bij Stoeterij Cartouche van Mart Bakker in de Zuidschermer, waar keuze is uit tientallen hengsten, zoals onder meer andere koersnaamgevers als Energetic en Castleton Bass. Ook in deze derde koers stapt Kooyman achter de favoriet. Vainqueur Grande van bestuurslid Piet Groot maakte onlangs in Duitsland op de vergelijkbare baan van Dinslaken een puike rentree.
In de Starnmeer dekt dit jaar zowel Otto Boko als John F Boko, de eerste Derbywinnaar uit de Boko-dynastie. Hoewel het er even naar uitzag dat John Bootsman, die ‘John F’ eind vorig jaar weer onder zijn hoede nam, de vedette een loopbaan als dekhengst in een ander land zou gunnen, Spanje was onder meer een optie, gaat hij toch in eigen omgeving aan de slag. Zijn eerste kind werd in 1999 geboren. De naar hem vernoemde vierde koers is voorbehouden aan amateurs, waarbij twee van de favorieten vanaf de relingzijde mogen beginnen. Shrek (Burt de Visser) moest zich de laatste keer gewonnen geven tegen Utah Alki. De jeugdige kortebaantopper van Marco van Tiggelen uit Broek in Waterland wordt wederom gereden door Hiltje Tjalsma, die bij haar vorige optreden in Alkmaar liefst al haar drie koersen wist te winnen. In de zesde koers is een zoon van John F Boko zelfs één van de favorieten. Victor Boko won vorig jaar al eens twee koersen op deze baan, hoewel hij toen nog niet geheel ‘volgroeid’ was. Hij komt nu in actie met Stefan Schoonhoven.
Tennessie Forest is een nog altijd actieve zoon van Kaliman, de dekhengst die onlangs overleed. De vijfde koers heeft de naam gekregen van de recentelijk door Caroline Aalbers getrainde Tennessie Forest. Mogelijk kan een debuterende dochter van Kaliman, Kayleigh’s Jewel, hier een rol spelen, maar erg waarschijnlijk is dat niet voor de met John de Leeuw aantredende debutante.
De koers over 1100 meter draagt de naam van Kailash, de voormalige vedette van de broers Huiberts uit Castricum. Kailash heeft weinig kans gekregen in de fokkerij, maar met name zijn V-jaargang is met onder meer Valentino Rossi veelbelovend. Deze spurtkoers lijkt een leuk duel te worden tussen Rih Frisia, Panky Neyenrode en uiteraard de fenomenale schimmel Romeo Beemd.
Acht keer op rij winnen is al moeilijk, acht keer als tweede eindigen is zo mogelijk nog moeilijker. Toch presteerde Rijk dat en in de negende koers mag hij proberen die serie te vervolgen. Mocht rijder John de Leeuw wél winnen, heeft hij kans op een dubbelslag, want in de afsluitende koers met elf combinaties aan de start, heeft hij met Vladimir Spirit opnieuw een favoriet voor de kar.
De aanvang van de koersen is maandagavond om 18.20 uur. De jeugd heeft, onder begeleiding, gratis toegang.

Hengstenshow:
Na de tweede koers: Eller, Pim Wielinga, Liverman Hanover
Na de vierde koers: John F Boko, Tennessie Forest, Otto Boko, Kailash
Na de zesde koers: Castleton Bass, Eilean Donon, Energetic