GENNY DI JESOLO TEST ZICH OP DUINDIGT TEGEN OUDERE GARDE

WASSENAAR – Hugo Langeweg vond dat er weinig startgelegenheid was in eigen land voor zijn Europese toppers. En áls die gelegenheid er was, durfde de concurrentie de handschoen niet op te nemen, zodat een geplande start de mist in ging. Zondag wordt de Schagerbrugger op zijn wenken bediend. Een mooie test voor zijn Italiaanse vedette in een veld met andere grootheden als Optimistic en Kom Karat. Kan het mooier…

Derbywinnares

Wat een veld! Eindelijk zullen we in eigen land de winnares van de Italiaanse Merrie Derby tegen andere nationale toppers in actie zien. Want eerlijk gezegd waren de vijf optredens die Genny di Jesolo aan het begin van haar loopbaan afwerkte gewone trainingskoersen, hoewel toen nog niemand kon bevroeden wat de buitengewone kwaliteiten zouden zijn van de merrie, die ook in Noorwegen, Frankrijk en onlangs in het Duitse Gelsenkichen al sprankelde. In Gelsenkirchen werd ze bij haar laatste optreden al vergeleken met wereldtoppers als Mack Lobell en Ourasi. Je kunt het slechter treffen, al meldde Hugo Langeweg jr vorig jaar al nog nooit eerder achter een dergelijke driejarige te hebben gezeten. Nu is de kampioen pas 23 jaar oud, maar zo´n boude uitspraak bleek het niet te zijn geweest.
Kortom, iedere andere plek dan de eerste zou zondag een teleurstelling zijn voor de omgeving van de Extreme Dream-dochter. Toch staan er met Optimistic, Com Karat en Olympic As oudgedienden aan het vertrek die de merrie kunnen opzwepen tot een geweldige race. Gaat misschien zelfs Intact Hornline's tijd (1.12,7) aan diggelen? Alle reden dus zondag naar Wassenaar te komen!
Het meeste geld valt er echter te verdienen in de afleveringen van de Bronzen Stakes. Deze met twee keer twaalf combinaties goed gevulde draverijen worden als vijfde en achtste koers verreden. De meeste paarden maken voor de eerste maal hun opwachting dit jaar op Duindigt, de onderlinge verhoudingen zijn dus moeilijk in te schatten.

Thuistrainer Bert Leeman heeft in de eerste afdeling twee paarden ingeschreven: Unknown Horse (John de Leeuw) en Us Petro met de enkele ochtenden bij Leeman werkzame Ruud Pools. Het duo moet onder meer afrekenen met Unique Star, die met Lindsey Pegram de ene na de andere ereplaats bijeenkoerst. De hengst kwam de laatste tijd zelden in Wassenaar in actie, maar bij zijn vorige trainer was Duindigt zijn thuisbaan dus echte aanpassingsproblemen zal de draver van Pascal van Velzen uit Maartensdijk niet hebben. Bovendien is de stal van de in Scheveningen geboren Pegram momenteel in topvorm. Of dat genoeg is in dit in de breedte zeer sterke veld moet uiteraard nog worden afgewacht.
De tweede afdeling is minstens zo sterk bezet, maar hier lijkt Umberto Boko precies op tijd weer in oude vorm te zijn gegroeid. Het halfbroertje van Derbywinnaar John F Boko wordt gereden door Kurt Roeges. De winst is in dit veld natuurlijk allerminst een zekerheidje. Trainer Jeroen Engwerda is bijvoorbeeld zeer bedreven in het inschrijven voor dergelijke koersen, met de snelle Vonda Beuckenswijk stuurt hij dan ook André Bakker op een zeker niet kansloze missie. Ook al won de merrie pas twee maal eerder in haar loopbaan. Zelfs good old Jan Wagenaar jaagt op het grote geld met Ubombo Montana. Dochter Yvonne neemt de honneurs waar voor de levende legende uit Otterlo.
De volbloeds komen in de derde koers van de dag voor de eerste maal aan de beurt. Deze rit is vernoemd naar de door John Smith aangekochte dekhengst Volfonic. De Haagse trainer heeft in deze ren voor amateurjockeys liefst drie ijzers in het vuur: Maxim Summerland, Collin S en Ben Howdy. De vraag is uiteraard hoe de paarden het winterreces hebben overleefd, zodat er best een verrassing uit de bus kan rollen in deze handicapren. Dat geldt even later ook voor de eerste ren voor de beroepsjockeys. Kajo Summerland moet met Daan Klomp onze nationale trots verdedigen tegenover Britse, Ierse, Duitse, Italiaanse en Franse paarden.
Overigens wordt de eerste klassieker binnen de rensport verreden op 8 april, wanneer de klassieke WJ Jochems Memoriaal op het programma staat.
Buiten al dat geweld valt er nog veel meer te genieten. In de openingskoers gaat Hugo Langeweg jr de ongeslagen status van Victory My Way verdedigen. De merrie won haar eerste drie starts, maar treft inmiddels tegenstand die al wat geleerder wordt. Daarbij onder meer vader Langeweg senior die aantreedt met de eveneens niet van talent gespeende Trevor Baldwin.
De amateurs komen in actie in de tweede koers. Mogelijk kan Hilda Hofstra met haar eigen Tabatha Jago wat wegwerken van haar achterstand in het amatriceklassement op Hiltje Tjalsma, die met Sioux een outsider voor de kar heeft.